כלי תקשורת בעולם פרסמו הבוקר (יום ה') תמונות לוויין ראשונות המתעדות את ההרס בבסיס הצבאי הרוסי הגדול שבו אירעו השבוע פיצוצים בחצי האי קרים, ומומחים אומרים כי עולה מהן שלפחות שמונה מטוסים נפגעו במקום. התמונות, שצולמו על-ידי חברת Planet Labs, עשויות לחזק את הטענות של גורמים אוקראיניים כי הפיצוצים נגרמו מתקיפה מכוונת שביצעה ארצם, ולא מתאונה כפי שניסתה לטעון רוסיה.
הפיצוצים שלשום בבסיס סאקי, אחד הבסיסים הגדולים ביותר של רוסיה בחצי האי, עוררו עניין רב בעולם, משום שאם מדובר בהתקפה אוקראינית – הרי שזהו מהלך ראשון מסוגו שנוקטים כוחותיה של קייב. עד כה התנהלה הלחימה בין אוקראינה לרוסיה בשלל אזורים בשטח האוקראיני, אבל לא בחצי האי קרים, שאותו כבשה רוסיה מידי אוקראינה וסיפחה לעצמה ב-2014.
לדברי רוסיה בפיצוצים נהרג אדם אחד ועוד ארבעה נפצעו. שעות אחרי שאירעו טען שלשום גורם אוקראיני רשמי בשיחה עם "ניו יורק טיימס" כי הצבא האוקראיני הוא שאחראי לפיצוצים, וכי הוא גרם להם באמצעות מטען חבלה. אותו גורם טען כי הכוחות האוקראיניים הסתייעו ב"כוחות פרטיזניים", כמו אלה שלדבריהם עוזרים להם לתקוף את הכוחות הרוסיים באזורים שונים שאותם כבשו באוקראינה. עם זאת ממשלת אוקראינה נמנעה מלאשר את הטענה שהיא עומדת מאחורי המתקפה. רוסיה מצדה טענה כי מדובר בתאונה, וכי תחמושת התפוצצה בבסיס משום שחיילים "לא הקפידו על תקנות הבטיחות".
מהתמונות שפורסמו הבוקר עולה שלפחות שמונה מטוסים ניזוקו או נהרסו לגמרי בפיצוצים בבסיס סאקי. בתמונות נראים כמה וכמה מטוסי קרב שנפגעו בפיצוצים, וב"גרדיאן" הבריטי דיווחו כי מדובר בראיה חדשה התומכת באפשרות שמדובר היה בהתקפה מכוונת. בתמונות נראה אזור נרחב שהאדמה בו חרוכה, ואפשר להתרשם כי נזק נגרם למסלולים שלצדם נמצאים שרידיהם המפויחים של כלי הטיס. אליוט היגינס, המייסד של אתר התחקירים Bllingcat, כתב הבוקר כי הוא אינו מסוגל לזכור מקרה בעשורים האחרונים שבו רוסיה איבדה כלי טיס רבים כל כך ביום אחד.
הצילומים שפרסמה חברת Planet Labs כוללים תמונות שצולמו בסביבות השעה 8:00 בבוקר ב-9 באוגוסט, כארבע שעות לפני הפיצוצים, ותמונות שצולמו אתמול, 10 באוגוסט, ב-16:40. התמונות הללו הן ההוכחה הראשונה לכך שנזק רב נגרם בבסיס. בצילומים נראים גם שלושה מכתשים, ולא ברור כיצד נוצרו. הם עשויים ללמד על תקיפה מדויקת בטילים, אך קשה לקבוע זאת.
מומחים אומרים שלא זיהו טילים פוגעים בבסיס, אך לא מן הנמנע כי מסתננים אוקראינים הצליחו לירות לעברו מקרוב או להחדיר אליו חומר נפץ שהופעל. ב"מכון לחקר המלחמה" בוושינגטון ציינו כי בבסיס זוהו פיצוצים בשני מקומות בעת ובעונה אחת, וכי לפיכך סביר להניח שלא תאונה גרמה לפיצוצים – אלא פעולה חבלה מכוונת.
העמימות משרתת את שני הצדדים
אוקראינה מדווחת כי מבסיס חיל האוויר סאקי יצאו בחודשים האחרונים מטוסים רוסיים לשלל גיחות-הפצצה ברחבי אוקראינה, וכי לפיכך מדובר ביעד לגיטימי לתקיפה עבורה. כך או כך, השאלה אם אוקראינה אחראית לפיצוצים נשארת חידה: הבסיס שבו הם אירעו נמצא כ-200 קילומטרים מקו החזית בדרום אוקראינה, וכדי לפגוע בו נדרשות מקייב יכולות מתקדמות למדי, שלא בטוח שיש ברשותה. לאוקראינה ולרוסיה שתיהן יש אינטרס לשמור על עמימות סביב הפיצוצים: לקייב כדי לזרוע בלבול בקרב הרוסים, ולמוסקבה משום שכך או כך מדובר באירוע מביך מאוד מבחינתה.
חצי האי קרים, נזכיר, נכבש על ידי צבא רוסיה מידי אוקראינה ב-2014, בעקבות ההתקוממות העממית שבה הודח מהשלטון האוקראיני הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ'. מיד לאחר מכן קיימה בו רוסיה משאל עם שבו לדבריה ניצח המחנה התומך בהצטרפות לרוסיה – וחצי האי סופח אליה. מאז דרשה קייב ממוסקבה להשיב לה את חצי האי, ובמקביל נלחמה במורדים פרו-רוסים שכבשו בסיוע רוסיה עוד ועוד שטחים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה.
רוסיה מצדה טוענת כי החלטתה לספח לעצמה את חצי האי קרים לפני שמונה שנים עשתה צדק היסטורי: חצי האי נכלל בשטח אוקראינה החל משנות ה-50, בזמן שהייתה חלק מברית המועצות, והוא הושאר בידיה כשיצאה לעצמאות בתחילת שנות ה-90. במוסקבה טענו כי השארת האזור בידי האוקראינים עם הפיכת ארצם למדינה עצמאית הייתה חטא קדמון שיש לתקן.