שבועות ספורים אחרי סגירה משמעותית של השמיים בעקבות זן האומיקרון, מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש הכריז אתמול (יום חמישי) כי אין יותר מדינות אדומות שאסורות לטיסה - ונתן, אולי, את האות להסתערות מחודשת על נתב"ג. עם זאת, לפחות היום ההודעה לא ניכרת בתורים בנמל התעופה המרכזי של ישראל - שממשיכים להיות קצרים כפי שהיה ברוב השבוע האחרון.
פרופ' אש ציין אתמול כי "עדיין יש להימנע מנסיעות שאינן הכרחיות, התחלואה גבוהה בכל העולם" - אך הכרזות דומות של בכירי משרד הבריאות והממשלה בעבר לא הובילו לתורים קצרים יותר. גם הבוקר נראה שהישראלים שטסים לחו"ל פחות מודאגים מהתפשטות האומיקרון בעולם, על אף שבמשך יומיים רצופים אובחנו בישראל יותר מ-16 אלף מאומתים חדשים.
בינתיים, כאמור, כ-12 אלף נוסעים בלבד צפויים לעבור בנתב"ג ביממה הקרובה (חצות עד חצות), פחות מחצי מהם יעלו על 55 טיסות בינלאומיות. "אנשים בהחלט רוצים לטוס לחו"ל אחרי שנתיים קשות, אבל מצד שני, רובם גם מודאגים מסכנת ההידבקות", אמר הבוקר גורם בענף התעופה. הוא העריך: "בשבועות הקרובים אולי נראה עלייה בכמות הנוסעים מדי יום, אבל זה לא יתקרב לימים שלפני הקורונה".
צריך לזכור, על אף שישראל הותירה למעשה לטוס כמעט לכל מקום בעולם, אין זה אומר שהנסיעה למקומות מסוימים בימים אלו - עם סגרים חלקיים וחוקי קורונה שמשתנים מארץ לארץ ולפעמים בין מחוזות המדינה - היא בהכרח טיול משתלם. לכן, קשה היה למצוא הבוקר בשדה התעופה אנשים שהחליטו לטוס כמעט באופן ספונטני למדינה ששוחררה מרשימת המדינות האדומות.
אחת שכזו היא ד"ר דניאל פורמן, שטסה לווינה לפגוש את אמה ואחיה אחרי הרבה זמן המתנה. "היינו ספונטניים, קנינו את הכרטיס ביום רביעי בידיעה שבכל רגע נתון הכל יכול להתבטל", סיפרה. ״ברור שאני חושבת שצריך להיזהר, עבדתי גם במחלקות קורונה ואולי לא כיף לנסוע למדינות עם המון חולים. אבל גם בישראל יש הרבה חולים והבעיה הקשה היום מבחינתי זה הבדיקות".
מלי סלע, שטסה הבוקר לאתונה, הספיקה כבר לשוב בשבוע שעבר מווינה, להיות בבידוד - וכעת היא שוב בשדה. "לא נזכה לטברנות כי סוגרים הכל בחצות, אבל נאכל צזיקי טוב", אמרה בחיוך. "אני מחוסנת בשלושה חיסונים ועוטה על עצמי מסכה. הסיכון הוא כמו בארץ ועל הדרך נהנה. מי שרוצה ליהנות ולחיות, חייב לעשות מהלימון לימונדה. כמה אפשר לצלול למרירות הזו?".
ראובן אולמן, שטס לבקר את משפחתו בגרמניה, מסכים עם סלע. "אני בעד המדיניות החדשה. גרמניה הייתה אדומה ותוך שבוע נהייתה כתומה והנה אני טס אליה. מה שחשוב זו הכלכלה, אשתי סוכנת נסיעות וישבה שנה וחצי בבית - וחזרה לעבוד. אני חושב שצריך לטוס ולחיות".
שירה אורלובסקי ממזכרת בתיה הגיעה לשדה כדי לטוס לרומא, שם תגור בשנים הבאות במסגרת לימודיה. בשבועות האחרונים בשל, היותה של איטליה מדינה אדומה, היא התנהלה מול משרד הבריאות כדי לקבל אישור מוועדת חריגים - אך היום היא כבר טסה לבירת איטליה ללא ביורוקרטיה חריגה. "אני חושבת שלא נכון לסגור אנשים בבתים", אמרה. "בסופו של דבר, זו האחריות האישית של כל אדם לשמור על עצמו".
גבי ותמי רוזן מאשדוד שטסו הבוקר לווינה סיפרו כי יש חששות, אבל הן לא ימנעו מהם טיסה. "אסור לסגור את השמיים כי זה פוגע במשק", אמרו השניים. "חייבים לציית להנחיות, אבל לכל אחד אחד יש אחריות אישית".