כאוס בסיאול: נשיא דרום קוריאה יון סוק יאול הדהים את ארצו כשהכריז היום (שלישי) על משטר צבאי ברחבי המדינה. יון אמר כי הצעד הכרחי כדי להגן על דרום קוריאה ולשמור על ביטחונה, וטען שמפלגות האופוזיציה חותרת תחת המדינה ומנסות לפגוע בדמוקרטיה שלה.
מעט אחרי ההכרזה של הנשיא יון הגיעו כוחות הצבא לפרלמנט במטרה להרחיק את המחוקקים מהבניין. אותם מחוקקים הצביעו פה אחד נגד החלטת הנשיא, וטענו כי הכרזתו מנוגדת לחוקה. לאחר ההצבעה נגד המשטר הצבאי החלו החיילים לעזוב את המקום. החוק בדרום קוריאה מחייב את הנשיא לכבד את תוצאות ההצבעות בפרלמנט, ובשלב זה נראה כי הוא לא יוכל לממש את רצונו להילחם באופוזיציה. עם זאת, יון טרם הכריז על ביטול המשטר הצבאי, וסיאול מחכה לתגובתו. הפרשנים מעריכים כי בעקבות "ההימור הפרוע" שלו יופעל עליו לחץ כבד להתפטר.
רוב המושבים באספה הלאומית (הפרלמנט הקוריאני) שייכים כיום למפלגות האופוזיציה, ובמדינה מכהנת ממשלת מיעוט. בהצהרתו טען הנשיא כי האופוזיציה שולטת בפרלמנט, תומכת במשטר הקומוניסטי של צפון קוריאה ו"משתקת" את הממשלה באמצעות פעולות שמתנגדות למדינה. הוא לא הצביע על איום ממשי מצד היריבה מהצפון, והתמקד במתקפה נגד האופוזיציה.
בהצהרה מיוחדת בשעת ערב מאוחרת אמר יון: "הכרזתי על משטר צבאי כדי להגן על הרפובליקה החופשית של קוריאה מאיום הכוחות הקומוניסטיים הצפון קוריאניים, ובמטרה למגר את הכוחות המתועבים שתומכים בצפון קוריאה ומתנגדים למדינה שלנו". הוא הצהיר כי בתקופה שבה יחול המשטר הצבאי הוא "ישקם את דרום קוריאה" ו"יחסל את הכוחות שמתנגדים לה".
יון תקף את "המפלגה הדמוקרטית" מהאופוזיציה - המפלגה הגדולה בפרלמנט, שהעלתה השבוע הצעה להדיח חלק מהתובעים הראשיים במדינה, והתנגדה לתקציב שהגישה הקואליציה. הנשיא אמר כי "הפרלמנט שלנו הפך למאורה של עבריינים, שמשתקת את הממשל ואת מערכות החוק".
לאחר ההכרזה הודיע הצבא כי במצב הקיים כל פעילות פוליטית - כולל זו של האספה הלאומית (הפרלמנט בסיאול) אסורה, והכניסה לבניין נחסמה. במהרה דווח על כאוס באזור הפרלמנט: מפגינים התעמתו עם שוטרים, והצבא נכנס לבניין כדי לעצור את פעילות האספה הלאומית. עוד דווח כי כוחות הביטחון הסתערו על אולם הדיונים, ועוזרים פרלמנטריים התעמתו איתם.
בזמן שהצבא שעט לבניין הפרלמנט, המחוקקים דנו בביטול המשטר הצבאי. באולם היו 190 מ-300 חברי הפרלמנט, שאישרו פה אחד הצעה לביטול המשטר הצבאי. מחוץ לבניין התאספו מחוקקים נוספים, שלא היו במקום בזמן ההכרזה. הצבא החל לעזוב את הפרלמנט אחרי ההצבעה, בסביבות 02:00 שעון סיאול, במהלך שמסתמן כתבוסה לנשיא. למרות עזיבת הפרלמנט ותוצאות ההצבעה, בצבא אמרו כי המשטר הצבאי יישאר על כנו עד שהנשיא יחליט אחרת.
לי ג'אה מיונג, מנהיג "המפלגה הדמוקרטית" מהאופוזיציה, אמר לפני ההצבעה: "טנקים, רכבים משוריינים וחיילים עם אקדחים וסכינים ישלטו במדינה, והכלכלה של הרפובליקה הקוריאנית תקרוס בצורה בלתי הפיכה". לי קרא לחברי מפלגתו ולאזרחים להגיע לבניין האספה הלאומית בסיאול. המפגינים שהתאספו בכניסה קראו "לבטל את המשטר הצבאי" ו"להגן על הדמוקרטיה".
הפעם האחרונה שבה הכריזה סיאול על משטר צבאי הייתה ב-1979, אחרי ההתנקשות בדיקטטור פארק צ'ונג הי. בעשרות השנים האחרונות קיים במדינה משטר דמוקרטי יציב למדי. ההכרזה על משטר צבאי מאפשרת לשלטון לעצור ללא צו את כל מי שלדעתו "מפר" את מצב החירום.
פורסם לראשונה: 16:20, 03.12.24