אולנה זלנסקי, רעייתו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, צפויה להגיע בקרוב לביקור בישראל, בהזמנתה של מיכל הרצוג, רעייתו של נשיא המדינה יצחק הרצוג. שגריר אוקראינה בישראל יבגן קורניצ'וק סיפר כי בימים אלה מתקיימים מגעים לתיאום הביקור, והביע תקווה כי המפגש, שיתמקד בנושאים הומניטריים, יתקיים "בשבועות הקרובים". במקביל, ישראל פועלת כדי להעביר לאוקראינה גרסה מותאמת של מערכת ההתרעה האזרחית, וכן לסייע בפינוי המוקשים הרבים משטחה.
בין היתר, זלנסקי תדון בסוגיות שנוגעות לסיוע נפשי, סיוע לילדים, טיפול בהפרעת דחק פוסט-טראומטית, וכן צפויה לבקר חיילים אוקראינים שעוברים שיקום בבתי חולים בישראל. החיילים משוקמים במימון משרד החוץ, לאחר שישראל התחייבה לשקם כ-20 חיילים אוקראינים ולספק עבורם פרוטזות. ישראל הבטיחה לאוקראינה גם כי תפעל לטפל בחיילים נוספים.
אולנה זלנסקי, שמאז הפלישה הרוסית לאוקראינה מקיימת קשר עם מיכל הרצוג, התבטאה בעבר כי אזרחי מדינתה שואבים השראה מניסיון העבר של מדינת ישראל, לנוכח התמודדותה עם מלחמות ואירועים ביטחוניים נוספים. "אנחנו לומדים הרבה מישראל בכל הנוגע לחוסן", אמרה.
במקביל, משלחת ישראלית נועדה בשבוע שעבר בפולין עם משלחת ביטחונית אוקראינית בנוגע להעברתה לאוקראינה של מערכת התרעה מוקדמת אזרחית, שצפויה להתרחש בתקופה הקרובה. שגריר ישראל באוקראינה, מיכאל ברודסקי, אמר בסוף השבוע בראיון לאתר החדשות האוקראיני "גורדון" כי ישראל צריכה לבצע התאמות במערכת לצרכיה של אוקראינה.
ברודסקי אמר עוד בראיון: "המערכת הזו מודרנית למדי וכמעט מושלמת, היא עובדת מצוין בישראל. זה לא אומר שאפשר לקחת אותה ולהעתיק אותה במדויק לאוקראינה, שהיא הרבה יותר גדולה בשטחה ומתמודדת עם בעיות אחרות. ישראל, למזלנו, לא מתמודדת עם טילים בליסטיים וטילים היפר-סוניים.
"אנחנו מתמודדים עם רקטות פרימיטיביות למדי שנורות לעברנו מרצועת עזה, ומצליחים להתמודד איתן בעזרת מערכת 'כיפת ברזל', בנוסף למערכת ההתרעה המוקדמת שלנו. על מנת שהמערכת הזו תעבוד ביעילות באוקראינה, יש לשפר אותה ולהתאים אותה למשימות במדינה. כל זה לוקח זמן, אך אני מקווה שהעבודה הזו תסתיים בתוך חודשיים-שלושה - ולאוקראינה תהיה מערכת התרעה מוקדמת מתקדמת יותר".
לדברי ברודסקי, המצב כיום באוקראינה הוא לא הגיוני, שכן מרגע שמטוס ממריא מעל בלארוס - כל אזרח במדינה נאלץ להיכנס למקלט. "אני מקווה שהנושא הזה ייפתר באמצעות המערכת הישראלית, שתסייע להציל חיים", אמר.
שגריר אוקראינה בישראל קורניצ'וק העריך שהמערכת תימסר לאוקראינה בחודש מאי הקרוב, וקרא אתמול לממשלת ישראל לסייע לאוקראינה גם בניטרול מוקשים רוסיים שגורמים למותם היום-יומי של ילדים אוקראינים. על פי מידע של שגרירות אוקראינה בישראל, מתחילת הפלישה ב-22 בפברואר אשתקד ועד לסוף החודש שעבר, נהרגו ממוקשים 101 בני אדם, בהם ארבעה ילדים. בנוסף 270 בני אדם נפצעו, מתוכם 27 ילדים.
כ-180,000 קמ"ר משטחה אוקראינה ממוקש - כ-30% משטחה - וישראל כבר הודיעה שתסייע בפינוי המוקשים. שר הביטחון יואב גלנט ושר החוץ אלי כהן אף חתמו על צו המתיר ייצוא ביטחוני לאוקראינה בתחום ניטרול מוקשים. השגריר האוקראיני אמר ש"לצערנו הקצב בישראל מאוד איטי ואנחנו זקוקים להאיץ את הסיוע, כי אוקראינה עדיין במלחמה. הבטיחו לנו את מערכת ההתרעה כבר לפני חצי שנה ולצערי זה עדיין לא קורה. כך גם לגבי המערכת לניטרול מוקשים".