הסרטון שפרסם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ובו פנה שוב לאזרחי איראן ואמר שמשטר האייתוללות "מפחד מהם", לא הגיע בחלל ריק. כשברקע ממילא תסכול רב בעקבות המשבר הכלכלי המתמשך, שמביא בשבועות האחרונים להפסקות חשמל ברפובליקה האיסלאמית, המשטר בטהרן מתמודד כעת עם ביקורת נוקבת ויוצאת דופן בפומביות שלה בעקבות הפלת משטר אסד בסוריה - משטר שעליו השקיעה טהרן משאבים אדירים כדי למנוע את תבוסתו ב-13 שנות מלחמת האזרחים.
4 צפייה בגלריה
עלי חמינאי, מנהיגה העליון של איראן, בנאום: "אין ספק שמה שהתרחש בסוריה תוכנן בחדר הפיקוד האמריקני והישראלי"
עלי חמינאי, מנהיגה העליון של איראן, בנאום: "אין ספק שמה שהתרחש בסוריה תוכנן בחדר הפיקוד האמריקני והישראלי"
חמינאי. אמר שהביקורת הפומבית היא פשע, אבל גם בטלוויזיה ניתן לשמוע תסכול מהמפלה האסטרטגית
( צילום: AFP PHOTO / HO / KHAMENEI.IR)
בדיווח ב"ניו יורק טיימס" על הזעם שמופנה כעת למשטר האייתוללות נטען כי הביקורת על התנהלותו נשמעת ללא הרף במדינה - אפילו מצד גורמים שמרנים שתומכים במשטר. השלטון מנסה אמנם להשתיק את הביקורת ופתח בחקירה נגד כמה אישים בולטים שהעזו לפצות פה, בכלל זאת מחוקק לשעבר שחשף כי איראן השקיעה בסוריה סכום עתק של 30 מיליארד דולר, אבל נראה שניסיונות ההשתקה כושלים ואפילו בערוצי הטלוויזיה ניתן לשמוע תסכול מהמפלה האסטרטגית המדהימה שחוותה איראן.
איראן, נזכיר, ניהלה יחסים הדוקים עם משטר אסד - תחילה עם הרודן חאפז אסד ולאחר מכן עם בנו בשאר - ובמשך 40 שנה שימשה עבורה סוריה כבסיס מרכזי במאמציה "להפיץ" את המהפכה האיסלאמית ברחבי המזרח התיכון, במסגרת מה שהיא מכנה "ציר ההתנגדות" השיעי. סוריה היוותה ציר מרכזי להעברת נשק איראני לחיזבאללה בלבנון, ואיראן החזיקה בסוריה בסיסים צבאיים, מחסני נשק ומפעילי טילים.
באמצע העשור שעבר התגייסה כל כולה כדי להציל את משטר אסד מתבוסה במלחמת האזרחים - כשגם לוחמים איראנים נפלו בקרבות. עם נפילתו הפתאומית של משטר אסד היא נאלצה להסיג את כוחותיה ואת המיליציות הפרו-איראניות מהמדינה, וגורמים במשמרות המהפכה הודו: "זו נפילת חומת ברלין של הציר. בתוך 11 יום איבדנו את כל מה שנלחמנו עבורו במשך 13 שנה".
live

איכות

×
  1. 720p HD
  2. 480p
  3. AUTO
נתניהו פונה לאזרחי איראן: "המשטר מפחד מכם"
(צילום: איתי בית-און /לע"מ)

הזעם על ההשקעה האדירה שירדה לטמיון נשמעת כעת לפי "ניו יורק טיימס" בחופשיות בערוצי טלוויזיה, ברשתות החברתיות וגם בעמודי השער של עיתונים שונים. האשמתולה פלהאטפישה, אותו מחוקק לשעבר שחשף לפי הדיווח את הסכום האדיר שהשקיעה איראן בסוריה, טען כי על האיראנים לשמוח מנפילתו של אסד. "אף אחד לא יוכל יותר לבזבז את הכספים שלנו על תחזוקת קורי עכביש", כתב בפוסט שפרסם ברשתות החברתיות - תוך שהוא משתמש במינוח שבו השתמש בעבר מזכ"ל חיזבאללה שחוסל חסן נסראללה כדי לתאר דווקא את ישראל.

"אנחנו כבר לא כוח אזורי, לא יותר מעוד מדינה"

מבקרי המשטר, יש להדגיש, מביעים התנגדות לסיוע האיראני למשטר אסד כבר שנים ארוכות, בטענה שטהרן "מבזבזת" את כספי האיראנים ברחבי המזרח התיכון, ולרוב הביקורת הזו נופלת על אוזניים ערלות. אלא שכעת נראה שהתסכול מתרחב, ואת הכעס מביעות גם משפחות של איראנים שנפלו בקרבות בסוריה, אשר תוהות אם יקיריהן נפלו לשווא. "אסד הוא לא המפסיד היחיד", הדגישו כמה גורמים ששוחחו עם ה"טיימס".
עלירזא מוקראמי, שלחם בעבר בסוריה וכעת מנהל אתר חדשות מקומי באיראן, פרסם גם הוא פוסט נוקב ברשתות שבו הביע זעם על מה שכינה "הכישלון הקטסטרופלי" של איראן בסוריה. "למה השקעתם מיליארדי דולרים מהכנסות הנפט ששייכים לעם האיראני על אסד, עד הרגע האחרון, אם הוא אפילו לא הקשיב לכם?", הוא תהה - כשברקע טענתו של המנהיג העליון עלי חמינאי, ולפיה אסד הוזהר על ידי איראן כבר בספטמבר, אך זלזל באיום שנשקף לו מהמורדים. "לפחות בנושא של סוריה, תפסיקו לשקר, ותהיו כנים עם העם", הוסיף מוקראמי.
4 צפייה בגלריה
עיתוני איראן מדווחים על נפילת ה משטר של בשאר אסד ב סוריה
עיתוני איראן מדווחים על נפילת ה משטר של בשאר אסד ב סוריה
עיתוני איראן מדווחים על נפילת משטר אסד. באחד מהם קראו "לבנות בריתות, במקום לחמש מיליציות"
(צילום: ATTA KENARE / AFP)
חסן שמשאדי, פרשן איראני בולט שמקורב למשטר, אמר ל"טיימס" כי הוויכוח הציבורי בנוגע לכישלון האיראני בסוריה מתנהל כעת "בכל הרמות בחברה", ולא רק בתקשורת וברשתות החברתיות. "זה בכל מקום, באינטרקציות יום-יומיות", ציין. "אנשים שואלים: מדוע בזבזתם כל כך הרבה כסף שם? מה השגנו? מה הצידוק שלנו כעת כשהכול אבוד?".
את תחושת ההשפלה ביטא איברהים מוטאגי, פרופסור ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת טהרן, שאמר כי איראן כעת היא כבר לא כוח אזורי. "היא הצטמצמה, איראן היא לא יותר מעוד מדינה". דעה דומה הופיעה בעמוד השער בעיתון האיראני "האם אימאם", שמזוהה עם המחנה הרפורמיסטי, שם צוטט נציג איראני לשעבר בארגון לשיתוף פעולה איסלאמי. הדיפלומט לשעבר, מוחמד שריהאטי דגהאן, כתב בטור שפרסם כי האסטרטגיה האיראנית שגויה ו"מבוססת על יסודות חלשים" - ודרש גישה חדשה, שבה טהרן תתעדף בריתות עם מדינות אחרות במקום התבססות על חימוש ומימון מיליציות שונות, באופן שבו ניתן יהיה לדבריו לתעל את כספי האיראנים ומשאביהם לטובתם.
ב"טיימס" הדגישו כי הדיון הציבורי שמתנהל בימים אלו באיראן הוא יוצא דופן ונועז למדי, על רקע הדיכוי הנרחב שמפעיל המשטר - שחושש כל העת מהתחדשות המחאות נגדו. המנהיג העליון חמינאי, כך דווח, הביע זעם על הביקורת שהושמעה והאשים כי מדובר ב"פשע" שזורע פחד בציבור.
4 צפייה בגלריה
דמשק לוחמים סורים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
דמשק לוחמים סורים לאחר הדחת נשיא בשאר אל אסאד
חוגגים את ניצחון המורדים בדמשק, אתמול. 30 מיליארד דולר ירדו לטמיון בתוך 11 ימים
(צילום: REUTERS/Yosri Al Jamal)
השלטונות האיראניים הודיעו בעקבות הצהרתו של חמינאי כי פתחו בחקירה נגד שורת גורמים בולטים שהעזו למתוח ביקורת, והרשימה שפורסמה כוללת כאמור את שמו של אותו מחוקק לשעבר, פלהאטפישה, שטען כי החוב הסורי לאיראן עומד על 30 מיליארד דולר. רחמן גרמנפור, פרשן שמתגורר בטהרן, הדגיש בשיחה עם ה"טיימס" כי את הזעם הציבורי לא ניתן יהיה "לבלום" - וכי לא ניתן יהיה לייפות את המכה הקשה שספגה איראן.

נורמליזציה עם המורדים? איראן חוששת מהשפלה מוחלטת

בהצהרות הרשמיות של הממשלה בטהרן נטען כי היא מכבדת את זכותו של העם הסורי לקבוע את גורלו, ולדבריה היא כבר פתחה ערוצי תקשורת חדשים מול המורדים. שר החוץ עבאס עראקצ'י אף טען כי המורדים נענו לבקשת טהרן לשמור על מקדשים שיעיים בסוריה ועל מתקנים דיפלומטיים של איראן, אחרי שהשגרירות שלה בדמשק נפרצה והושחתה מיד אחרי קריסת משטר אסד.
אולם בנאומו ביום רביעי היה המנהיג העליון חמינאי בוטה למדי ולצד האשמות מופרכות שמתקפת הפתע תוכננה ב"חדר פיקוד אמריקני-ישראלי", הוא כינה המורדים "תוקפנים", האשים שהם פועלים כדי לרצות את "אדוניהם" - ורמז גם למעורבותה של טורקיה, כשאמר כי הם נתמכו על ידי "מדינה שכנה". למרות המפלה האסטרטגית שספגה איראן, הוא טען כי "ההתנגדות" רק תתחזק ותתפשט ברחבי המזרח התיכון.
4 צפייה בגלריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני
אבו מוחמד אל-ג'ולאני
מנהיג המורדים הג'יהאדיסטים אל-ג'ולאני, שתקף את "חמדנות איראן"
(צילום: Abdulaziz KETAZ / AFP)
אלא שחמישה גורמים איראניים הודו בשיחה עם ה"טיימס" כי איראן "איבדה הכול" עם מפלת אסד, וכי כעת היא "מבולבלת" ולא בטוחה כיצד למצוא את דרכה הלאה בכל הנוגע ליחסיה עם המשטר החדש בסוריה - שמובל על ידי מורדים ג'יהאדיסטים-סונים מ"הייאת תחריר א-שאם". מנהיגם, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, התבטא בימים האחרונים בחריפות נגד מה שכינה "חמדנות איראן" ובירך על ההסתלקות שלה ושל המיליציות שלה מהמדינה.
הגורמים האיראניים, בהם כמה גורמים ממשמרות המהפכה שפעלו בסוריה, הוסיפו שבטהרן מוכנים כעת לקבל כל נוכחות דיפלומטית שיתירו לה מנהיגי סוריה החדשים, לא משנה כמה מצומצמת ודלילה תהיה. שניים מהגורמים ציינו כי איראן מקווה להימנע מהמבוכה שתספוג אם תסולק לחלוטין מסוריה וכל הקשרים הדיפלומטיים מולה ינותקו. "איראן רוצה להתקדם לכיוון שיוביל בסופו של דבר לנורמליציה עם סוריה, אבל זה יהיה מסובך מאוד", אמר הפרשן גרמנפור. "העדיפות הראשונה כעת היא להבטיח שסוריה לא תהפוך לבסיס נגד איראן ולפלטפורמה לשיגור מתקפות נגד האינטרסים האיראניים בעיראק או בלבנון".