בסרטונים שהופצו ברשת נחשפת הבקשה יוצאת הדופן של דרוזים בסוריה: בסרטונים שפורסמו הבוקר (שישי) נראה כינוס של דרוזים בכפר חדר שבדרום סוריה, הסמוך לגבול, ובו נשמעים הדוברים דורשים מצה"ל שיספח אותם לישראל - כדי שלא יצטרכו לחיות תחת הממשל הסורי החדש. צה"ל מקיף כעת את חדר משלושה כיוונים - מזרח, מערב וצפון.
"מה הגורל שלנו?", קורא הדובר בסרטון, והקהל ענה: "ישראל". הוא אומר בהמשך כי "בשם כל אנשי חדר, אם יהיה עלינו לבחור נבחר בפחות רע. אנחנו רוצים להיות מסופחים לגולן הישראלי כדי לשמר את הכבוד שלנו, וזה נוגע לכל הכפרים סביב כי גורל חדר הוא הגורל של כל האזור. אנחנו מבקשים להצטרף לאנשינו בגולן ולחיות בחופש ובכבוד".
פעיל אופוזיציה ששהה באזור לאחרונה אמר ל-ynet עם זאת כי אין מדובר בקונצנזוס, ויש קריאות לכאן לכאן. קבוצות אחרות בדרום סוריה הביעו התנגדות וחשש כששמעו על המהלך הזה.
גורם המעורה בפרטים בקרב ההנהגה הדתית הדרוזית בישראל הסביר כי "החשש מהגעתם של חמושים ג'יהאדיסטים לגבול עם ישראל הוא קיים, לכן הנוכחות הדרוזית בגבול במיוחד בעיירה חדר מרגיעה את הדרג הביטחוני. אנחנו בהנהגה הדתית מודאגים מאוד מגורלם של אותם דרוזים סורים שנמצאים מעבר לגבול. אותם ג'יהאדיסטים כבר התחילו לבקש מדרוזים רבים, במיוחד באזור דמשק וצפון סוריה, למסור את נשקם. מדובר בסכנה קיומית ולכן אנו עובדים מול גורמי הביטחון בישראל כדי לשמור על המיעוט הדרוזי בסוריה מכל הסכנות".
רבים מבני משפחותיהם של תושבי חדר מתגוררים בישראל. אחד מהם אמר: "אם ישראל תשלוט כאן או כל שלטון אחר שישמור על ביטחוננו - אנחנו לא נתנגד". גם חלק מקרובי של ואיל מוגרבי, ראש מועצת עין קנייא שבגולן, נמצאים בסוריה. הוא לא מצפה שהמשטר החדש ייטיב עם הדרוזים בפרט והמיעוטים בכלל: "אנחנו רואים כרגע ניצנים של מדינה איסלאמית וזה מדאיג אותנו". לצד זאת הבהיר כי "הדרוזים לא יעזבו את אדמותיהם, אבל בתינו פתוחים להם במקרה של סכנה".
את הדיאלוג עם השייחים והמוכתרים הסוריים המקומיים מבצעים בימים אלו חיילי וקציני יחידה 507 של פיקוד הצפון, שאמונה על קשר עם אוכלוסייה בשטח אויב בזמן לחימה. החיילים הללו, שמשרתים במילואים, משוחחים עם פרנסי הכפרים והעיירות הסוריות שצה"ל נפרס בניהן, כדי להבטיח תיאום ולמנוע חיכוך.
יחד עם זאת, תוך זמן קצר הדיאלוגים הללו הפכו ליותר מאשר תיאום טקטי: בין הצדדים הועברו מסרים חיוביים לשיתופי פעולה פוטנציאליים, בטווח הקרוב והרחוק, ובעיקר לנקוט בפעולות של שמירת הביטחון באופן הדדי - על התושבים עצמם, ולא רק הדרוזים-סורים של חדר, ועל החיילים שכבר בעומק הגולן הסורי.
הכפר חדר נותק למעשה במלחמת ששת הימים מארבעת הכפרים הדרוזים האחרים שעברו לשליטת ישראל - מג'דל שמס, מסעדה, בוקעאתא ועין קיניא. אחרי פיגוע ב-2017, שבו נהרגו תשעה בני אדם בפאתי הכפר, הבהיר אז צה"ל בהודעה חריגה: "מוכנים לסייע לדרוזים ולמנוע את כיבוש היישוב הסורי חדר. נמשיך לעמוד לצד הדרוזים ברמת הגולן".
בעבר דרוזים תושבי חדר תמכו במוצהר במשטרו של בשאר אסד, וצעירים בני הכפר אף ניסו והצליחו לפגע בחיילי צה"ל בשליחות חיזבאללה. ב-2013 הם פצעו שני לוחמי צנחנים, וב-2015 סיכל צה"ל פיגוע והרג ארבעה מבני הכפר שרצו לבצע אותו. מי ששילח את המחבלים מחדר היה בן עדתם, המרצח מנהריה סמיר קונטאר, שפעל מטעם חיזבאללה בגולן הסורי עד שחוסל.
עוד לפני נפילתו של אסד, השתלטו ביום שישי שעבר הדרוזים על העיר א-סווידא, הנחשבת למעוזם בסוריה. זה קרה אחרי שמאות הפגינו בכיכר המרכזית. בעימותים שפרצו מול הצבא הסורי נהרגו כמה בני אדם, והמיליציות הדרוזיות השתלטו על תחנת משטרה והכלא המרכזי בעיר - ושחררו את כל האסירים בו. במהלך שלטון אסד, פעל הנשיא רבות על מנת להגביל ולהפריע לעצמאות העדה הדרוזית. מנהיגה הרוחני של העדה הדרוזית בסוריה, השייח חכמת אל-הג'רי, היה זה שנתן את "האור הירוק" לכניסתם למערכה.
"כמה חיכינו לרגעים האלה, האזור שלנו נקי מכל הרוע שהרודן אסד הביא עלינו", אמר השייח לואי, מפקד הכוח ששחרר את א-סווידא, וציין כי הפעולות של הדרוזים נגד המשטר תואמו עם "הייאת תחריר א-שאם" - ארגון המורדים שבסופו של דבר היה זה שהשתלט על דמשק.