המשטרה בפלורידה חשפה הערב (יום א') כי הרוצח הגזעני שרצח בלילה שבין שבת לראשון שלושה בני אדם בחנות של "דולר ג'נרל" בג'קסונוויל הוא ראיין כריסטופר פלמטר, צעיר בן 21 שגר אצל ההורים ופיתח שנאה עמוקה לשחורים. לפי הרשויות אין לו שום רישום פלילי ולא היו בעניינו "דגלים אדומים", אם כי ב-2017 הוא נכלל לזמן קצר ברשימה של אנשים שלפי החוק אפשר לקחת אותם לבדיקה, בגין משבר נפשי כלשהו.
פלמטר פרץ לחנות בג'קסונוויל חמוש באקדח וברובה אוטומטי-למחצה מסוג A-15 שעליו צוירו צלבי קרס, ואחרי שירה למוות באישה ובשני גברים – כולם אפרו-אמריקנים – התאבד בירייה. לפני הירי כתב כמה טקסטים המפרטים את שנאתו לשחורים, וזמן קצר לפני שיצא לטבח שלח לאביו הודעת טקסט שבה אמר לו לבדוק את מחשבו, ובו נמצאו הטקסטים הגזעניים. משפחתו התקשרה למשטרה כדי להתריע על מעשיו, אך בשלב זה הירי כבר החל.
במסיבת עיתונאים שערך הערב השריף המקומי טי.קיי ווטרס הוא קבע חד משמעית כי המניע לטבח היה גזעני, וכי פלמטר כתב "כמה מניפסטים" שיועדו לתקשורת. הוא גר בבית הוריו בפרבר של ג'קסונוויל, ורכש באופן חוקי את שני כלי הנשק ששימשו אותו לירי. מלבד המניפסטים שחיבר הוא הותיר מכתב התאבדות. בתדרוך לעיתונאים הציגו הרשויות סרטון ממצלמת אבטחה שבו נראה פלמטר נכנס לחנות ומתחיל לבצע את הטבח, אך הצגת הסרטון נפסקה ברגע תחילת הירי.
הערב נחשפו גם שמותיהם של שלושת הקורבנות: אנג'לה מישל קאר בת ה-52, שבה ירה פלמטר במכוניתה מחוץ לחנות של "דולר ג'נרל", ואנולט ג'וזף (איי.ג'יי) לאגר בן ה-19 וג'רלד דשון גליון בן ה-29 שנורו בתוך הסניף. כשפלמטר נכנס לחנות הוא עטה מסכה על פניו ולבש אפוד מגן, שיאפשר לו להמשיך בירי גם אם ייענה באש.
לדברי הרשויות, לפני שהגיע לסניף של "דולר ג'נרל" ניסה פלמטר להיכנס לאוניברסיטת אדוארד ווטרס, קולג' מקומי שידוע כמוקד משיכה לסטודנטים שחורים. שם הוא סירב להזדהות בפני מאבטח בכניסה, ואז הסתובב והלך לתקוף בחנות, השוכנת לא הרחק מהקולג'.
בהודעה שפרסם היום נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בעקבות הטבח הוא כתב כי הירי אירע בדיוק ביום שבו ציינה אמריקה 60 שנה לקיומו של "המצעד לוושינגטון", שבו נשא מרטין לותר קינג את הנאום המפורסם שבו הצהיר "יש לי חלום". "אנחנו חייבים לסרב לחיות במדינה שבה משפחות שחורות שהולכות לחנות או סטודנטים שחורים שהולכים ללימודים חיים בפחד שיירו בהם למוות בגלל צבע עורם", כתב ביידן.
לפי "ארכיון אלימות הנשק", ארגון האוסף נתונים על תקריות הירי באמריקה, מאז תחילת השנה נהרגו בארה"ב יותר מ-25 אלף בני אדם במקרים המוגדרים כ"אלימות נשק". מדובר בממוצע של 118 הרוגים ביום. מבין ההרוגים 879 היו בני נוער ו-170 ילדים. רוב מקרי המוות – יותר מ-14,000 – היו התאבדויות, והשאר היו מעשי רצח ותאונות. במהלך התקופה הזו פקדו את ארה"ב לפחות 465 מקרים של "ירי המוני", ובהם נרצחו יותר מ-470 בני אדם ועוד יותר מ-1,800 נפצעו. הארגון מגדיר כ"ירי המוני" כל אירוע ירי שבו יש לפחות ארבעה פצועים או הרוגים מלבד היורה.
הקלות שבה יכולים אמריקנים להשיג נשק, נזכיר, נמצאת במוקד של ויכוח ציבורי בארה"ב כבר עשרות שנים: בעוד הפוליטיקאים הרפובליקנים וחלק גדול מבוחריהם מתעקשים להגן על התיקון השני לחוקה, המעגן את זכותו של כל אזרח אמריקני לשאת נשק, במחנה הדמוקרטי דורשים להחריף דרמטית את ההגבלות על רכישת נשק ונשיאתו, וכך לסלק את רוב התחמושת מהרחובות ולהפחית את הסכנה הנשקפת לאזרחים.
בעשור האחרון הפכו אירועי הירי ההמוניים בארה"ב לתכופים יותר וקטלניים יותר, ובשנים האחרונות הם כללו רצח של 60 בני אדם בפסטיבל מוזיקה בנבאדה ב-2017, 49 איש במועדון גאה בפלורידה ב-2016, 32 קורבנות במכללת וירג'יניה טק ב-2007 ו-26 בכנסייה בטקסס ב-2017. גם מסעות הירי בבתי הספר נעשו רצחניים יותר, והם כללו את הטבח בשנה שעברה ביובלדי שבטקסס שבו נרצחו 19 ילדים ושתי מורות; את הטבח בבית הספר היסודי "סנדי הוק" בקונטיקט ב-2012, שבו רצח אדם לנזה 20 תלמידים ושישה מבוגרים; ואת הטבח בתיכון בפלורידה ב-2018 שבו רצח התלמיד לשעבר ניקולס קרוז 14 תלמידים ושלושה אנשי צוות.