מליאת הכנסת אישרה הערב (שלישי) בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק להגדלת הסיוע הכלכלי לגרושות חללי צה"ל ופעולות איבה. לפי הצעת החוק, שיזם יו"ר הקואליציה אופיר כץ, לראשונה מאז 1950 יוגדלו התגמולים לגרושות החללים והנרצחים עבור היתומים שנותרו. ההצעה עברה בהסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה - 11 הצביעו בעד, ללא מתנגדים.
החוק קודם בהמשך לפרסום ב-ynet ו"ידיעות אחרונות", שהדגיש כי נכון להיום מתקיים מצב אבסורדי שבו יתומים של חללי צה"ל ופעולות איבה שהתגרשו - מקבלים פחות מאשר יתומים שהוריהם היו נשואים. זאת למרות שגרושה, שיש לה יתומים הנתמכים ותלויים בה, הופכת להורה היחיד שעליו מוטל העול הכלכלי של הילדים המשותפים שלה ושל הגרוש המנוח.
ממצב שבו היה מפרנס נוסף לילדיהם המשותפים, שבין היתר אפשר לה לעבוד בימים בהם הוא משגיח על הילדים, הפכה הגרושה להורה היחיד והיא אינה יכולה לעבוד בשל הצורך להשגיח על ילדיה.
בהצעת החוק מוצע להגדיל את סכום התגמול בעד יתום שסמוך על שולחנה של גרושה מ-5,800 שקלים ל-8,500 שקלים, ועל כל ילד נוסף תקבל 24% מסכום התגמול. תגמול זה ישולם גם לאדם אחר שיתום של נספה סמוך על שולחנו. בנוסף, מוצע לקבוע הטבות ומענקים נוספים לאדם שיתום של נספה סמוך על שולחנו והוא לא אלמן או אלמנה של הנספה, ובהם: מענק חד-פעמי לרכישת רכב, מענק חודשי לסיוע בהוצאות מימון מדור של משכנתא או שכירות, סיוע במימון טיפול נפשי, וזכות להיעדר מהעבודה ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה.
נקבע כי יינתן מענק רטרואקטיבי על ההפרשים בסכום מ-7 באוקטובר, ולפי ההצעה ההוראות יחולו גם אם יום פטירת הנספה היה לפני תחילת החוק, אולם התשלומים לפי הוראות הצעת החוק ישולמו מכאן ואילך. ההצעה כוללת הוראות מעבר לעניין תשלום לזכאים לפני יום תחילת החוק.
"היתומים שלהן לא שווים פחות"
יו"ר הקואליציה כץ, שכאמור יזם את הצעת החוק, בירך אישורה ומלשכתו נמסר כי מדובר ב"תיקון עוול", שכן כעת יתומי גרושות יזכו לסיוע דומה לשל אלמנות. נמסר כי נקבעו הטבות נוספות שלא היו קיימות קודם לגרושות ויתומיהם: סיוע בשכר דירה או החזר משכנתא של 2,500 שקלים לחודש, לשלוש השנים הראשונות ממות הנספה; סיוע ברכישת רכב ליתום בסך 52,866 שקלים; טיפול פסיכולוגי לגרושה עד שהיתום האחרון יגיע לגיל 30; וזכאות להיעדר מהעבודה ביום הזיכרון.
יו"ר הקואליציה אופיר כץ אמר: "יש פה עוול גדול שנעשה לגרושות ולילדיהם של חללי צה"ל ונפגעי פעולות איבה, הצעת החוק אומרת בצורה חד משמעית - היתומים שלהן לא שווים פחות. אנחנו מתקנים דבר חשוב והכרחי שלא תיקנו עשרות שנים".
מורן אסולין, גרושתו של ליאור אסולין שנספה בפסטיבל הנובה, אמרה כי מדובר ב"שינוי היסטורי. אנשים לא מבינים מה אנחנו עוברות וכמה הקושי שלנו גדול. הכול נופל עלינו. סוף-סוף רואים אותנו, זה מבורך וזה חשוב, טיפה של נחת בתוך הכאב הגדול. מודים מכל הלב על השינוי הזה".
עו"ד ליאת קליין גנץ, מקדמת מדיניות וחקיקה בעמותת "חמניות", המלווה את המאבק והמשפחות, אמרה: "אירועי 7 באוקטובר חשפו כשלים רבים בדין הישראלי. החוק הקיים לא מותאם לאירוע בסדר גודל כמו שהיה כאן. העובדה שעד היום החוק ייתר אפליה פסולה בין יתומים, הוא דבר בלתי נתפס. בחודשים הארוכים בהם ליווינו את החקיקה, בשעות הדיונים הרבות, התברר הצורך העמוק לייצר שינוי שייתן מענה ליתומים בישראל. אין שום סיבה שיתום אחד יקבל פחות מיתום אחר רק משום ששני הוריו בחרו להיפרד. החוק התבסס על תפיסת עולם מיושנת של משפחה, התוספות והשינויים שהצלחנו להכניס בחוק יחוללו פלאים ויסייעו למשפחות וליתומים לשקם את עצמן ולהבטיח את עתידן".
אדוה פינקלשטיין, ממובילות המאבק, בת זוגו לשעבר ואם ילדיו של שלומי סבידיה ז"ל, שנרצח בעת שבילה בפסטיבל הנובה: "הילדים שלי, טום בן החמש וגבע בן השלוש וחצי, לא מבינים עדיין, אבל אני יודעת ומרגישה היום שהמדינה סוף-סוף מתחילה לראות אותם ואותי. אני נרגשת על אישור החוק הזה, זהו צעד ראשון בדרך להכרה בילידיי ובי כמשפחה שכולה לכל דבר ועניין כפי שהיה אמור לקרות מהרגע הראשון. הבעיה והמצוקה האישית שלי התגלתה לי מהר מאוד כבעיה של עוד עשרות ממכריי וחבריי למעגל השכול, הצדק נעשה הודות לנחישות שלנו המשפחות, לחברתי ושותפתי המלאה מורן אסולין, לעמותת "חמניות" שמלווה אותנו וכמובן ח"כ אופיר כץ יוזם החוק וח"כ גלעד קריב שתמך בנו כל הדרך".
הדר קס, מנכ"לית ומייסדת עמותת "חמניות": "הצדק נעשה, מדובר בבשורה של ממש עבור עשרות משפחות ויתומי הטבח והמלחמה האחרונה, ועבור אלפי יתומים ומשפחות בישראל, תיקון עוול היסטורי ועשיית צדק. מעתה והלאה ידעו היתומים האלו שהם לא שווים פחות, ויתחילו לקבל את הסיוע שהיה מגיע להם מלכתחילה. ההורים הנותרים, האבות והאימהות האמיצים שנלחמו בשיניים, יחד איתנו כדי לדאוג לילדיהם יוכלו להתחיל להתפנות לשיקום ובניית חייהם לצד השכול".