אחרי עשרות שנים של מחלוקות החלה צ'כיה להרוס אתמול (יום ו') דיר חזירים גדול מדרום לעיר הבירה פראג, שנבנה בשטח שבו פעל במלחמת העולם השנייה מחנה ריכוז לצוענים.
מחנה לטי הוקם על-ידי ממשלת צ'כוסלובקיה במרץ 1939, שבועיים לפני הכיבוש הנאצי. הוא הוקם כמחנה עבודה ל"אזרחים עצלנים". ביולי 1942 הנאצים הפכו אותו למחנה ריכוז לצוענים, ובסתיו של אותה שנה צוענים נלקחו לשם. השומרים היו צ'כים ולא אנשי SS. איש מהם לא נענש אחרי המלחמה.
כ-1,300 צוענים נלקחו למחנה לטי. 327 מהם מתו במחנה – בהם 241 ילדים בני 14 ומטה. רבים מתו מהתפרצות של טיפוס המעיים בחורף 1942. הנאצים סגרו את המחנה במאי 1943, אחרי שלא הצליחו למגר את התפרצות הטיפוס. יותר מ-500 צוענים נשלחו מלטי למחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו.
בשנות השבעים, כשצ'כוסלובקיה הייתה תחת משטר קומוניסטי, הוקם דיר חזירים בשטח המחנה. השלטון הקומוניסטי נפל ב-1989, ארבע שנים לפני שצ'כוסלובקיה התפצלה לשתי מדינות. במשך השנים הריסת דיר החזירים עמדה על הפרק, אבל לא יצאה לפועל, גם לאור העובדה שהדיר עבר לידי חברה פרטית. בכל אותן שנים המיעוט הצועני בצ'כיה נותר בשולי החברה.
"היום הזה מציין את תחילת הסוף של אחד הפרקים המבישים ביותר בהיסטוריה המודרנית שלנו", אמרה אתמול יו"ר הפרלמנט הצ'כי, מרקטה פקרובה אדמובה, בטקס שבסופו החלו עבודות ההריסה של המבנים בדיר החזירים. צנק רוזיצקה, שאמו הייתה במחנה הריכוז ושרדה, לקח חלק בתחילת עבודות ההריסה. "זה נגמר טוב, אבל בוודאי שלא צפיתי שזה ייקח כל כך הרבה זמן", אמר. רוזיצקה נולד ב-1946. אמו הצליחה לשרוד את השהות במחנה לטי, אך בתה התינוקת ואמה מתו במחנה.
ואצלב האוול, נשיא צ'כיה המנוח, חנך ב-1995 אנדרטה ליד דיר החזירים, אך הדבר לא קידם את הריסת המבנים במקום. פריצת הדרך הגיעה רק ב-2018, כשהממשלה הסכימה לרכוש את דיר החזירים ולהקים בשטחו אתר הנצחה לצוענים שנרצחו בשואה. ההחלטה התקבלה בעקבות לחץ של הקהילה הצוענית ומוסדות בינלאומיים, בהם האו"ם והאיחוד האירופי. בשנה הבאה אמור לקום מרכז מבקרים באתר. העלות הכוללת של בניית מרכז המבקרים היא יותר מ-4 מיליון דולר.
בצ'כיה, שחברה באיחוד האירופי, חיים 10.5 מיליון תושבים. מספר הצוענים במדינה נע בין 250,000 ל-300,000. לפני מלחמת העולם השנייה היו בצ'כיה 9,500 צוענים, ואחריה נותרו פחות מ-600. ההיסטוריונים מאמינים שהנאצים רצחו כ-500,000 ממיליון הצוענים שחיו באירופה באותה תקופה.
האיחוד האירופי מעריך שביבשת יש בין 10 ל-12 מיליון צוענים, מחציתם במדינות שחברות באיחוד.