עשרות צוותי כיבוי ממשיכים גם בצהריים (יום ג') להיאבק בשריפה הגדולה בהרי ירושלים, שבמשך יותר משתי יממות כילתה כבר כ-25 אלף דונם, שטח בסדר גודל דומה לזה שנשרף באסון הכרמל ב-2010.
לוחמי האש בשטח נעזרים גם במטוסים מהאוויר, והצליחו לבלום את התפשטות הלהבות, אך ממשיכים לפעול להשיג עליהן שליטה מוחלטת – מחשש שבהמשך היום הרוחות יתחזקו וילבו מחדש את האש. צפו בתמונות המדהימות מפעולות הכיבוי – ובתיעוד בלעדי שהגיע לידי ynet מאחד המטוסים של טייסת אלעד המופעלת על ידי אלביט מערכות.
טפסר ניסים טויטו, מפקד מחוז ירושלים במערך הכבאות וההצלה, אמר בהערכת מצב בצהריים כי הכוחות ייכנסו בעוד זמן קצר "לחלון בעייתי" מבחינת תנאי מזג האוויר. "אנחנו משפרים את המצב במרחב שלנו. כל מה שמתפתח במרחב כסלון צריך להכריע אותו באופן מיידי", דרש.
לכוחות הכיבוי האוויריים צפוי לסייע לקראת שעות אחר הצהריים גם מטוס סופר הרקולס מטייסת התובלה "שמשון" של חיל האוויר, ותהיה זו הפעם הראשונה שבה מטוסי הרקולס של חיל האוויר משתתפים בכיבוי שריפות בישראל. המטוס ימריא בשעות הקרובות מבסיס נבטים שבדרום להרי ירושלים.
אלפי תושבים פונו אתמול מבתיהם – חלקם בפעם שנייה בתוך יומיים – אך רובם הורשו כבר אמש לחזור ליישובים. שני כבישים באזור עדיין חסומים: כביש 395 מאשתואל לצובה בשני הכיוונים וכביש 386 מבר גיורא לכיכר הדסה בשני הכיוונים. אחד מהיישובים שהכניסה אליהם עדיין אסורה, הן בשל זיהום אוויר גבוה והן בשל קרבה למוקדי האש, הוא גבעת יערים שבשטח המועצה האזורית מטה יהודה. "הכול היה מאורגן למופת", סיפר לאולפן ynet על הפינוי אתמול חן נץ, אחד התושבים שם.
נץ, שהתראיין מרכבו, ציין כי נותר באזור כדי להתנדב ולסייע לכוחות הכיבוי ולתושבים. רובם לדבריו הצליחו לדאוג לעצמם ולמצוא מחסה אצל חברים או בני משפחה, אך גם המועצה דאגה להם. הוא משבח את לוחמי הכיבוי, שגויסו מרחבי הארץ: "הם עובדים בצורה מדהימה. לראות אותם זה לא ייאמן, הם לא ישנים רגע אחד".
למרות השבחים שלו, גם נץ מצטרף לביקורת על התשתית הלקויה שמקשה על הפינוי מהיישובים השוכנים בתוך היערות. "אנחנו גרים ביער, סביבנו הכול מיוער ויש לנו דרך גישה אחת למושב – אם חלילה קורה משהו אין לנו מאיפה לצאת. אם המדינה רוצה, היא יכולה לעשות שבילי מילוט ביערות כדי שחלילה אם קורה משהו נוכל לצאת בבטחה".
הוא מוסיף כי "המדינה הייתה יכולה גם לעשות אולי שפריצרים כמו שעשו ביישוב לידנו, ממטרות סביב המושב, כדי למנוע כניסת אש לבתים. יש מה לעשות, אבל מבחינת הכיבוי הגיעו קצת מאוחר בגלל שהאירוע כל כך גדול, לקח להם זמן להגיע אבל כרגע עובדים בצורה מדהימה".
לביקורת על ההתנהלות וההיערכות לשריפה – במיוחד על רקע העובדה שהאש כבר נבלמה אחרי שפרצה לראשונה ביום ראשון אך התפשטה מחדש ביום שני בצהריים – מצטרף גם רב-טפסר בדימוס שלמה כהן, ששימש כנציב הכבאות הראשי בין 1992 ל-1994. "עשו כאן מספר טעויות ואנו צריכים ללמוד מהן", אמר כהן בריאיון לאולפן ynet, אך הדגיש גם הוא את ההערכה הרבה שיש לו ללוחמי האש, ואמר כי הם מסכנים את חייהם.
"שריפה איננה אויב, היא לא דומה לאויב. את השריפה אתה חייב למגר עד תומה. אסור לך להשאיר אודים בשטח. האודים האלה אחרי יום-יומיים מתפתחים עוד פעם, וראינו כאן בימי השריפה הזו שהשאירו גחלים ושהכבאים ולוחמי האש עברו לגזרה אחרת, והאודים האלה חוזרים במלוא עוצמתם".
כהן מציין כי לכוחות יש את האמצעים והציוד הנדרשים להיאבק בשריפות, אחרי תקציבי ענק שהוזרמו למערך הכבאות אחרי אסון הכרמל, אך לדבריו הם לא עוברים מספיק הכשרות ותרגולים, ואין תיחום מספק בינם לבין שאר הכוחות החירום. "לא מתרגלים. יש לכולם את הפקודות, לא מתרגלים. כמו בית החולים הדסה עין כרם, יש להם פקודות מגירה, אותו דבר בית החולים הפסיכיאטרי 'איתנים', יש להם את הניירת, אבל לא מתרגלים", אמר.
הוא הזכיר את שני החוסים ב"איתנים" שהצליחו להימלט במהלך פינוי המוסד ביום ראשון, אך נתפסו בהמשך: "זה לא יעלה על הדעת. הבעיה היא תרגול שוטף, חייבים לתרגל, תרגילים-תרגילים, זה מכניס את הכוחות לעבודה מקצועית".
השריפה בהרי ירושלים פרצה לראשונה ביום ראשון בצהריים, והבוקר התברר כי המוקד הראשוני אז היה בכניסה לדרך בורמה, מתחת לשמורת המסרק והמושב בית מאיר. לפי הערכה גסה של רשות הטבע והגנים, עד כה עלו באש כ-25 אלף דונמים בכל השריפות בהרי ירושלים בימים האחרונים. אלפי בעלי חיים נשרפו בה או לכל הפחות נפגעו.
בכיר במערך הכבאות אמר הבוקר כי "ישנה בלימה טובה של האש". עם זאת, ישנם עדיין כמה מוקדים בוערים – ועשרות צוותי כיבוי נמצאים בשטח ונעזרים במטוסי כיבוי. בעקבות האופטימיות הזהירה, ואחרי שאתמול פנתה ישראל לבקשת סיוע ממדינות אחרות, נציב הכבאות וההצלה דדי שמחי אמר הבוקר לשר לביטחון הפנים עמר בר לב שאין בשלב הזה צורך בסיוע אווירי בינלאומי. שמחי הסביר בהמשך בשיחה עם ynet את החלטתו לבטל את הסיוע הבינלאומי, בינתיים לכל הפחות: "אנחנו פחות צריכים את הסיוע הזה לאור התפחות השריפה בשלב זה וכיוון שנוספו כמה מטוסים לכוח שלנו".