בדרך לכתבי אישום בפרשה הנפיצה: 10 חודשים לאחר שעמר אסעד, קשיש פלסטיני בן 79 הושאר על הקרקע על ידי לוחמי גדוד "נצח יהודה" ומצא כך את מותו, בפרקליטות הצבאית החליטו בימים האחרונים להעמיד לדין פלילי, בכפוף לשימוע, קצין בדרגת סגן וסמל מחלקה מהגדוד החרדי של חטיבת כפיר. כך נודע ל-ynet.
השניים פיקדו על הכוח שביצע את הפעילות המבצעית באותו הלילה בכפר ג'לג'ליא מצפון לרמאללה. במהלך הפעילות הם עצרו לבדיקה את מכוניתו של הקשיש הפלסטיני, ולאחר שהתנהגותו נראה להם חשודה, כנראה לאחר שצרך אלכוהול באירוע משפחתי, הם עיכבו אותו למשך כמה שעות בחוץ, ליד מבנה נטוש שבתהליכי בנייה, כשהוא כפות.
לפני כמה חודשים נחשפה ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" התמונה שצולמה על ידי אחד הלוחמים בכוח, מרגעיו האחרונים של אסעד, כשהוא שוכב על הקרקע הקרה, לצד לוחם שעומד מולו, ובקרבתו כמה פלסטינים נוספים שעוכבו על ידי הכוח, וכמו אסעד, שוחררו לאחר שלא נמצא חשד לגביהם.
לפי הסכם שהתגבש בין פרקליטות המדינה ומשרד הביטחון למשפחתו של הקשיש, הנושא אזרחות אמריקנית, הממשלה הייתה אמורה לפצות את המשפחה בכחצי מיליון שקלים, ובכך להסיר את תביעת הפיצויים שהכינה נגד מערכת הביטחון. אבל הסכם זה בוטל ולא ימומש, ולכן משפחת הפלסטינית תוכל להשתמש לטובתה בכתבי האישום המסתמנים נגד מפקדי הכוח, כנטילת אחריות רשמית של צה"ל על הליקויים בתפקוד הכוח, שלכאורה לכל הפחות תרמו למותו של הקשיש.
גורמים צבאיים ששוחחו עם ynet מסרו כי שיתוף הפעולה של המשפחה היה מוגבל מאוד, והיא סירבה למסור לגורמי מצ"ח מסמכים רפואיים הקשורים לאסעד. בפרקליטות הצבאית בחנו את התיק במשך חודשים ארוכים לאחר גביית עדויות רבות, גם של הפלסטינים שהיו לצידו של הקשיש בשעתו האחרונה. עד כה לא התקבלה הכרעה ברורה בסוגיית הזיקה של התנהלות החיילים, שזכתה לביקורת קשה וישירה גם מצידו של הרמטכ"ל כוכבי לאחר האירוע, לבין התוצאה – מותו של אסעד.
בצבא טוענים כי המשפחה סירבה לשתף פעולה עם החקירה וכי עד היום לא ידועה סיבת המוות הרשמית והחד-משמעית של אסעד. בתום השימוע שייערך בקרוב לקצין הצעיר ולסמל המחלקה מגדוד "נצח יהודה", יוחלט באילו עבירות להאשים אותם, לאור הקשיים הראייתיים בתיק. כך או כך, בצה"ל משוכנעים כי יש פגמים ממשיים והפרה חמורה של פקודות בתפקוד הכוח, באופן שמצדיק העמדה לדין פלילי.
מדובר צה"ל נמסר: "בעקבות מות עמר אסעד, נפתחה באופן מיידי חקירת מצ"ח לבירור נסיבות האירוע. במסגרת החקירה נגבו עדויות מכלל המעורבים, לרבות מפלסטינים שנכחו במקום, וכן ממומחים שונים. במסגרת החקירה נמצאו חריגות בהתנהלותם של מפקד כוח הבידוק, קצין בדרגת סגן, ושל מפקד הכוח ששמר על המעוכבים, חייל בדרגת סמל.
"לצד זאת, נמצא כי לא ניתן לבסס קשר סיבתי בין חריגות אלה לבין מות המנוח. הפרקליטות הצבאית הודיעה לעורכי דינם של השניים כי נשקלת הגשת כתבי אישום נגדם, בכפוף לעריכת שימוע. יש לציין כי משפחת המנוח סירבה לשתף פעולה עם גורמי החקירה, ובכלל זאת סירבה להעביר מסמכים רפואיים, שבהיעדרם אין אפשרות לבסס קשר סיבתי בין התנהגות החיילים לבין המוות".
מהסניגוריה הצבאית, שמייצגת את הקצין והחייל, נמסר: "אנו מברכים על החלטת הפרקליטות הצבאית שלא להעמיד לדין את השניים ולייחס להם אחריות כלשהי למותו המצער של הקשיש הפלסטיני. עם זאת, בשימוע שייערך, נפעל לשכנע שאין הצדקה כלל להגשת כתבי אישום בעקבות המקרה הטרגי, אף לא בעבירות משמעתיות".
במהלך נאום שנשא מוקדם יותר בטקס סיום קורס קצינים בבה"ד 1, פירט הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי יסודות שאותם הוא דורש ממסיימי הקורס. כוכבי אמר כי הוא "דורש מכל מהקצינים לממש את היסוד הראשון - קודם כל היה אדם. היסוד השני אינו סותר את הראשון - הציבו רמת דרישות גבוהה לעצמכם ולחיילים. היו קפדנים ואל תטעו בין אנושיות לבין רמת דרישות גבוהה - הן תכונות משלימות".