שעות אחרי שטענה כי אוקראינה מתכוונת לתקוף את תחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה, צעד שעלול להגביר את הסכנה לאסון גרעיני, הודיעה בצהריים (יום ד') רוסיה כי אנשיה בתחנה, שנכבשה על-ידי מוסקבה בשנה שעברה, נוקטים פעולות שמטרתן להדוף כל איום אוקראיני על המקום. גם כעת רבים מפקפקים באמינות הטענות של רוסיה, וקייב מתעקשת שדווקא ארצו של ולדימיר פוטין היא שנערכת לחולל שם פרובוקציה.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• כטב"מים שוגרו למוסקבה, עיתונאית הותקפה בצ'צ'ניה: "גילחו את ראשה באיומי אקדח"
• רוסיה: אוקראינה ניסתה לחסל את מושל חצי האי קרים בפיצוץ מכונית תופת
• אוקראינה: "פוטין הורה לחסל את מנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין"
• מתקפת-הנגד האוקראינית מתקדמת לאט: "כל קילומטר עולה בדם"
בתדרוך שערך בצהריים במוסקבה אמר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב כי אם אוקראינה אכן תבצע פעולת חבלה במתקן הגרעין כפי שרוסיה טוענת שהיא מתכננת לעשות, לדבר עלולות להיות השלכות קטסטרופליות. "המצב שם מתוח", הודה פסקוב. "המשטר האוקראיני הפגין שוב ושוב את נכונותו לעשות כל דבר, ולכן כל האמצעים ננקטים כדי להתמודד עם איום שכזה".
החשש מאסון גרעיני בזפוריז'יה, נזכיר, קיים כבר יותר משנה, ומאז הפלישה של רוסיה לאוקראינה בפברואר 2022 האשימו שתי המדינות שוב ושוב זו את זו בסיכונו של המתקן. כמה משלחות של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) ביקרו בשנה האחרונה בתחנת הכוח וכן בקייב ובמוסקבה, בניסיון למנוע בזפוריז'יה אירוע כמו אסון צ'רנוביל, שאירע באוקראינה ב-1986 והיה האסון הגרעיני הגדול בהיסטוריה.
אלא שבשבועות האחרונים גברה מאוד הדאגה לגורלו של מתקן הגרעין בזפוריז'יה, הן בשל פיצוץ סכר קחובקה, שממנו הגיעו מים הדרושים לקירור הכורים במתקן ולמניעת התכתם, והן בשל מתקפת-הנגד שבה פתחה אוקראינה על הכוחות הרוסיים בדרום המדינה, מתקפה שהפכה את המצב למתוח יותר. אחד החששות שהועלו הוא שכדי לעצור את ההתקדמות האוקראינית תנקוט רוסיה צעדים נואשים כמו פגיעה בתחנת הכוח בזפוריז'יה.
בהודעה שמסר אמש בשעת ערב מאוחרת בטלוויזיה הרוסית הממלכתית טען רנאט קרצ'אה, יועץ בסוכנות הגרעין הרוסית "רוסאטום", כי אוקראינה מתכוונת לתקוף את המתקן הגרעיני בתוך שעות. "קיבלנו היום מידע שהותר לי לפרסם, ושלפיו בין שלישי לרביעי, ממש בחשכת הליל, הצבא האוקראיני ינסה לתקוף את תחנת הכוח בזפוריז'יה", אמר קרצ'אה בשידור, וטען כי במתקפה מתכוונת אוקראינה להשתמש בכלי נשק מדויקים וארוכי-טווח ובכטב"מים, ולהטיל על המתקן תחמושת שאליה הוצמדה פסולת גרעינית מאחת התחנות הגרעיניות האחרות שלה.
זמן קצר אחרי ההודעה הרוסית פרסם הצבא האוקראיני הודעה משלו, ובה הזהיר כי "ייתכן שנעשות הכנות לפרובוקציה בשטח תחנת הכוח זפוריז'יה בעתיד הקרוב". בהודעתו טען הצבא כי עצמים הדומים בצורתם למטעני נפץ הוצבו על הגג החיצוני של הכורים השלישי והרביעי במתקן: "פיצוצם לא אמור לפגוע ביחידות הכוח", מסר הצבא, "אבל הוא עלול ליצור מראית עין שלפיה הצד האוקראיני הפגיז את האתר, ורוסיה תנצל זאת להפצת מידע כוזב".
בהודעתו הזהיר למעשה הצבא האוקראיני מעוד פעולת "דגל כוזב" – כמו פעולות רבות מסוג זה שרוסיה נקטה לפי הערכות מאז תחילת המלחמה. פעולת "דגל כוזב" היא פעולה שבה צד אחד מביים מתקפה של הצד השני, כדי להשתמש בה כעילה כדי לצאת למתקפה משלו – וכך לא להיות מואשם באחריות להתנגשות הצבאית שתבוא מיד לאחר מכן.
רוסיה: "עשרות פצועים במתקפה אוקראינית במקיבקה"
בתוך כך, בתדרוך לעיתונאים בצהריים נשאל דובר הקרמלין על דיווח שפורסם הבוקר ב"פייננשל טיימס" ולפיו נשיא סין שי ג'ינפינג הזהיר את פוטין באופן אישי שלא להשתמש בנשק גרעיני באוקראינה. לפי הדיווח בעיתון הבריטי, שי העביר את המסר לפוטין כשביקר במוסקבה בחודש מרץ. דובר הקרמלין השיב בתדרוך כי הוא אינו יכול לאשר שמסר כזה אכן הועבר. "שתי המדינות פרסמו אז הודעות רשמיות על תוכן השיחות, וכל דבר אחר הוא בדיה", אמר פסקוב.
בינתיים נמשכת הלחימה בשטח. כלי תקשורת רוסיים מדווחים כי לפחות אדם אחד נהרג ו-41 נפצעו לפנות בוקר בהפגזה אוקראינית על העיר מקיבקה, שנמצאת במזרח אוקראינה אך נכבשה על-ידי הרוסים ב-2014 ומחוזקת בידי צבאם. לדברי הרוסים, כ-40 מבנים, בהם בנייני מגורים ובתי ספר, נפגעו במתקפה.
צבא אוקראינה מצדו טען כי יעד המתקפה במקיבקה היה מחנה אימונים של הצבא הרוסי. מקיבקה היא עיר הנתונה למתקפות חוזרות ונשנות מצד הכוחות האוקראיניים, ושם ספגה רוסיה את הפגיעה הקטלנית ביותר שלה מאז תחילת המלחמה, כשבערב השנה החדשה נהרגו 89 חיילים רוסים בהפצצה אוקראינית על אתר שבו התאספו.
לפני הצהריים הודיעה רוסיה כי גם מחוזות קורסק ובלגורוד, הנמצאים בשטח רוסיה עצמה, בסמוך לגבול האוקראיני, הותקפו בשעות הבוקר, ואדם אחד נפצע.