רשות האכיפה במקרקעין, שעברה בשבוע שעבר מידי משרד האוצר למשרד לביטחון לאומי, הרסה לאחרונה עשרות מבנים בנגב. גורם ברשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב הזהיר כי השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר "פועל להבערת השטח - ובצורה נקמנית". מכון ריפמן לפיתוח הנגב פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו: "מזהים מהלכי אכיפה בלתי נתפסים מצד בן גביר - הריסה לשם הריסה". השר, מצידו, ציין: "מדיניות האכיפה תימשך ביתר שאת - ואף תוגבר".
למערך האכיפה על עבירות בנייה וקרקע יש כמה זרועות - הרשות, שעברה כאמור למשרדו של בן גביר כחלק מההקשחה של המדיניות כלפי עבירות בנייה, רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), הסיירת הירוקה והוועדות המקומיות. ברמ"י פועלים מתוקף חוק המקרקעין ומפעילים מערכת של רפא"ל, המזהה בנייה בשטחי המדינה שלוש שנים אחורה. ברשות פועלים מתוקף חוק התכנון והבנייה, ונעזרים בתצלומי אוויר ומפענחים המזהים בנייה חדשה מדי חודש. כל גופי האכיפה האלה מאוגדים במנהלת תיאום פעולות האכיפה.
מנתוני המנהלת שהגיעו לידי ynet ו"ידיעות אחרונות" עולה כי יש עלייה בהריסות הבתים בנגב. היות שאנו נמצאים בחודש יולי 2024, נכון לערוך השוואה לפי חציונים.
בחציון הראשון (ינואר עד יוני) של שנת 2022 בוצעו 1,325 הריסות (128 יזומות ו- 1,197 עצמאיות). בחציון הראשון של שנת 2023 בוצעו 1,767 (337 יזומות ו-1,430 עצמאיות), ואילו בחציון הראשון של 2024 בוצעו 2,007 הריסות (725 יזומות ו-1,282 עצמאיות). יש לציין כי בחודשי המלחמה הראשונים לא התבצעה פעילות אכיפה. גם אם בוחנים את המספרים השנתיים, ישנה עלייה. בשנת 2022 היו 2,850 הריסות, ואילו בשנת 2023 היו 3,282. בן גביר נכנס לתפקיד בראשית שנת 2023, ובשטח בטוחים כי "מדובר ברוח המפקד".
גורם ברשות לפיתוח והתיישבות הבדואים, שביקש להישאר בעילום שם, אמר כי "אם לאחר 7 באוקטובר הייתה הזדמנות להאיץ את תהליכי ההסדרה, הממשלה הזו בחרה לעשות בדיוק הפוך. היא מחבלת בכל סיכוי להסדרה, גם בתוכניות וגם במדיניות. הממשלה מחבלת בכל סיכוי להושיט יד ולהגיע להבנות והסכמות, ועושה דברים המנוגדים לאורחות החיים הבדואים ולתרבות הבדואית. אין כאן אכיפה תומכת הסדרה אלא הריסה כדי להרוס - בלי עתודת מגורים זמינה".
הדברים הקשים האלה, מצד איש החי את השטח ומכיר את הבדואים בנגב, מגיעים כאמור על רקע שורה של הריסות שבוצעו בחודשים האחרונים. הראשונה שבהן הוא הריסה של עשרות מבנים של תושבי שכונת ואדי חליל, סמוך ליישוב אום בטין שבנגב, כדי להרחיב את כביש 6. מדובר בסיפור שהגיע עד בג"ץ, שדחה את עתירת התושבים, ובחודש מאי האחרון בוצעו ההריסות.
באמצע חודש יולי האחרון נהרסו עשרות בתים של שבט אלעול, מזרחית לכביש 80 בערערה. מדובר במתחם של 25 משפחות, שנהרס עצמאית. גם במקרה הזה בג"ץ דחה את עתירתם. לכולם תוכנית הסדרה, אך הבדואים הבהירו שאין מדובר בפתרונות אפשריים.
הדברים של איש הרשות מגיעים גם אחרי אמירת בן גביר, שציין בכנסת כי הוא "גאה להרוס בתים לא חוקיים בנגב". בן גביר אמר בתגובה על פרסום הנתונים: "כך נראית משילות. אני גאה בעלייה הדרמטית בהיקפי ההריסה של הבנייה הבלתי חוקית בנגב. נגמרו הימים שבהם ישנה העלמת עין של רשויות אכיפת החוק מבנייה בלתי חוקית והשתלטות על אדמות מדינה. העלייה בכמות ביצוע ההריסות ומימוש הצווים על ידי רשויות האכיפה השונות שהמשטרה מובילה, מרתיעה את העבריינים. מדיניות האכיפה הבלתי מתפשרת תימשך ביתר שאת, ואף תוגבר בעזרת השם עם העברת הרשות לאכיפת מקרקעין לאחריות המשרד לביטחון לאומי בראשותי".
לדברי איש הרשות, "התפקיד של הרשות הוא להסדיר את ההתיישבות, לתכנן ולפתח פתרונות אכלוס ולהגיע להסכמות עם האוכלוסייה. כשאתה הולך חד צדדי ורק רוצה להרוס ועושה את זה בדרך יחסית מתלהמת וכמעט נקמנית, בזמן מלחמה, זה מוביל למדיניות שלא עולה בקנה אחד עם איך שאתה מתנהג עם שאר המדינה. כל זה בזמן שרבים מהבדואים התגייסו, יש שנחטפו ויש שנרצחו. זה נראה בעיניי הזוי".
הוא הוסיף: "הרבה פעמים המדינה לא מתעניינת בנושא השבטי והתרבותי. מתכננים פתרונות כשהבדואי לא יכול לממש אותם כי אין התאמה. לכל שבט יש טריטוריה ואזורים שבהם הוא יכול להתגורר וכאלה שלא. בסופו של דבר מה מטרת האכיפה, לתמוך בהסדרה או לפעול מתוך נקמנות? זה מוביל להרבה מאוד תסיסה בשטח, להתלהמות ולכעס על המדינה. הפחד הוא שזה יהפוך להיות אלים. וזה יקרה יום אחד. כשאתה דוחף מישהו לפינה, הורס לו את הבית, בסוף זה יפגוש מישהו שלא יגיב לזה בהתכנסות אלא באלימות".
בסופו של דבר, התרחיש שצפה הגורם אכן התממש. הבוקר אירעה מחאה על רקע אכיפת צו הריסה של מבנה בלתי חוקי בפזורת אום בטין בנגב, שבמהלכה עשרות מתושבי האזור הבעירו צמיגים ויידו אבנים. המשטרה מסרה כי "קדמו לפעילות ניסיונות רבים להדברות מול מחזיק המבנה בכוונה להגיע לפשרה ולמצוא חלופות מתאימות, אך כולם נדחו על ידי מחזיק המקום".
"מהלכי אכיפה בלתי נתפסים"
בנגב יש כ-300 אלף בדואים, רק מחצית מתגוררים ביישובים מוסדרים - וגם בהם יש כאלה הזקוקים להסדרה. מנכ"ל הרשות לפיתוח והסדרת התיישבות הבדואים יובל תורג'מן אמר כי רוב ההריסות הן תוצאה של אכיפה מנהלית. כלומר, הריסה של בנייה יחסית חדשה. "אכיפות שיפוטיות מתייחסות למקבצי מגורים היכולים להיות בני עשרות שנים. האכיפה היא לא הפתרון אלא הסדרה. הרשות עושה מאמצים עילאיים לייתר אלטרנטיבה עבור האוכלוסייה. ואם אין לה פתרון - לא תהיה אכיפה. העלייה בכמות ההריסות מעידה בהכרח על עלייה בכמות הבנייה". תורג'מן הוסיף כי כי ברשות עושים מאמץ מיוחד כדי לטפל ולסייע לחיילים ולמילואימניקים.
חגי רזניק, ראש מכון ריפמן לפיתוח הנגב, הזהיר כי המהלכים האחרונים הורסים את מרקם החיים המשותף בנגב, בשל מדיניות בן גביר. במכתב ששיגר לנתניהו, ציין: "אנו מזהים כעת מהלכי אכיפה בלתי נתפסים מצד השר בן גביר, שחלקם ללא עתודת מעבר ומגורים אמיתיים. כלומר, הריסה לשם הריסה, תחת אכיפה תומכת הסדרה כנדרש. אכיפה כזו מבעירה את השטח. אסור לתת לשר בן גביר - שכל קשר בינו לבין הנגב מקרי בהחלט - להבעיר את הנגב שלנו, שמתקיים בו מרקם חיים משותף המוכיח את עצמו מדי יום. נבקש כי תנחה את אנשיך לוודא כי אכיפה היא אך ורק תומכת הסדרה, וכן כי הרס של מגורים וקורת גג, על אחת כמה וכמה כלפי מי ששרתו את כוחות הביטחון, נשקל בכובד ראש מיוחד לפני כל מהלך ביצוע. עלינו לפעול לפני שיהיה מאוחר מדי".
ח"כ ואליד אלהואשלה (רע"מ) אמר כי אחת הבעיות היא שבן גביר לא פועל לתת שירות לאזרחים הערבים הבדואים, אלא להילחם בהם: "לצערי המשטרה מיישרת קו עם השר שלה. הריסות בתים המוניות, מבצעי אכיפה, שבמקומות רבים הופכים למבצעי הצקה לאזרחים. עכשיו נותנים לבן גביר גם את האחריות על רשות האכיפה במקרקעין. נותנים לו עוד כלים לרדוף את האוכלוסייה הערבית הבדואית. הוא רוצה לראות את השטח מתפוצץ. אנחנו עושים הכול כדי שזה לא יקרה".
במועצה לכפרים לא מוכרים מודאגים. מעיגל אלהואשלה, רכז שטח במועצה, אמר: "התחושות בקרב האוכלוסייה קשות. מעולם לא הרגשתי מצב כל כך קשה, המתבטא בהריסות של עשרות ומאות מבנים. והמצב גם ככה קשה. יש מקומות שבהם אין מים זורמים. בימים חמים אין חשמל. כששמים למישהו צו הריסה חרב עליו עולמו, כל המשפחה נכנסת למצוקה. לנו יש ממשלה אחרת, הנקראת הרשות. הנגב כל כך גדול - הוא מספיק לכולם. כשהורסים את הבית אין תקווה".