יפן התלוננה היום (א') בפני ממשלת סין על מבול של שיחות טלפון מטרידות שמוסדות במדינה קיבלו בימים האחרונים ממספרים סיניים, ושנעשו במחאה על הצעד שנקטה בשבוע שעבר הממשלה היפנית כשהחלה לשפוך לאוקיינוס השקט כמיליון טונות של מים עם שרידים רדיואקטיביים. הזרמת המים עוררה את זעמה של סין, וזו הטילה בתגובה חרם על מאכלי ים מיפן, אף שמדענים קבעו כי אין כל בעיה במעשיה של טוקיו.
לפי הדיווחים המגיעים מיפן, מאז תחילת ההזרמה ביום חמישי קיבלו משרדי ממשלה, בתי עסק ובתי ספר במדינה – ואפילו מצפה תת-ימי אחד – מספר עצום של שיחות ממספרי טלפון עם הקידומת הסינית 86, שבהן השמיעו הדוברים תלונות בסינית, ביפנית ובאנגלית על הנזק שנגרם לכאורה מהצעד היפני. מסעדה אחת קבילה לא פחות מ-1,000 שיחות הטרדה כאלה. לפי משרד החוץ בטוקיו, בפנייתו לשגרירות הסינית ביפן הוא ביקש ממנה לקרוא לציבור בסין להירגע.
מקורם של המים הרדיואקטיביים שיפן שופכת כעת לעומק האוקיינוס הוא המתקן הגרעיני בפוקושימה, שנפגע ברעידת האדמה והצונאמי של שנת 2011, אירוע שנחשב לאסון הגרעיני הגדול ביותר שידעה האנושות מאז אסון צ'רנוביל ב-1986. את המים מתכוונת יפן להזרים לאט ובחלוקה לכמויות קטנות, וההזרמה צפויה להימשך כ-40 שנה. היא עושה זאת רק אחרי דילול של המים במי ים, ועורכת כל העת בדיקות למים המדוללים כדי לוודא שרמת הרדיואקטיביות שלהם עומדת בתקן הבינלאומי.
האסון הגרעיני בפוקושימה, נזכיר, אירע ב-11 במרץ 2011, כשרעידת אדמה אדירה, בעוצמה 9 דרגות, פקדה את האזור. הרעש והצונאמי האדיר שבא אחריו הרגו קרוב ל-20 אלף איש, ובמקביל פגעו במערכות חשמל וקירור בתחנת הכוח הגרעינית פוקושימה דאיצ'י, כך ששלושה מששת הכורים שלה הותכו. יותר מ-160 אלף בני אדם שגרו ברדיוס של 20 קילומטרים מהמתקן נאלצו בהוראת הממשלה להתפנות מבתיהם בגלל סכנת הקרינה, והחלו לשוב רק שנים אחר כך.
המים המשוחררים כעת לאוקיינוס הם מים ששימשו לקירור מוטות הדלק של המתקן לפני האסון. מדובר בכמיליון טונות של מים שמהם מבקשת טוקיו להיפטר, כמות המספיקה למילוי 500 בריכות שחייה אולימפיות. בדו"ח שפרסמה על התוכנית בחודש שעבר קבעה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) כי אף שהמים המדוללים עדיין יכללו כמות מסוימת של חומר רדיואקטיבי, הם יעמדו בתקנות הבטיחות הבינלאומיות ואף למעלה מכך. לפי חוות דעתה, ההשפעה הסביבתית והבריאותית שלהם תהיה זניחה, ולפיכך היא נתנה את אישורה למהלך.
סרטון בסין: מתקשר למספרים אקראיים ביפן ודורש הסבר
רבים ביפן ומחוצה לה לא השתכנעו מדבריהם של אנשי סבא"א ושל מדענים אחרים, ובחודשים האחרונים התמודדה הממשלה בטוקיו עם מחאות הולכות וגוברות. ראשי המוחים ביפן היו איגודי דייגים באזור שבו מוזרמים המים לים, החוששים לא רק מההשלכות הבריאותיות של הצעד, אלא גם מהאפשרות שהמוניטין שלהם ושל הסחורות שלהם ייפגע, אפילו אם הדגים ושאר היצורים הימיים שבהם סוחרים שם לא יהיו נגועים בזיהום רדיואקטיבי.
סין מצדה האשימה כי יפן הופכת את האוקיינוס לביוב, טענה שהזרמת המים היא "צעד אנוכי באופן קיצוני", וביום חמישי האחרון השעתה כנקמה את כל הייבוא של מאכלי ים מיפן, צעד שצפוי לגרום נזק משמעותי לכלכלה היפנית. ממשלת דרום קוריאה אמנם נתנה אור ירוק לצעד, אבל בסיאול נערכות הפגנות נגדו זה כמה שבועות, והאופוזיציה שם כינתה את מעשיה של יפן "טרור". בשבוע שעבר ניסו מפגינים לפרוץ במחאה לשגרירות יפן בדרום קוריאה.
כעת נראה כאמור כי גם בסין מחלחל הזעם לאזרחים: בימים האחרונים דווחו כמה פשעי שנאה נגד יפנים בסין, ובין השאר דווח על אבן שהושלכה אל בית ספר יפני בצי'נגדאו, מבלי לגרום לנפגעים. מסעדה יפנית בגוואנגז'ו שבסין קיבלה איום מלקוח, שהזהיר אותה כי ידווח לשלטונות אם תייבא מאכלי ים מיפן בניגוד לחרם שהטילה בייג'ינג. בעקבות המתיחות קראה ממשלת יפן לאזרחיה השוהים בסין לשמור על פרופיל נמוך ולהימנע מדיבור ביפנית כשהם נמצאים בחוץ, כדי לא למשוך אש.
מאז תחילת הזרמתם של המים ביום חמישי התרבו מאוד גם שיחות ההטרדה המתקבלות בטלפון בשגרירות היפנית בבייג'ינג, ואירוע מוזיקה שהיה אמור להיערך שם אתמול בוטל מסיבות ביטחוניות. המטרידנים לא עצרו שם, כאמור, והחלו להתקשר גם למספרים בתוך יפן, ובעל מסעדה אחד סיפר אתמול לתקשורת במדינה כי בתוך שלושה ימים קיבל בין 40 ל-50 שיחות הטרדה ממספרים עם הקידומת הסינית 86. בעלי עסקים מיפן דיווחו על שיחות מסין שבהן נאמר להם: "תפסיקו לשפוך את המים לים".
בסין עצמה הופץ סרטון וידאו שבו שבו נראה גבר צעיר, סיני לכאורה, מתקשר באקראי למספרים ביפן ודורש ממי שעונים לו הסבר על החלטתה של טוקיו להזרים את המים הרדיואקטיביים לאוקיינוס. שגרירות יפן בבייג'ינג כינתה את שיחות ההטרדה "מעשה פלילי", ודרשה מממשלת סין לפעול נגד העבריינים.