קים ג'ונג און הגיע אתמול (ראשון) להלווייתו של מפקד בכיר בצבא הצפון קוריאני, והיה אחד מנושאי ארונו של המנוח. לטקס הגיעו אישי ציבור וחיילים רבים. בניגוד לרוב המכריע של המשתתפים קים לא עטה מסכה - אחרי ששלטונו טען שהתפרצות הקורונה בצפון קוריאה נמצאת תחת שליטה.
קים השתתף בהלווייתו של היון צ'ול האה, שנערכה בפיונגיאנג. איש הצבא הוגדר בכלי תקשורת בעולם כ"מנטור" של קים, וכמי שהכין אותו לעלייתו לשלטון לפני מותו של אביו קים ג'ונג איל בסוף 2011. "שמו של היון צ'ול האה ייזכר תמיד לצד שמו האצילי של קים ג'ונג איל", צוטט השליט.
לפי הערכות, החלטתו של קים לא לעטות מסכה בטקס נועדה להראות לציבור שהתפשטות הקורונה במדינה המבודדת נעצרה. בסוף השבוע טענה התקשורת הממלכתית שהמדינה השתלטה על המגפה, ושמספר המתים "יורד בצורה חדה מדי יום". המומחים מטילים ספק גדול בטענות של השלטון בפיונגיאנג, בהתחשב במצב הקשה של מערכת הבריאות במדינה הנחשלת והמבודדת – והעובדה שאין לה חיסונים ותרופות המתאימות, ושמערך הבדיקות שלה מוגבל מאוד.
מתוך 26 מיליון התושבים בצפון קוריאה רק מעטים מחוסנים לקורונה. המדינה דחתה את ההצעות של ארגון הבריאות העולמי לספק לה חיסונים. גם ארה"ב ודרום קוריאה הציעו לפיונגיאנג לסייע לה להתמודד עם המגפה ולהעביר אליה חיסונים, אך לא קיבלו תשובה. לפי דיווחים, פיונגיאנג הסכימה לקבל סיוע רק מסין, בעלת בריתה הגדולה, מחשש שסיוע ממדינה מערבית יפגע בשלטונו של קים.
כדי למנוע מהקורונה להגיע לשטחה צפון קוריאה סגרה את גבולותיה בינואר 2020, ובמהלך המגפה הכחישה דיווחים שנשאי קורונה התגלו בשטחה. ב-12 במאי, אחרי יותר משנתיים מפרוץ המגפה העולמית, היא הודיעה לראשונה שהיא סובלת מהתפרצות של נגיף הקורונה. באותו שבוע, שבו אובחנו אזרחים שסובלים מחום גבוה כנשאים של זן האומיקרון, נכנסה המדינה לסגר.
התפרצות הקורונה התגלתה במהלך גל תחלואה שהחל בסוף אפריל. מקור ההתפרצות, ככל הנראה, הוא מצעד צבאי שנערך ב-25 באפריל. למצעד ולאירועים שנלוו אליו הגיעו המונים, שלא עטו מסכות.
צפון קוריאה ציינה כי ההמונים שחשו ברע בגל התחלואה סבלו מחום גבוה, "מסיבה לא ברורה". היא אמנם אמרה שמבין החולים יש נשאי קורונה, אך לא מציינת מה מספרם של הנדבקים. אתמול הודיעה על 167,650 אנשים שסובלים מחום גבוה – ירידה חדה לעומת שיא יומי של כ-390,000 לפני שבוע. היא טענה שביממה האחרונה מת חולה אחד, וששיעור התמותה בגל התחלואה הוא 0.002%.
בתקשורת הממלכתית דווח אתמול: "כל אזרחי צפון קוריאה שומרים על המגמה הנוכחית והמעודדת בקמפיין נגד המגפה, במודעות מקסימלית". היא ציינה שהאזרחים נענו בחיוב "לקריאת הוועד המרכזי של המפלגה להגן על חייהם היקרים ועל עתידם, מתוך אמונה בניצחון ודאי".
צפון קוריאה דיווחה היום שבגל התחלואה חלו עד כה 2.8 מיליון איש – אך רק 68 מתו – שיעור תמותה נמוך במיוחד במקרה שמדובר בחולי קורונה. המומחים מעריכים שצפון קוריאה מפרסמת נתונים שקריים על מספר המתים כדי לא לגרום לקים נזק פוליטי. בדרום קוריאה השכנה יש 52 מיליון תושבים – רובם מחוסנים לקורונה. שיעור התמותה מהנגיף עומד נכון להיום על 0.13%.
סוכנות הביון הדרום קוריאנית דיווחה שחלק מהחולים שלפי צפון קוריאה סבלו מחום גבוה חלו גם במחלות אחרות, כמו חצבת, טיפוס ושעלת. מומחים מאמינים שרוב החולים נדבקו בקורונה.