ארבעה ימים אחרי שחזרו מהשבי הרוסי, אסירי המלחמה הזרים שלחמו לצד אוקראינה והושבו לארצות מוצאם במסגרת עסקת חילופי השבויים בין קייב למוסקבה מתחילים לספר את שעבר עליהם בידי אנשיו של ולדימיר פוטין. האזרח הבריטי איידן אסלין, מהאסירים המפורסמים ביותר שהוחזקו על-ידי המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה, מספר בריאיון שהתפרסם הבוקר (יום א') בצהובון "הסאן" כי שוביו היכו אותו, דקרו אותו ושאלו אותו אם הוא רוצה מוות מהיר או "מוות יפה": "הם התנהגו אליי גרוע יותר מלכלבים", אמר.
המלחמה באוקראינה וטלטלת הגיוס של פוטין – עוד כותרות:
• 700 עצורים בהפגנות ברוסיה: "אנחנו לא בשר תותחים, שפוטין יילחם בעצמו"
• 24 שעות בתור לצאת מרוסיה. דיווח: פוטין חזר להתערב יותר בתכנון המלחמה
• בגלל המל"טים לרוסיה: קייב תוריד את דרג היחסים הדיפלומטיים עם איראן
• בורחים מרוסיה: "לא רוצים להתגייס, ולא יודעים מתי נחזור"
עסקת חילופי השבויים בין רוסיה לאוקראינה הוכרזה במפתיע ביום רביעי בערב, שעות אחרי הודעתו של פוטין על גיוס 300 אלף חיילי מילואים ואיומיו המרומזים להשתמש בנשק גרעיני נגד יריביו. במסגרת העסקה שחררו רוסיה והמורדים הפרו-רוסים 215 לוחמים אוקראינים וזרים, ואוקראינה שחררה בתמורה 55 אסירים, ובראשם הפוליטיקאי האוקראיני הפרו-רוסי ויקטור מדבדצ'וק, בעל בריתו הקרוב של פוטין. בין המשתחררים בעסקה, הגדולה מסוגה מאז תחילת המלחמה, היו לוחמים רבים שהתבצרו במשך שבועות במפעל המתכות "אזובסטל" במריופול, עד שנאלצו להיכנע לרוסים.
אסלין בן ה-28, שהוחזק בכלא במשך חמישה חודשים אחרי שנתפס במריופול, הוא אחד מחמישה אזרחים בריטים שנידונו למוות על-ידי כיתת יורים בבתי משפט של המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה – ארבעת האחרים הם שון פינר, ג'ון הרדינג, דילאן הילי ואנדרו היל, וגם הם שוחררו ברביעי. העסקה גובשה בתיווך סעודיה, וזמן קצר אחרי שיצאה לפועל פרסם אסלין סרטון שבו אישר כי הוא וחבריו יצאו מאזור הסכנה ונמצאים בדרך לסעודיה בטיסה דיפלומטית. לפי דיווחים, בגיבוש העסקה סייע האוליגרך הרוסי רומן אברמוביץ', והוא הצטרף אליהם לטיסה לסעודיה ואף סיפק להם אייפונים כדי שיוכלו להתקשר למשפחותיהם.
בריאיון ל"סאן" שהתפרסם הבוקר סיפר אסלין כי שוביו דקרו אותו בגבו וכי ידע שיש סיכוי גבוה שיירצח. כשהרוסי שהוצב לשמור עליו שאל אותו אם הוא רוצה מוות מהיר או יפה ואסלין השיב "מוות מהיר", זה הבטיח לו: "אתה תקבל מוות יפה, ואני אוודא את זה". בריאיון סיפר אסלין כי הוא ושבויים אחרים אולצו לשיר מדי בוקר את המנון רוסיה: "מי שלא היה שר, היה נענש על כך וסופג מכות". ביולי השנה פרסמו כלי התקשורת של הקרמלין סרטון משפיל שבו נראה אסלין נאלץ לשיר את ההמנון הרוסי. היום סיפר כי כששוביו גילו שעל גופו מקועקע סמל הקלשון האוקראיני הם היכו אותו גם על כך.
אמא חיכתה בבית: "סירבנו לשחק את המשחק שלהם"
אסלין העיד כי כשברגע מעצרו על-ידי המורדים הפרו רוסים נשאל מהיכן הוא והשיב "בריטניה" הוא ספג מיד אגרוף לאפו. אחר כך הושלך עם ארבעה שבויים אחרים לתא המיועד לשני בני אדם בלבד, ושם הוא נאלץ לישון על מזרן שורץ כינים. "לא היו לנו שירותים, ונאלצנו להשתמש בבקבוקים ריקים", העיד. לדבריו שרד במשך שבועות רק מאכילת פיסות לחם ושתיית מים, ובשלב מסוים הוא וחבריו נאלצו להתחנן בפני שוביהם למעט מי ברז.
בסוף השבוע התאחד איידן בבריטניה עם אמו אנג'לה ווד, והיא סיפרה כי במהלך תקופת השבי נהגי אנשיו של פוטין לשלוח לה דרך הרשתות החברתיות סרטונים שבהם נראה בנה סופג עינויים. לדבריה, היא השיבה להם שוב ושוב "לכו תזדיינו". בתמונות שנשלחו אליה נראה אסלין מוטל על הרצפה המטונפת כשמסביב רוסים צורחים עליו, והמטרה הייתה לגרום לה להגביר את הלחץ על ראש ממשלת בריטניה דאז בוריס ג'ונסון לקדם עסקת שבויים שבה ישוחרר בעל בריתו של פוטין מדבדצ'וק. "הם ידעו כמה אנחנו סובלים וניסו לנצל את זה למטרותיהם", סיפרה האם ל"סאן". "זה היה קשה מאוד, אבל סירבנו לשחק את משחק שלהם".
מאז תחילת המלחמה באוקראינה נענו לפי הדיווחים אלפי אזרחים זרים מרחבי העולם לקריאתו של הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי והצטרפו לצבא אוקראינה במלחמתו ברוסים. עם זאת אסלין, וכך גם השבוי פינר, עברו להתגורר באוקראינה כבר בשנים שלפני המלחמה, היו להם בנות זוג שם – והם התגייסו לצבא האוקראיני כחיילים מן המניין. אחרי שנתפסו במריופול ראה בהם בית המשפט של המורדים הפרו-רוסים שכירי חרב לכל דבר, וכך הוא נהג בהם. בריטניה, נזכיר, היא מהתומכות הראשיות של הממשלה בקייב, ומאז תחילת המלחמה היא מסייעת לה בנשק רב.
נמשכת הבריחה לטורקיה: "הגיוס הוא הקש ששבר את גב הגמל"
מרוסיה מגיעים בינתיים עוד ועוד סימנים לתסכול מהתנהלות המבצע לגיוס חיילי המילואים, שהמוני רוסים נמלטו ממנו בימים האחרונים אל מדינות אחרות. אחרי שבסוף השבוע מתחה עורכת ערוץ הטלוויזיה הממלכתי RT ביקורת נדירה על הצבא ואחרי שסגן שר ההגנה האחראי על ענייני הלוגיסטיקה הועבר מתפקידו בצל דיווחים על טעויות רבות בשליחת הצווים למגויסים, היום הורו שני חברי הפרלמנט הבכירים ביותר ברוסיה לפקידים המקומיים לטפל מיד במצב, המעורר זעם בציבור.
שני המחוקקים – יו"ר הבית העליון של הפרלמנט ולנטינה מטביינקו ויו"ר הבית התחתון ויאצ'יסלב וולודין – נחשבים לבעלי ברית קרובים של פוטין. מטייבנקו אמרה היום בעקבות הדיווחים שלפיהם אזרחים רוסים שאינם תואמים את הקריטריונים לגיוס מקבלים צווים: "חריגות כאלה לחלוטין בלתי מתקבלות על הדעת, ואני חושבת שהעובדה שהן מעוררות תגובה חריפה מצד הציבור מוצדקת לחלוטין". בהודעה שפרסמה טענה כי האחריות המלאה מוטלת על מושלי המחוזות של רוסיה. וולודין מצדו אישר שמתקבלות תלונות על טעויות, ואמר שהרשויות בכל הרמות צריכות להבין את אחריותן.
בצל הגיוס קרא אמש הנשיא האוקראיני זלנסקי למגויסים הרוסים שנאלצים להצטרף לצבא בניגוד לרצונם להירתם דווקא להגנה על ארצו – ולשבש את פעילות הצבא הרוסי מבפנים. "נסו לברוח מהגיוס הרוסי בכל דרך, הימנעו מלקבל לידיכם את צווי הגיוס, נסו להימלט אל השטחים החופשיים באוקראינה. אבל אם בסופו של דבר אתם מתגייסים לצבא – חבלו בכל פעילות של האויב, הכשילו את המבצעים הרוסיים, ספקו לנו מידע חשוב על הכובשים – בסיסיהם, מטותיהם, מחסני התחמושת שלהם. ובהזדמנות הראשונה שנקרית לכם – החליפו צד וברחו אל העמדות שלנו. עשו הכול כדי להציל את חייכם ולסייע בשחרור אוקראינה".
רוסים הנמלטים מהגיוס ממשיכים להגיע אל מדינות באירופה, במזרח התיכון ובאסיה. בין הרוסים שנחתו אתמול באיסטנבול היו דריה בת ה-22 ובעלה אנדריי בן ה-23. "דיברנו עם חברים שלנו, ורבים מהם חושבים לעזוב", סיפרה דריה. "לא כולם רצו לעזוב בפברואר, כשהמלחמה החלה, אבל ההחלטה על הגיוס גרמה לרבים לשקול את זה מחדש". אנדריי סיפר שחשב על האפשרות לעזוב כבר בימים הראשונים של הקרבות, וכי הגיוס היה מבחינתו הקש ששבר את גב הגמל. הוא עדיין פוחד לדבר בחופשיות עם כתבים, בשל האפשרות שהרשויות ינקמו בו על-ידי פגיעה במשפחתו ובחבריו שנשארו ברוסיה: "החוקים ברוסיה נאכפים באופן חופשי מאוד. אם הם רוצים, הם ימצאו סיבה להעניש אותך".
רוסיה תקפה עם מל"טים איראניים באודסה: "אוקראינה הפציצה מלון"
באוקראינה עצמה, בינתיים, האש לא עוצרת. הבוקר דיווח הצבא האוקראיני כי הכוחות הרוסיים ביצעו עשרות תקיפות בטילים נגד מטרות צבאיות ואזרחיות ב-24 השעות האחרונות. לדבריו באחת התקיפות, הבוקר, השתמשה מוסקבה במל"טים מתאבדים איראניים לתקיפה במרכז העיר אודסה שבדרום אוקראינה. לא דווח על נפגעים שם. בשבוע שעבר, נזכיר, הודיעה קייב על הורדת דרג היחסים שלה עם טהרן במחאה על כך שזו מספקת למוסקבה מל"טים מתאבדים לתקיפות באוקראינה.
רוסיה מצדה טענה הבוקר כי הכוחות האוקראיניים הפציצו הבוקר מלון בעיר חרסון, שנכבשה על-ידי רוסיה כבר בתחילת המלחמה, וכי שני בני אדם נהרגו שם.
גם היום נמשכים משאלי העם המפוברקים שהרוסים ובעלי בריתם מקיימים בשטחים שכבשו בארבעה מחוזות באוקראינה – לוהנסק, דונייצק, חרסון וזפוריז'יה. ב"משאלי העם" האלה נשאלים התושבים שנשארו במחוזות האלה ולא ברחו מהם בצל ההפצצות הרוסיות אם הם רוצים שהשטחים הכבושים יסופחו לרוסיה וייחשבו חלק ממנה. לעולם כולו ברור כי אחרי שתסתיים ההצבעה, ביום שלישי, תכריז רוסיה שהתושבים הצביעו בעד סיפוח – ותמהר לצרף את המחוזות אליה. פירוש הדבר שכך תקרע רשמית כ-15% משטח אוקראינה ותעביר אותו לידיה.
גורמים אוקראיניים מדווחים כי בחלק מהאזורים הכבושים נאסר על התושבים לעזוב את בתיהם עד לתום ההצבעה, שהחלה ביום שישי, וכי קבוצות של חמושים מגיעות לבתים ומטילות אימה על יושביהם. לפי האוקראינים, עובדים באזורים הכבושים ספגו איומים שלפיהם יפוטרו אם לא ישתתפו במשאל.