מכתב חסר תקדים נגד המהפכה המשפטית של כמעט כל היועצים המשפטיים ופרקליטי המדינה שכיהנו בתפקיד ב-50 השנה האחרונות. בגילוי הדעת, שעליו חתום בין היתר גם היועץ המשפטי לממשלה הקודם אביחי מנדלבליט, נכתב כי התוכנית של שר המשפטים יריב לוין "מאיימת להרוס את מערכת המשפט".
המכתב נחשף ב-ynet יממה לאחר שלוין הציג את טיוטת הרפורמה, ולפני נאומה היום של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, שצפוי להיות חריף במיוחד. הנאום ייערך בכנס השנתי של העמותה למשפט הציבורי באוניברסיטת חיפה, וגם היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה תנאם בו, אך לוין לא יגיע לכנס.
על המכתב חתומים היועצים המשפטיים לשעבר - נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק, שופטי העליון בדימוס יצחק זמיר, אליקים רובינשטיין, מני מזוז ומיכאל בן יאיר, וכן יהודה וינשטיין ומנדלבליט. בנוסף חתומים עליו גם פרקליטי המדינה לשעבר - נשיאת העליון בדימוס דורית בייניש, שופטת העליון בעבר עדנה ארבל וכן ערן שנדר ומשה לדור.
במכתב כתבו כך: "אנחנו, שכיהנו במשרת היועץ המשפטי לממשלה או במשרת פרקליט המדינה מאז שנת 1975 ועד לאחרונה, הזדעזענו לשמוע את תוכנית שר המשפטים יריב לוין לשינויים במערכת המשפט. אנחנו משוכנעים שתוכנית זאת אינה מבשרת את שיפור המערכת אלא מאיימת להרוס אותה".
בין השאר, כתבו, "התוכנית מציעה לשנות את השיטה לבחירת השופטים, ובכך להפוך את בית המשפט העליון ממוסד עצמאי, שפוסק ללא מורא וללא משוא פנים, לגוף מעין-פוליטי שיהיה חשוד בהטיית הדין לטובת השלטון; היא מגבילה באופן משמעותי את הסמכות של בית המשפט להפעיל ביקורת יעילה על השלטון כדי שלא יעשה שימוש לרעה בכוחו; היא מאפשרת לרוב קואליציוני להכשיר כל מעשה של השלטון, פסול ומזיק ככל שיהיה, באמצעות פסקת התגברות; היא עלולה למנוע את התפקוד של היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה כשומרי סף שתפקידם להתריע מפני החלטות בלתי חוקיות.
"בית המשפט העליון הוא מוסד מפואר, מן הטובים שקמו בישראל, והוא מוכר גם מחוץ לישראל כאחד מבתי המשפט הטובים ביותר בעולם", כתבו היועמ"שים ופרקליטי המדינה לשעבר, שחלקם כאמור כיהנו כשופטים בעליון. "בהיעדר חוקה שלמה, וללא מגילה מלאה של זכויות אדם, הוא השליט בישראל את שלטון החוק גם כלפי מערכת השלטון, נאבק בשרירות ובשחיתות שלטונית, והגן על זכויות אדם וקבוצות מיעוט.
"ההישגים של בית המשפט העליון, שקידמו את החברה ומיטיבים עם כל אדם, נתונים עכשיו בסכנה חמורה", סיכמו. "לכן אנחנו קוראים לממשלה שתחזור בה מן התוכנית שפורסמה, ותמנע את הפגיעה הקשה במערכת המשפט ובשלטון החוק, כדי לשמור על ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית לאור הערכים שבאו לידי ביטוי במגילת העצמאות".
הלילה הועברה לחברי ועדת חוקה, חוק ומשפט טיוטת התיקון לחוק יסוד: הממשלה, הנוגע לסמכויות היועץ המשפטי לממשלה והיועמ"שים במשרדים השונים. לפי ההצעה של יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), למעשה עמדת היועמ"שים לא תהיה מעתה מחייבת, וראש הממשלה והשרים לא יצטרכו לכבד חוות דעת משפטיות.
בהצעה נכתב מפורשות כי "עצה משפטית שתינתן לממשלה לא תחייב אותה ולא יהיה בה כדי לשנות את המצב המשפטי עבורה. עצה משפטית שתינתן לראש הממשלה וכל שר משרי הממשלה, לא תחייב אותם, ולא יהיה בה כדי לשנות את המצב המשפטי עבורם. הממשלה, ראש הממשלה וכל שר משרי הממשלה, רשאים לדחות את העצה המשפטית ולפעול בניגוד לה".
טיוטת החוק נחשפה אתמול ב-ynet והיא כוללת בין היתר את ביטול עילת הסבירות, חקיקת פסקת ההתגברות ברוב של 61 חברי כנסת וגם את הרוב הדרוש כתנאי לפסילת חוק רגיל על ידי העליון, שיצטרך להתרגל גם להגבלת כהונה על נשיא בית המשפט.
אמש פעילי ליכוד הפגינו בשעת לילה ובאופן חריג מול ביתו בתל אביב של נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק, שיצא נגד הרפורמה של לוין. "אתה מושחת, אתה יושב בראש ארגון פשע", קראה במגפון פעילת הליכוד אורלי לב.
בתגובה לכך הפגינו הבוקר פעילים נגד הרפורמה מול ביתו במודיעין של שר המשפטים לוין. הם כרזו: "לא רפורמה משפטית - הפיכה משטרית", "לא רפורמה ולא באג, גם לוין יגמור בהאג", ו"גם בשנות ה-30 היו אותם תהליכים".
המוחים אמרו כי ההפגנה היא "פעולת תגמול בעקבות ההטרדה הלילית המכוערת שקיימו אמש תומכי נתניהו מול בית אהרן ברק. נגמרו הימים שחבורת הביריונים של הנאשם תטיל אימה ברחוב ללא תגובה הולמת. חברי הממשלה העבריינית יפגשו אותנו מקרוב".