ביקור דרמטי, בעת שהעולם מציין 300 ימים בדיוק למלחמה באוקראינה. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אישר הבוקר (יום ד') כי הוא נמצא בדרכו לארצות הברית להיפגש עם הנשיא ג'ו ביידן – הפעם הראשונה שבה הוא יוצא מאוקראינה מאז הפלישה הרוסית ב-24 בפברואר. במהלך הביקור, שלפי הדיווחים יימשך רק זמן קצר, אולי אף כמה שעות בלבד, צפוי זלנסקי להיפגש עם בכירים נוספים בממשל ובשתי המפלגות ולנאום בישיבה משותפת של שני בתי הקונגרס האמריקני.
הודעתו של זלנסקי הבוקר באה שעות אחדות אחרי שכלי תקשורת בארה"ב, בהם CNN, דיווחו על ביקורו המתוכנן והמפתיע. בציוץ בטוויטר מסר זלנסקי כי הוא כבר בדרכו לוושינגטון, וכי מטרת הביקור היא "לחזק את הנחישות והיכולות ההגנתיות של אוקראינה".
בכיר בממשל האמריקני אמר הבוקר לעיתונאים כי המסר שיעביר ביידן לזלנסקי במהלך ביקורו הוא שארה"ב תעמוד לימינה של אוקראינה זמן רב ככל שיידרש. הוא הוסיף כי ביידן ינצל את ההזדמנות כדי להכריז על חבילה נוספת של סיוע צבאי לאוקראינה, בשווי שני מיליארד דולרים. הגורם הבכיר אישר כי חבילת הסיוע הזו תכלול לראשונה גם טילי פטריוט מתקדמים. בשבוע שעבר דווח כי ארה"ב נערכת לספק לאוקראינה טילים כאלה, חרף איומי הקרמלין שלמהלך כזה יהיו השלכות חמורות.
לדברי הבכיר האמריקני ביידן יודיע שארה"ב תאמן את החיילים האוקראינים להשתמש במערכת הפטריוט, והאימונים ייערכו במדינה שלישית, כלומר לא על אדמה אמריקנית או אוקראינית. ככל הנראה האימונים ייערכו בגרמניה. לצורך השימוש בסוללות פטריוט נדרשת הכשרה בת כמה שבועות, ולכן הגעת הטילים לחזית צפויה להתרחש רק בעוד זמן מה. חבילת הסיוע החדשה תכלול גם פצצות מונחות מדויקות שישמשו את מטוסי הקרב של אוקראינה.
בקשותיה של קייב לקבל לידיה סוללות פטריוט גברו מאוד לאחרונה בצל מבצע ההפצצות שמנהלת רוסיה נגד תשתיות חיוניות באוקראינה מאז אוקטובר: כשברקע הקושי של כוחותיה הרגליים להתקדם בשדה הקרב תוקפת רוסיה מהאוויר תשתיות כאלה, בהן תשתיות אנרגיה ומים, ולפי הערכות היא פגעה כבר ביותר מ-50% מרשת החשמל האוקראינית. בקייב ובמערב אומרים כי על-ידי השבתת רשת החשמל כעת, כשהחורף הגיע לאוקראינה והביא איתו קור מקפיא, מקווה פוטין לאלץ את ממשלת אוקראינה להיכנע.
מנהיג הרפובליקנים: "לא נחתום על צ'ק פתוח לאוקראינה"
במהלך הביקור יערכו ביידן וזלנסקי מסיבת עיתונאים משותפת, ולפי הדיווחים הנשיא האוקראיני ייפגש גם עם מנהיגי הקונגרס ועם הצוות של ביידן לביטחון לאומי. במה שנראה בדיעבד כהתייחסות מרומזת לביקור של זלנסקי אמרה אתמול יו"ר בית הנבחרים האמריקני ננסי פלוסי כי בכינוס של הקונגרס היום "תהיה התמקדות מיוחדת בדמוקרטיה". פלוסי לא פירטה מעבר לכך, והלילה סירבה להגיב על הדיווח שלפיו זלנסקי נמצא בדרכו לארה"ב.
גורמים אמריקניים הדגישו בשעות האחרונות כי ההכנות שעורכת ארה"ב לקראת הביקור טרם הסתיימו, בשל הרגישות הביטחונית המיוחדת שלו. מקור אמריקני בכיר מסר הבוקר כי במהלך ההכנות לביקור קיים הבית הלבן התייעצויות עם זלנסקי ואנשיו בדבר ההיבטים הביטחוניים של הביקור, כדי לוודא שנסיעתו לוושינגטון תהיה בטוחה. בין השאר דנו הצדדים באפשרות שרוסיה תנצל את שהותו של זלנסקי מחוץ לאוקראינה כדי לבצע פעולה כלשהי בארצו.
מאז תחילת המלחמה באוקראינה שוחחו ביידן וזלנסקי פעמים רבות בטלפון, אבל הפגישה היום תהיה הראשונה שהם עורכים פנים אל פנים. בבית הלבן חשפו כי הרעיון לקיים את הביקור הועלה בשיחת טלפון שקיימו השניים ב-11 בדצמבר, וכי ההזמנה הרשמית נשלחה לקייב בשבוע שעבר, וקיומו של הביקור סוכם סופית ביום ראשון השבוע.
לקיומו של הביקור כעת יש גם משמעות פוליטית פנים-אמריקנית: בתחילת החודש הבא, בעקבות בחירות האמצע שנערכו בנובמבר, יעבור בית הנבחרים לשליטת הרפובליקנים, ובקרב אלה יש מי שמבקשים להפחית את הסיוע לאוקראינה או לפחות לערוך לו בדיקות מעמיקות יותר מאלה הנערכות כיום. מנהיג הרפובליקנים בבית הנבחרים קווין מקארת'י הצהיר לאחרונה שאנשי סיעתו "לא יחתמו על צ'ק פתוח לאוקראינה". הביקור של זלנסקי ייערך ערב ההצבעה על חבילת הסיוע החדשה לאוקראינה, והוא עשוי לסייע לקידומה.
הביקור האמיץ בחזית: זלנסקי בבחמוט הנכתשת
אתמול בבוקר ביקר זלנסקי בעיר בחמוט שבמזרח אוקראינה, עיר שניצבת בקו החזית במלחמה מול רוסיה ושבה ניטשים כעת הקרבות הקשים ביותר בין הצדדים. לשכתו של זלנסקי הודיעה על הביקור ההוא אתמול בצהריים, אחרי שכבר עזב את בחמוט, ומסרה כי הוא נפגש עם כמה מהחיילים שמוצבים בעיר והעניק להם עיטורי כבוד.
זלנסקי החל בחודשים האחרונים להפגין ביטחון רב יותר ולקיים ביקורים באזורים שונים סמוך לחזית, הרחק מהבירה קייב, אבל נראה שהביקור אתמול בבחמוט – שבה ממקד כעת הצבא הרוסי את עיקר מאמציו בניסיון להציג לאזרחיו הישג כלשהו במלחמה אחרי שלל תבוסות – הוא מהנועזים ביותר שערך.
בסרטון שפרסמה התקשורת האוקראינית אתמול נראה זלנסקי מדבר עם החיילים במפגש במתחם כלשהו בבחמוט, שהיה חשוך יחסית, ואומר להם שהוא מאחל שיהיה להם אור. "אבל זו סיטואציה כל כך קשה, שבה יש אור ואז (פתאום) אין. הדבר החשוב ביותר הוא שיהיה אור פנימי", אמר זלנסקי.
הביקור של זלנסקי בבחמוט התקיים שעות לאחר שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין סיפק התייחסות נדירה למצב בחזית, והזהיר כי במחוזות הכבושים באוקראינה, שאותם סיפח רשמית באוקטובר האחרון, "המצב קשה מאוד".
מדובר במחוזות דונייצק, לוהנסק, זפוריז'יה וחרסון. מלבד לוהנסק, בשאר המחוזות הללו ממשיכים האוקראינים לשלוט על שטחים נרחבים, כשבחרסון הם אף רשמו בחודש שעבר הישג משמעותי עם דחיקת הכוחות הרוסיים מבירת המחוז, בעלת אותו השם, שהייתה העיר הגדולה הראשונה שכבשה מוסקבה בתחילת הפלישה לפני כמעט עשרה חודשים.
פורסם לראשונה: 00:06, 21.12.22