בטורקיה ייסגרו אחר הצהריים (יום א') הקלפיות בסיבוב השני והמכריע בבחירות לנשיאות, כשהפייבוריט לניצחון לפי הסקרים הוא הנשיא המכהן רג'פ טאיפ ארדואן, ששולט בטורקיה כבר 20 שנה ומקווה להמשיך לחמש שנות כהונה נוספות. יריבו, כמאל קיליצ'דראולו שמוביל ברית של שש מפלגות אופוזיציה, מקווה עדיין להפתיע – ובימים האחרונים שינה את הטון שלו והתמקד בהבטחה לגרש מיליוני פליטים כדי למשוך אליו את מצביעי הימין-הלאמוני, אבל הפרשנים סבורים שההימור שלו לא יצליח. הקלפיות בטורקיה נפתחו בשעה 8 בבוקר (אותו שעון כמו ישראל), וייסגרו ב-17:00. תוצאות ראשוניות שילמדו על המגמה הצפויה יתפרסמו כבר הערב.
סבב ההצבעה היום, נזכיר, נערך שבועיים לאחר הסיבוב הראשון שאליו הגיע ארדואן כשהוא בשפל בסקרים, וכשברקע ההערכות שבוחרים רבים ינטשו אותו בעקבות משבר יוקר המחיה והאינפלציה שחוללה המדיניות הכלכלית שלו, וההאשמות בדבר אחריות ממשלתו להרס העצום ברעידת האדמה בפברואר, שבה נהרגו כ-50 אלף בני אדם בדרום טורקיה. קיליצ'דראולו, מנהיג "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP) החילונית, הגיע לסיבוב הראשון כשהוא מוביל בסקרים ולפי כמה מהם אף היה על סף ניצחון מיידי. אלא שבליל הבחירות התברר כי המצב הפוך: ארדואן גרף 49.5% מהקולות וקיליצ'דראולו הסתפק ב-44.9% בלבד. מכיוון שאיש מהשניים לא חצה את הרף של 50% הנדרש לניצחון בסיבוב זה, הם מתמודדים כעת ראש בראש בסיבוב המכריע.
לסיבוב הנוכחי מגיע כאמור ארדואן כשידו על העליונה: לצד הסקרים שחוזים לו הפעם ניצחון, העובדה שהברית שאליה משתייכת "מפלגת הצדק והפיתוח" שלו שמרה על הרוב בפרלמנט בבחירות לפני שבועיים, מביאה לכך שטורקים רבים מעדיפים להימנע משלטון מפוצל ולהעניק לו את קולם. בשבוע שעבר הוא גם הבטיח את תמיכתו של המועמד שהגיע למקום השלישי בסיבוב הקודם, איש הימין הלאומני סינאן אואן, שזכה ב-5.17% מהקולות. הגעתו למקום השלישי ומספר הקולות הלא מבוטל שבהם זכה הפכו אותו ל"ממליך המלכים", מי שבאמצעות תמיכה באחד המועמדים עשוי להכריע לאן תיטה הכף בסיבוב השני.
לא ברור עדיין מה תהיה ההשפעה של תמיכת אואן בארדואן, וכמשקל נגד קיליצ'דראולו הבטיח בימים האחרונים את תמיכתו של לאומן אחר, אומיט אוזדג ש"מפלגת הניצחון" שלו, המובילה מדיניות נגד מהגרים, זכתה בבחירות לפרלמנט לפני שבועיים ב-2.2% מהקולות. קיליצ'דראולו, שלאורך הבחירות ניהל קמפיין בעל טונים חיוביים – כשהוא מדגיש את רצונו לבטל את המהלכים האוטוקרטיים שהוביל ארדואן ו"להחזיר את הדמוקרטיה" – שינה כאמור את הטון שלו וכדי לקרוץ לימין הלאומני התמקד בהבטחה לגרש במהירות מיליוני פליטים.
ארדואן מנגד תקף שוב ושוב את יריבו על הברית שלו עם מפלגת HDP הפרו-כורדית, ובעצרות הבחירות האחרונות טען הנשיא כי קיליצ'דראולו "מקבל הוראות מקנדיל", כשהוא מתייחס לאזור ההררי בעיראק שבו שוכנת הנהגת המחתרת הכורדית PKK, אותה מחשיבה טורקיה לארגון טרור. "אנחנו מקבלים את ההוראות שלנו מאלוהים ומהעם", הצהיר ארדואן.
בצהריים, כשהצביע בקלפי בבית ספר באיסטנבול, קרא ארדואן לתומכיו לצאת ולהצביע בהמוניהם: "אני מבקש מאזרחיי להגיע ולהצביע בלי שאננות", אמר. "אני מתפלל לאלוהים שהבחירות הללו יהיו מועילות למדינה ולאומה". ממש במקביל הצביע באנקרה קיליצ'דראולו, והוא שב על המסר המרכזי שהשמיע לאורך הקמפיין – ולפיו ניתן להחזיר את טורקיה למסלולה הדמוקרטי: "אני מזמין את כל האזרחים להצביע על מנת לסלק את המשטר האוטוקרטי הזה ולהביא חופש ודמוקרטיה אמיתיים למדינה שלנו".
ארדואן, שמדיניותו האיסלאמיסטית הפכה את טורקיה למדינה דתית יותר ויותר בשני העשורים האחרונים, נהנה מנאמנות הדוקה של הטורקים הדתיים, והפרשנים סבורים שהמוני טורקים אחרים מעדיפים לתמוך בו למרות אי-שביעות רצון ממדיניותו – כיוון שהם רואים בו מנהיג שישמור על היציבות. עדות לכך היא העובדה שאפילו במחוזות שנפגעו יותר מכל באסון רעידת האדמה, ארדואן שמר ברובם הגדול על כוחו בסיבוב הראשון. "עוד ארדואן משמעותו עוד ארדואן. אנשים יודעים מי הוא ומה החזון שלו למדינה, ונראה שרבים מסכימים", מסביר ניקולס דנפורת', חוקר להיסטוריה טורקית ממכון המחקר ELIAMEP.
בטורקיה ישנם 64 מיליון בעלי זכות בחירה, ונראה שרבים אכן מייחלים ליציבות. "אני הולך להצביע לארדואן. אין אף אחד אחר כמוהו", אמר אמיר בילגין, בן 24 מאיסטנבול. נורן, תומכת של ארדואן שהגיעה עם שלושת ילדיה כדי לצפות בו מגיע לקלפי באיסטנבול, הוסיפה: "בעזרת השם הוא ינצח. למדינה שלנו יש המון בעיות ואם מישהו יכול לפתור אותן – זה הוא". מהמט יוטרס, בן 57 מדיארבקיר, אחת הערים שניזוקו קשות ברעידת האדמה, מביע גם הוא תמיכה בנשיא המכהן: "אני מאמין שהמדינה שלנו נמצאת בשיא, במצב טוב מאוד. היא במסלול טוב מאוד והיא תמשיך להיות טובה".
בדיארבקיר יש אמנם רוב של כורדים, שרובם הגדול מתנגד לארדואן, אבל מצביע אחר שם הביע גם הוא תמיכה בנשיא שהבטיח לשקם בתוך שנה אחת את ההרס שגרם אסון הרעש למאות אלפי בתים: פארוק גצ'ל, בן 54, אמר כי הוא מצביע לארדואן בשביל היציבות. "עבור עתידה של טורקיה, חשוב שהנשיא והפרלמנט, שם יש לו רוב, יעבדו יחד", הסביר. מוסטפה יסיל בן ה-60, גם הוא מדיארבקיר, קורא מצדו לשינוי. "אני לא מאושר עם הדרך שבה צועדת המדינה הזו. אם הממשל הנוכחי ימשיך, אני לא רואה דברים טובים בעתיד. אני חושב שזה יסתיים רע – הממשלה הזו חייבת להשתנות", אמר.
חלק ממתנגדיו של ארדואן נשמעים פסימיים למדי, ואף אומרים כי הם לא רואים את עתידם בארץ מולדתם אם הוא ימשיך בשלטון. "המדינה הזו ראויה ליותר", אמרה גולג'ן דמירוז בת ה-32, שהצביעה בקלפי באנקרה. "אנחנו צריכים שיתוף פעולה בין מוחות, לא אדם חזק, מרוחק וקר ששולט ביד נוקשה". היא הביעה תקווה שקולה עבור קיליצ'דראולו יביא לשינוי המיוחל – אבל אמרה שאם לא, היא וחבריה יעזבו לחו"ל, כדי לחפש אחר חיים טובים יותר.