נשיא המדינה יצחק הרצוג ביטא הערב (חמישי) בנאומו תחושה לאומית של מיאוס במצב וצורך בהול להגיע להסכמה בנוגע למהפכה המשפטית. הסבלנות של הנשיא אפסה ולכן יצא בנאום הדרמטי שלו. הנשיא הרצוג לא חושש מביקורת – ויהיה מוכן לשלם כל מחיר על מנת להביא לפתרון.
האסטרטגיה של הנשיא היא להקציב זמן מוגבל, "לפתוח סטופר" לפוליטיקאים. לאחר שסיכם בעבודה עמוסה, מתישה וסיזיפית את רוב הנושאים, הוא מדגיש שוב – נותר פער קטן בין הצדדים. על זה לא הורסים מדינה. במשך עשרה שבועות הנשיא נתן לצדדים "לשחק". היום הוא הגדיר להם את תוצאות המשחק.
בנוסף, הנשיא הרצוג ביקש לעשות סדר בדיווחים ובנוגע לכל המתווים לפשרה שניסו להציג בשמו. הנשיא עובד על מתווה, שיוצג בימים הקרובים.
בנאומו המיוחד הערב קרא הרצוג לזנוח את מתווה חקיקת המהפכה המשפטית שמקדמת הקואליציה בוועדת החוקה של הכנסת, ואמר כי יש להחליפו במתווה אחר מוסכם לאלתר. "יש הסכמות בנוגע לרוב הנושאים. יש כאן תשתית לסיכום מהיר שבו המנצחים היחידים הם מדינת ישראל ואזרחיה. מכלול החקיקה שנידון כעת בוועדה צריך לעבור מהעולם ומהר. הוא שגוי, דורסני ומערער את יסודותינו הדמוקרטיים", אמר הרצוג.
"מראות היום הזה הם חלום בלהות של מדינה. די. אני לא יכול לראות יותר איך העם שלנו נקרע לי מול העיניים", אמר הנשיא בפתח נאומו. "מה שקורה כאן הוא אסון. אזרחי ישראל, אני עובד אצלכם, בשבילכם ורק בשבילכם. אני רואה את המראות ושומע את הזעקות שמופנות אליי ותכליתן אחת. תעשה הכול כדי שזה ייפסק, תעשה הכול כדי למצוא פתרון. אני מקבל באהבה כל ביקורת - קשה וכואבת ככל שתהיה - אבל שיהיה ברור: אני לא מוותר. אשלם כל מחיר בשביל למצוא פתרון, בתנאי שזה קורה עכשיו.
"כבר 10 שבועות שאני עובד מסביב לשעון. פוגש את כולם, גם את מי שלא מסכימים איתי. וגם מי שלא מסכימים להודות בכך. רותם את כולם, גם מי שמפחדים לקחת אחריות. הכול כדי לשמור על החברה הישראלית, הכול כדי לשמור על הדמוקרטיה הישראלית", אמר הנשיא. "אל תאמינו לאף אחד שמדבר בשמי. כשיהיה מתווה נשיא תשמעו אותו בקולי בלבד. אני כן יכול כבר עכשיו להגיד - הצלחתי להביא למצב שבו הפערים הצטמצמו מאוד. יש הסכמות בנוגע לרוב הנושאים. לא על הכול, אבל על הרוב המוחלט".
נתניהו: "מברך את כל היוזמות", לפיד: "לעצור את החקיקה"
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שבלשכתו לא היו מודעים לנאום המתוכנן של נשיא המדינה, התייחס בביקור שהוא עורך ברומא לנאום הנשיא ולמחאות. "בימים של מחלוקת וויכוח בתוך מדינת ישראל, צריך לזכור שאנחנו בני עם אחד, עבר אחד ועתיד משותף. אנחנו יכולים וצריכים לפתור את המחלוקות האלה קודם כל על ידי הרגעת הרוחות, ושנית גם על ידי המאמץ להגיע להבנות והסכמות. במובן הזה אני מברך את כל היוזמות, כולל של נשיא המדינה", אמר נתניהו.
ראש האופוזיציה יאיר לפיד אמר בתגובה לנאום נשיא המדינה כי "הנשיא אמר בחדות ובבהירות את מה שמדינה שלמה יודעת: מתווה החקיקה הדורסני והאנטי-דמוקרטי של הממשלה צריך לעבור מן העולם. יש לעצור מיד את החקיקה וללכת לבית הנשיא להידברות מעמיקה, רצינית ומוסכמת שתוביל לתיקון ושיפור מערכת המשפט והפרדת הרשויות".
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ בירך על דברי הנשיא. "הגיעה שעה שבה כל המנהיגים צריכים לשים את ישראל לפני הכל. כך עשיתי לאורך כל חיי וכך עשיתי מהרגע הפוליטי הראשון שלי, וכך אמשיך לעשות. המשמעות של לשים את ישראל לפני הכל, היא גם לא לוותר על עקרונות מהותיים. יש סעיפים שדגל שחור מונף מעליהם - כמו הרצון לפולטיזציה של מינוי השופטים ושומרי הסף", אמר גנץ. "כדי שנוכל לפתור את זה, אני קורא לנתניהו לגלות אחריות, לעצור את רכבת החקיקה הדוהרת, ולשלוח את נציגיו מיד להידברות שתעצור את הקרע העמוק עוד הלילה".
נאום הנשיא הגיע אחרי יום של מחאות נגד כוונות הקואליציה. בין השאר נחסמו נתיבי איילון למשך כשעה וחצי, ובנתב"ג נרשמו עומסי תנועה כבדים מאוד בניסיון של המוחים למנוע את המראת ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה לביקור באיטליה. נתניהו עצמו טען היום לפני ההמראה כי "אנחנו ממשיכים במאמצים לנסות להגיע להבנות, אבל עד עכשיו כל המאמצים האלה נתקלו בסירוב גורף ומוחלט של האופוזיציה וניסיונות לדרדר את המדינה לאנרכיה".
בפעם האחרונה שבה נשא הרצוג נאום לאומה, הוא הציג מתווה בן חמש נקודות שמטרתו הייתה לפתוח משא ומתן מיידי בין הקואליציה לאופוזיציה. המתווה הזה לא צלח - ובקואליציה ובאופוזיציה ממשיכים להתבצר בעמדותיהם. בקואליציה מסרבים להיענות לקריאות לעצור את החקיקה, ובאופוזיציה מתנים זאת בכל מו"מ.
בימים האחרונים גם פורסמו כמה מתווי פשרה, כולל מתווה שגיבשו משפטנים בחסות הנשיא. הטיוטה קבעה בין השאר כי לא תחוקק פסקת התגברות וכי העליון יוסמך לבטל חוקים רגילים ולא חוקי יסוד בהרכב של שני שלישים. מתווה אחר שעלה לכותרות הוא זה שגיבשו שר המשפטים לשעבר פרופ' דניאל פרידמן, פרופ' יובל אלבשן, יזם ההייטק גיורא ירון ואלוף (במיל') גיורא איילנד. את המתווה הזה, לפי גורמים פוליטיים בכירים, הגדיר שר המשפטים יריב לוין "פריצת דרך".