הפרטים שהתיר היום (ראשון) לפרסום בית משפט השלום בראשון לציון בפרשת הדלפת המסמכים הסודיים, מגוללים מסכת של הדלפת מידע רגיש והפצתו. אלי פלדשטיין, דובר לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו לעניינים ביטחוניים, נמצא במרכז הפרשה שפעולותיה החלו באפריל האחרון - והגיעו לשיאן על רקע רצח ששת החטופים בעזה. כך זה נראה, לפי החשד, שלב אחר שלב:
3 צפייה בגלריה
פרשת המסמכים
פרשת המסמכים
פרשת המסמכים
(צילום: אלכס קולומויסקי, דובר צה"ל)
בחודש אפריל, איש מילואים בדרגת נגד ביחידה סודית באמ"ן העביר לפלדשטיין עותק של המסמך המסווג דרך הרשתות החברתיות. אותו נגד הודה כי העביר את המסמך הסודי לידיו של פלדשטיין "כדי שיגיע לרה"מ נתניהו, ויסייע לו לקבל את ההחלטות הנכונות והטובות למען החטופים".
ב-31 באוגוסט נרצחו ששת החטופים - הירש גולדברג-פולין, עדן ירושלמי, אורי דנינו, אלמוג סרוסי, כרמל גת ואלכס לובנוב - במנהרה ברפיח שבה הוחזקו. האירוע עורר זעם אדיר וגל של הפגנות בישראל, בטענה שהאופן שבו ניהל נתניהו את המגעים לעסקה גרם לעיכוב ההסכם - וכך מנע את הצלתם של לפחות חלק מהחטופים שנרצחו והיו אמורים להשתחרר בשלב הראשון.
בשל כך, בתחילת ספטמבר החליט פלדשטיין להפיץ את המסמך לתקשורת הישראלית במטרה להשפיע על דעת הקהל בנושא המו"מ, ולקשור בין ההפגנות לחיזוק החמאס ויחיא סינוואר, שעמד בראש ארגון הטרור. פלדשטיין פנה למספר גורמי תקשורת בישראל, ואחד העיתונאים העביר את המידע לצנזורה - שאסרה על פרסום המסמך.
פלדשטיין החליט לעקוף את הצנזורה, ולהעביר את המסמך לתקשורת הזרה. הוא נעזר בגורם נוסף לפרסום בכלי תקשורת זר - עיתון "בילד" הגרמני. במקביל, הוא עדכן גורמי תקשורת בישראל על הפרסום הצפוי וביקש מהם לבצע "פולו-אפ" (כתבות המשך) לאותה ידיעה בעיתון הגרמני.
3 צפייה בגלריה
ההפגנה בתל אביב
ההפגנה בתל אביב
הפגנה בתל אביב אחרי רצח ששת החטופים. האירוע עורר זעם אדיר בציבור הישראלי על התנהלות נתניהו
(צילום: עוז מועלם)
ב-6 בספטמבר פורסמה ב"בילד" כתבה שעסקה בעמדות חמאס למשא ומתן לשחרור החטופים, שכללה שימוש בחומרים ובמסמכים מסווגים שנלקחו שלא כדין מתוך מערכות המודיעין של צה"ל. כפי שחשף רונן ברגמן ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" ממש מספר ימים לאחר מכן, בצה"ל החלו לחקור את אותה הדלפה, לבקשת הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי.
לאחר בחינה שנערכה בצה"ל, התברר כי מדובר בהדלפה של מסמך "סודי ביותר" ורגיש, שחשיפתו, כך לפי צה"ל וגורמי החקירה, עלולה לפגוע הן בהשגת אחת ממטרות המלחמה - שחרור החטופים - והן בפעילות האופרטיבית של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה נגד חמאס, ובהקשרים נוספים.
באותו חודש, בעקבות פקפוק במהימנות המסמך, פנה שוב פלדשטיין לנגד המילואים. בפגישה שקיים איתו, הוא קיבל לידיו עותק פיזי של המסמך המקורי ושני מסמכים נוספים בסיווג "סודי ביותר". אחד מהם, כפי שנחשף ב-ynet ו"ידיעות אחרונות", נוגע לפעולות חריגות של שחקנים באזור בתקופת המלחמה, שאפשר לחשוד שכוונו לישראל.
בסופו של דבר, החקירה המשותפת של צה"ל, שב"כ והמשטרה הובילה לסיכול ציר ההדלפות, ובכך נמנעה הרחבת הפגיעה בביטחון המדינה. אחרי איתור גורם ההדלפה בתוך הצבא, מודיעין נוסף שנאסף גיבש חשד לגבי גורמים נוספים שנטלו חלק באותו ציר, ובהתאם לכך החל השלב הגלוי בחקירה.
במהלך החקירה הגלויה נעצרו (בשלבים ובהתאם להתפתחויות) בסוף חודש אוקטובר נגד במילואים, שני קצינים במילואים ונגד בקבע, וכן אלי פלדשטיין, שהועסק כדובר לעניינים ביטחוניים בלשכת נתניהו.
3 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו עם המצגת מפת ציר פילדלפי
בנימין נתניהו עם המצגת מפת ציר פילדלפי
נתניהו במסיבת העיתונאים שקיים ב-2 בספטמבר, על "חשיבות ציר פילדלפי"
(צילום: אבי אוחיון, לע״מ)

הפרסומים שבלב החקירה הדרמטית

רונן ברגמן חשף כאמור כבר לפני כחודשיים ב-ynet וב"ידיעות אחרונות״ כי בצה"ל נפתחה חקירה פנימית על אותם מסמכים. החקירה נועדה לבדוק מי עושה שימוש מניפולטיבי במסמכי שלל מסווגים של חמאס שנתפסו בעזה – או בכאלה שרק לכאורה נלקחו מחמאס - ומעביר אותם לתקשורת הבינלאומית כדי לנסות ולהשפיע על דעת הקהל בישראל בנושא עסקת החטופים. הפרשה גרמה דאגה וכעס רב במערכת הביטחון, ואולי גם העצימה את המתח בינה לבין ראש הממשלה נתניהו ואנשיו, מתח שממילא הגיע לשיא חדש בעקבות המחלוקת העמוקה השוררת בין הצדדים סביב העסקה.
אחד מהמסמכים, שכונה "מסמך סינוואר" ופורסם ביומון הגרמני בחודש ספטמבר, פירט כביכול הנחיות אסטרטגיות לחמאס בנוגע לאופן ביצוע המשא ומתן עם ישראל בנוגע להפסקת האש והחטופים: "כיצד לענות את משפחות החטופים ואיך לתמרן את הקהילה הבינלאומית" - והכול, לפי אותו מסמך, למען המטרות הבאות: "שיקום היכולות הצבאיות לפעולה נגד ישראל, התשת המנגנון הפוליטי והצבאי של ישראל, והגברת הלחץ הבינלאומי על ישראל".
כמה ימים קודם לכן, התפרסמה כתבה בעיתון "ג'ואיש כרוניקל", שציטטה לכאורה מסמך אחר של סינוואר, המדבר על תוכנית ל"הברחת חטופים מציר פילדלפי ומשם לאיראן או לתימן".
שתי הכתבות צוטטו הן על ידי נתניהו בישיבת הממשלה ובמסיבת עיתונאים לתקשורת הזרה, והן על ידי שרה נתניהו, רעיית ראש הממשלה, בפגישה עם משפחות חטופים.
כמה ימים לאחר הפרסומים בתקשורת הזרה, חשף עיתונאי ynet ו"ידיעות אחרונות" רונן ברגמן כי שני הפרסומים, התואמים את הנרטיב שנתניהו מקדם לגבי ציר פילדלפי וחוסר הרצון של חמאס בעסקה, נסמכים האחד על מסמך שכלל לא קיים ומעולם לא נכתב, והשני על מסמך מדרג ביניים בחמאס, שלא אומץ מעולם ושאין לו שום קשר לסינוואר - ושממילא מוצג בכתבה באופן מסולף, ממנו עולה כי תוכנו הפוך למה שבאמת נאמר בו. כלומר, לא רק שעיתון גרמני קיבל מסמכים מסווגים של צה"ל, הוא גם קיבל סיכום והסבר מאוד סובייקטיבי על תוכנם.
בנוגע למסמך שעליו התבסס הדיווח ב"כרוניקל", התברר שמסמך זה לא היה ולא נברא: העיתון פרסם התנצלות, הכתבה הוסרה, ובנוסף התגלה כי שמו האמיתי של הכתב שהיה חתום עליה - אדם בשם "אילון פרי" - הוא בכלל אלי יפרח.