שלושה ימים לפני ערב ראש השנה, בתי התמחוי ברחבי הארץ מדווחים על עלייה של כ-40% בדרישה לסלי מזון ולמנות מבושלות לקראת החגים לעומת אותה תקופה אשתקד.
המצב הכלכלי הקשה בעקבות משבר הקורונה לא פסח על שום אזור גאוגרפי בארץ: כך למשל בקריית שמונה הייתה עלייה של 67% בביקושים למזון לחג, וכך גם בבאר שבע. בירושלים נרשמה עליה של 56%, בבית שאן של 67% ובאילת הביקוש הכפיל את עצמו.
בקרן לידידות שתומכת ב-25 בתי תמחוי ברחבי הארץ אמרו אתמול שהשנה ההתמודדות קשה במיוחד. מנהלי בתי התמחוי מתמודדים עם ירידה דרסטית בתרומות של אנשי עסקים ושל אנשים פרטיים שנהגו לתרום לפני משבר קורונה ונקלעו לקשיים כלכליים בעקבות המשבר, ובמקביל מספר גדול יותר של אנשים מבקשים סיוע, בדגש על קשישים שילדיהם נקלעו למצוקה כלכלית ואינם יכולים לתמוך בהם כפי שנהגו בעבר.
"כבר לפני כמה חודשים התחלנו לקבל מארגוני מזון ומבתי תמחוי שונים בקשות לסיוע נוסף בעקבות העלייה בפניות, ופונים חדשים שהגיעו התריעו על מחסור במזון לקראת תקופת החגים ובכלל", סיפרה אתמול אפרת שחר, סמנכ"לית התוכניות של הקרן לידידות. "נוצר מצב שבו יותר אנשים נזקקים לסיוע של עמותות, אך אלה מתקשות לעמוד בדרישה ולסייע לכל מי שזקוק. כצעד חירום הקרן לידידות החליטה על תקציב כפול ממה שאנחנו תורמים בדרך כלל לפני החגים שיעמוד השנה על 33 מיליון שקלים".
שרה, ניצולת שואה בת 101, מתגוררת עם בתה אנה (76) בדרום הארץ ושתיהן קיבלו סיוע במזון לקראת החגים מאחד בתי התמחוי באזור. השתיים מתקיימות מקצבת ביטוח לאומי שמספיקה בקושי לכסות את העלות של התרופות שצריכה האם, שרה, מדי חודש.
"בשבוע שעבר אמי הרגישה רע ואושפזה לכמה ימים בבית חולים", סיפרה אנה אתמול. "הרופא ביקש שתגיע לביקורת שבועית במרפאה, אבל אין לנו איך להגיע ואין מישהו שיכול לעזור, אנחנו לגמרי לבד".
לדברי אנה, מדי יום היא צריכה לחשוב איך להתקיים מקצבת הזקנה ששתיהן מקבלות: "לאמי כל הזמן קר ואני לא יכולה לדאוג לה לבגדים חמים או להפעיל חימום באופן קבוע. היא מרותקת לבית וכל יציאה החוצה מאוד קשה לה. אני אפילו לא יכולה להרשות לעצמי לקנות לה טלפון כדי שתוכל להתקשר לחברים הבודדים שעוד נותרו לה. כמו כולם אנחנו מחכות לראש השנה, כי זה חג שאנחנו אוהבות. אבל לא נוכל לארגן שולחן עם הרבה אוכל. לפחות יש לנו את האפשרות לקחת אוכל מבית התמחוי, זה עוזר לנו לשרוד, וכך גם בחג נרגיש קצת כמו כולם".
זילי גרוסמן, מנהלת בית התמחוי "בית רפאל" באילת, אמרה אתמול: "לאורך כל תקופת הקורונה עמדנו בכל היעדים וסייענו לאלפי אנשים ביום עם ארוחה חמה וחבילות. דווקא לקראת תקופת החגים נקלענו למצוקה כלכלית קשה. בעלי העסקים שנהגו לתרום לנו נקלעו בעצמם למצוקה כלכלית ועוד לא התאוששו ממנה. אנחנו לצערי במצב שיש יותר פניות לסיוע מאשר מי שיכול לתרום. המצב השנה קשה באופן שלא הכרנו משנים קודמות".