כ-500 עסקים, בהם עשרות חברות הייטק מובילות, שבתו היום (שלישי) מ-11:00 למשך כשעה במחאה על המהפכה המשפטית שמובילים שר המשפטים יריב לוין וראש הממשלה בנימין נתניהו. גופי המחאה שמובילים את המאבק בתוכנית הודיעו על החרפת המחאה בתחילת השבוע, לאחר ההפגנה הגדולה בתל אביב ובערים נוספות במוצאי השבת.
במתחם שרונה בתל אביב הפגינו כמה מאות עובדי הייטק שקראו "דמוקרטיה". הם נשאו שלטים עם הכיתוב: "אין חופש, אין הייטק". בהמשך הם צעדו לעבר רחוב קפלן בעיר וחסמו אותו משני הכיוונים, תוך כדי שהם צועקים "בושה". המשטרה ביקשה מהם כמה פעמים לרדת מהכביש בטענה כי יש "מקרה חירום", אך הם לא נענו לבקשה עד שסיימו להפגין. יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי הגיעה להפגנה.
"השלטון מתכנן הפיכה משטרית תוך שבועות, אחריה יהיה כמעט בלתי אפשרי להחזיר את הגלגל לאחור. עם מערכת משפט מסורסת, הפוליטיקאים יהפכו אותנו בקלות להונגריה או לאיראן. עסקים יברחו לחו"ל, ואיש לא יגן עלינו", נמסר הבוקר ממטה עובדי ההייטק.
חלק מבעלי העסקים יצאו לרחוב כדי להפגין, ואחרים השתתפו בשיחות זום העוסקות בדמוקרטיה. בחלק מהעסקים הוחלט להשבית גם את אתר האינטרנט של העסק. ביום חמישי הקרוב, כך לפי ארגוני המחאה, צפויות פעולות מחאה נוספות. בכל מקרה, במוצאי השבת צפויות להתקיים שוב הפגנות המוניות בתל אביב, ירושלים, באר שבע, חיפה ומוקדים נוספים.
לא רק בתל אביב הפגינו היום עובדי ההייטק נגד המהפכה המשפטית, ועשרות עובדים הפגינו גם בראש העין ובהרצליה. חברת קורנית דיגיטל הצטרפה לחברות ההייטק שאפשרו לעובדיהן לקחת חלק במחאה למשך שעה, ובין 11:00 ל-12:00 לא התקיימו פגישות בחברה. העובדים התכנסו ברחבת משרדי החברה בפארק אפק בשיתוף עם חברות נוספות, בהן חברת סרגון. גם בפארק המדע ברחובות יצאו העובדים להפגין.
רונן סמואל, מנכ"ל קורנית דיגיטל, מסר לעובדים: "כחברה גלובלית פלורליסטית שמושתתת על ערכים של שוויון, הכלה, רב גוניות וחופש ביטוי, קורנית דיגיטל מתקשה להישאר אדישה כאשר ערכים אלו מוצבים בסימן שאלה. עקרונות של דמוקרטיה, שוויון, צדק ומערכת משפטית בריאה של איזונים ובלמים הם יסוד לקיום של סביבה חברתית ועסקית תקינה. עבורנו, השיח איננו פוליטי אלא ביטוי של תמיכה בעקרונות הדמוקרטיה הכה חשובים לעובדים, וכמו כן להצלחת החברה בסביבה בינלאומית, מול לקוחות, שותפים, ובעלי מניות, אשר בחרו לתת אמון בחברה הפועלת מישראל".
מחאת העסקים מגיעה פחות מיממה לאחר הודעת קרן אינסייט פרטנרס האמריקנית, המשקיעה הגדולה ביותר בהייטק הישראלי, שהוציאה מכתב לכל החברות בהן השקיעה ובו היא מגנה את תוכניתו של לוין. עד היום השקיעה אינסייט בכ-75 חברות ישראליות, בהן ארמיס סקיוריטי, מאנדיי, ג'ויטיונס, לייטריקס, וויז וגם פאפאיה גלובל של גואז.
בריאיון לתוכנית "כסף חדש" ב-ynet radio, אמר אתמול גיל פקלמן, מנכ"ל ומייסד שותף בחברת אטרה שעובדיה צפויים להשתתף גם במחאה: "נשבית את הפעילות לשעה, אבל זו רק הצהרה שההייטק מאורגן. זו הדרך שלנו לאותת לממשלה שאנחנו נגד הדבר הזה, ואם הם ימשיכו תהיה תגובה יצירתית ובלתי צפויה. אני לא חושב שזה בלתי-אפשרי שנשבות למשך שבוע שלם".
בהפגנה המרכזית האחרונה בתל אביב, יש לציין, קיבלה תעשיית ההייטק ייצוג בין הנואמים. מי שייצגה את אותם עסקים הייתה עינת גואז, מנכ"לית ומייסדת שותפה של פאפאיה גלובל, סטארט-אפ המפתח מערכת לניהול עובדים ושכר בעשרות רבות של מדינות בעולם. "אנחנו נלחמים על הבית", הצהירה בחשבון הטוויטר שלה.
הבוקר גם במחאת הרופאים - החלוקים הלבנים - הביעו תמיכה במאבק נגד הרפורמה במערכת המשפט. "היום ייזכר כיום תחילתה של התנגדות החברה האזרחית בישראל נגד הפיכה משפטית אלימה המאיימת על מערכת המשפט והחברה בישראל כולה. הפיכה משטרית זו לא תפסח על מערכת הבריאות, ותפגע אנושות בשוויון, בכבוד האדם ובאיכות הטיפול הרפואי לו זכאי כל אזרח".
בהודעה מטעמם, שכותרתה "הרופאים נלחמים על חיי הדמוקרטיה" נכתב: "אנו, החלוקים הלבנים, זועקים את זעקתה של מערכת הבריאות כחלק מהמאבק המשותף על הדמוקרטיה בישראל. אנו קוראים לכל קברניטי מערכת הבריאות - מנהלי בתי החולים, מנהלי קופות החולים, ההסתדרות הרפואית, ארגון רופאי המדינה וארגון רופאי בתי החולים - לקחת חלק במאבק זה, לגנות בתוקף את המתקפה על שלטון החוק, ולאפשר את השבתת מערכת הבריאות כצעד מחאה לצורך הצלת מערכות השלטון והשירותים האזרחיים במדינת ישראל".
בריאיון באולפן ynet אמר גיא טיטונוביץ', מייסד, שותף ומנכ"ל חברת הסייבר CHEQ, כי יאפשר לעובדיו לשבות במשך שעתיים. "המטרה היא חופש הדמוקרטיה. יש כאן משהו מאוד מעניין שקורה במדינה, זה מאוד חשוב ואנחנו רוצים לאפשר לאנשים להשמיע את קולם", אמר.
גם יזם ההייטק זוהר לבקוביץ' התייחס להפגנה, ולטענתו לא מדובר בהתגייסות מצומצמת של עולם ההייטק. "אני דווקא רואה משהו מתפתח. להרבה מעובדי ההייטק יש את הדעה שלהם לגבי מה שקורה. זה לא מאבק פוליטי, אין שמאל וימין. הסיפור הוא דאגה אמיתית למה שיקרה בישראל וגם בהייטק. יש חשש שההייטק הישראלי יפגע, ואם הוא ייפגע אז כולנו נחטוף".
בין חברות ההייטק והעסקים שהודיעו על שביתה נמנות נטורל אינטליג'נס, רדיס, למונייד, INX, Hello heart, אקטיב אימפלימנטס, Wiz של אסף רפפורט, Cheq, אלגו סק, viber, cheetah technologies, האניבוק, Meat. The End, Luminescent, Track160 ו-Piggy של שאול אולמרט, apprentAI, גם סרטים, שוקן אדריכלים בע"מ, זנסיטי, Peanut Button, צ'יפ מחשבים בע"מ, ספירל סולושנס, בשיבה בריאה, אבולושן בינה, מרחבים המכון לקידום אזרחות משותפת, מילתא חנות ספרים, אלגול פתרונות מים בע"מ, עדין-ליס משרד עורכי דין, סטודיו למוזאיקה ופיסול בברזל ובטון, תמיר הנדסה, הפנינג איכילוב, אלון לב ושות' משרד עורכי דין, ישר אדריכלים, Dazz, brex.