בזמן שכוחותיה של רוסיה מתקדמים באיטיות רבה ביותר בניסיון לכבוש שטחים נוספים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, כוחותיה של הממשלה בקייב רושמים מה שנראה כהישג משמעותי במתקפת-הנגד שלהם במחוז חרסון בדרום המדינה. הממשל הפרו-רוסי שמינתה מוסקבה באזור חרסון, שנכבש כבר בימים הראשונים של המלחמה, הודיע הבוקר (יום ד') על הפסקה מוחלטת של התנועה בגשר אסטרטגי שדרכו מועברת אספקה לכוחות הרוסיים המוצבים באזור.
קיריל סטרמוסוב, סגן ראש הממשל הפרו-רוסי במחוז הכבוש, אמר כי גשר אנטוניבסקי שחוצה את נהר הדנייפר הופצץ בשעת לילה מאוחרת על ידי הצבא האוקראיני, באמצעות מערכת שיגור הרקטות לטווח-ארוך HIMARS שקיבל מארה"ב. המערכת הזו משמשת כעת את האוקראינים יותר ויותר במלחמה, ומאפשרת להם לשבש גם את התקדמות הצבא הרוסי בדונבאס. לדברי סטרמוסוב, הגשר עדיין עומד על תילו, אך הפגיעות במתקפה חוררו בו מספר חורים באופן שדורש כעת את סגירת התנועה בו.
התנועה בגשר, נזכיר, כבר הופסקה חלקית, עבור משאיות בלבד, אחרי שגם בשבוע שעבר הגשר הופצץ על ידי האוקראינים. כעת הודיעו השלטונות הפרו-רוסיים שגם מכוניות לא יוכלו לעבור בו. הגשר, שאורכו 1.4 קילומטר, הוא נקודת החצייה המרכזית בנהר הדנייפר באזור חרסון. העיר חרסון עצמה שוכנת בצדו המערבי של הגשר, ושיתוק התנועה בו יקשה על הרוסים לתחזק את כוחותיהם בצד הזה של הנהר – כשברקע האוקראינים ממשיכים במתקפת הנגד שלהם באזור וטוענים בימים האחרונים כי הם מצליחים לכבוש בחזרה שטחים מסוימים. יצוין כי גשר אנטוניבסקי אינו נקודת החצייה היחידה של הנהר באזור: לרוסים יש אפשרות להשתמש גם בסכר הידרואלקטרי שמעליו ניתן לחצות את הדנייפר. גם הוא הותקף על ידי האוקראינים בשבע שעבר, אך התנועה בו נותרה פתוחה.
בצבא האוקראיני אישרו הבוקר את הדיווח על המתקפה נגד גשר אנטוניבסקי, ונטליה חומניוק, דוברת הפיקוד הדרומי שלו, אמרה בריאיון לטלוויזיה בארצה כי הכוחות האוקראיניים דאגו שלא להביא לקריסתו של הגשר. לדבריה הפגיעות בו היו "מדויקות": "אנחנו מעריכים כל דבר במדינה שלנו, אפילו אם הוא נתון לכיבוש". היא הוסיפה כי הכוחות האוקראיניים רשמו התקדמות בצפון מחוז חרסון: "מתקפת הנגד בדרום אוקראינה מתקדמת. לצבא הרוסי מורל נמוך". סטרמוסוב, סגן ראש הממשל הפרו-רוסי בחרסון, טען מנגד ששיתוק התנועה בגשר האסטרטגי לא ישפיע בצורה משמעותית על הלך הקרבות, ולטענתו הדבר רק יקשה על חיי התושבים שחיים שם. לדבריו, התקשורת מחוללת "היסטריה" שלפיה "המלחמה תוכרע בגשר הזה". הוא הוסיף: "זה בלוף".
במקביל, נמשכים כאמור הקרבות בחבל דונבאס, מעוז המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה, שם ממוקדים מאמצי הצבא הרוסי כבר חודשים ארוכים. בתחילת החודש הכריזה מוסקבה על השלמת כיבושו של מחוז לוהנסק בדונבאס, אם כי שטח קטן שם עדיין נמצא בידי האוקראינים, וכעת היא מקווה לכבוש גם את השטחים שנותרו בידם במחוז הסמוך דונייצק. אולם התקדמותה שם איטית ביותר, וברשת CNN מדווחים כי קווי החזית בדונייצק לא השתנו כבר מספר שבועות.
בחזית הזו נמצאת בין היתר העיר בחמוט, ומושל מחוז דונייצק פבלו קירילנקו דיווח הבוקר כי באחת ההפגזות על העיר נפגע ונהרס בית מלון. לדבריו לפחות אדם אחד נהרג במתקפה הזו ומתנהל כעת מבצע לחילוץ לכודים אפשריים מההריסות. "המכון לחקר המלחמה", מכון מחקר שמושבו בוושינגטון, דיווח הבוקר כי הרוסים הצליחו לכבוש שטח מסוים צפונית-מזרחית לבחמוט, אך להערכתו הם לא צפויים לכבוש באזור שטחים "משמעותיים" עד "השלבים המוקדמים של הסתיו". המודיעין הבריטי דיווח מנגד כי שכירי חרב שנשלחו על ידי החברה הרוסית "ואגנר" הצליחו כנראה לרשום "הישג טקטי" סביב תחנת כוח סמוך לכפר בשם נובולוהנסקה.
רוסיה מאיימת, אבל מקווה שהסכם החיטה "יחזיק מעמד"
להתקדמות האיטית של הרוסים תורם כאמור השימוש שעושה כעת הצבא האוקראיני במערכות שיגור הרקטות לטווח-ארוך HIMARS, שארה"ב מספקת לקייב חרף איומים שנשמעו מצד מוסקבה. בצהריים טען משרד ההגנה הרוסי כי הצליח להשמיד 100 רקטות המשמשות את המערכת הזו במתקפה שביצע במחוז דניפרופטרובסק. את הטענה הזו לא ניתן כמובן לאמת. מוקדם יותר היום דיווח מושל המחוז, שנמצא במרכז אוקראינה, כי אישה אחת נפצעה וכמה בנייני מגורים נפגעו בהפגזה על אחת העיירות באזור. במקביל, בחרקוב שבצפון-מזרח המדינה דווח על שישה שנפצעו בהפגזות הלילה על העיר.
העובדה שהקרבות נמשכים במלוא עוזם, ושרוסיה המשיכה בימים האחרונים להפציץ נמלים באוקראינה, מעוררת כעת חשש בעולם שההסכם שנחתם בסוף השבוע האחרון בין קייב למוסקבה – ושאמור לאפשר את חידוש ייצוא החיטה לעולם – לא ימומש בפועל. ההסכם, נזכיר, נועד להקל את חומרתו של משבר המזון העולמי, שהחריף בעקבות הפסקתו המוחלטת של ייצוא החיטה מאוקראינה ושיבוש בייצוא החיטה מרוסיה, שתיהן יצואניות ענק של תבואה שאחראיות על יחדיו על כ-30% מכלל ייצוא החיטה בעולם.
היום ניפק גורם בכיר במוסקבה הצהרה שעשויה לתרום לחשש מקריסת ההסכם: סגן שר החוץ הרוסי אנדריי רודנקו אמר כי ההסכם יקרוס אם "מכשולים" על יכולתה של רוסיה לייצא בעצמה חיטה ודגנים לא יוסרו במהירות. עם זאת, רודנקו הוסיף בדברים שהובאו על ידי סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" כי ההסכם צפוי לצאת לפועל כבר בימים הקרובים. הוא הביע תקווה שיחזיק מעמד.
תקווה דומה הביע היום גורם בכיר בממשלת טורקיה, שסייעה לתווך בין הצדדים בהסכם. הגורם אמר בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס כי הוא סבור שהעמסת החיטה על ספינות בנמלים באוקראינה שנכללים בהסכם – נמל אודסה ושני נמלים סמוכים – תחל כבר בימים הקרובים, ומיד לאחר מכן הספינות יוכלו לעשות את דרכן אל מחוץ לים השחור. הגורם ציין כי במסגרת ההסכמות שהושגו הספינות ישוטו בנתיב בטוח בין המוקשים הימיים באזור, באופן שלא ידרוש את הסרת המוקשים. במסגרת ההסכם השיקה היום טורקיה מרכז תיאום בין הצדדים, בשיתוף נציגיה ונציגי האו"ם, שיפעל באיסטנבול ושבו ייבדקו הספינות המגיעות לנמלים באוקראינה – על מנת לוודא שהן לא מביאות עמן אמצעי לחימה.
משחקי הגז של פוטין: "זה טרור מחירים"
בתוך כך, בצהריים דחה הקרמלין את ההאשמות המערביות שלפיהן קיצוץ אספקת הגז לאירופה היא מעשה נקמה על הסנקציות הקשות שמדינות היבשת הטילו על רוסיה בתגובה לפלישתה לאוקראינה. דוברו של הנשיא ולדימיר פוטין, דמיטרי פסקוב, טען כי "גזפרום", חברת הגז הממשלתית של רוסיה, עושה "כל שביכולתה" על מנת להמשיך לספק גז כנדרש עבור מדינות אירופה, אך לטענתו קשיים טכניים שנובעים לכאורה מהסנקציות הן הסיבה לקיצוץ באספקה. היום מימשה "גזפרום" את הודעתה על כוונה לקצץ שוב בזרם הגז דרך צינור "נורד סטרים 1" – שעובר בקרקעית הים הבלטי ומעביר גז לגרמניה – אל רמה של 20% בלבד מהאספקה שעברה דרכו בימי שגרה.
במערב לא מקבלים כמובן את הטענות הרוסיות, וסבורים שמדובר בניסיון נקמה ו"סחיטה" מצד הרוסים, שנועד גם להביא לעלייה במחירי הגז ולפגוע באחדות שעד כה הצליח האיחוד האירופי להפגין בכל הנוגע לתגובה נוקשה ונחרצת לפעולותיה של רוסיה. הבוקר מסר דובר הממשלה בברלין כי מדובר ב"משחקי כוח" מצד הקרמלין, והרשויות במדינה קראו שוב לאזרחים ולתעשייה לחסוך כמה שיותר בשימוש בגז. אמש טען גם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי כי פוטין מנהל "מלחמת גז" נגד אירופה. לדברי זלנסקי, רוסיה מבצעת "טרור מחירים" בניסיון להפוך את חודשי החורף לקשים כמה שיותר עבור מדינות אירופה, והתגובה לכך צריכה להיות נחרצת – עוד סנקציות.
באירופה חוששים כעת מאפשרות של עצירה מוחלטת של זרם הגז הרוסי, וכדי להיערך לאפשרות שכזו – ולהתכונן כראוי לחורף שבו השימוש בגז יגבר – אישרו אתמול שרי האנרגיה של מדינות האיחוד תוכנית שבמסגרתה נדרשות רובן לצמצם ב-15% את צריכת הגז שלהן, מחודש אוגוסט עד חודש מרץ. התוכנית שאושרה כוללת הקלות מסוימות לשורה של מדינות, ובין היתר אירלנד, מלטה וקפריסין לא נדרשות לעמוד בדרישה הזו כיוון שאינן מחוברות לרשת הגז היבשתית ולפיכך לא יוכלו לשתף את הגז שלהן עם מדינות אחרות, אם יהיה צורך בכך. הונגריה, שלאורך המלחמה הביעה התנגדות לסנקציות על רוסיה אך לא הטילה עליהן וטו, היא המדינה היחידה שהתנגדה לתוכנית הזו, בטענה שהיא בלתי-ישימה.
ברשת CNN דווח הלילה כי דאגה רבה מקיצוץ אספקת הגז הרוסי נרשמת גם מצדו השני של האוקיינוס, בארה"ב. גורם בממשל האמריקני אמר לרשת החדשות כי אירופה נמצאת כעת ב"שטח לא מוכר" בכל הנוגע ליכולתה לאגור מספיק גז עבור חודשי החורף. הגורם טען בפני הרשת כי "הפחד הכי גדול שלנו" התממש: הוא ציין כי המשבר עלול להביא לעליית מחירי הגז והחשמל גם מחוץ לאירופה, ומעמיד במבחן משמעותי את יכולתה להמשיך לעמוד באופן נחרץ מול רוסיה. לטענת הגורם מוסקבה מנסה לחולל "אי-יציבות" ביבשת, כיוון שאינה מצליחה להשלים את מטרותיה באוקראינה.
גורמים בממשל האמריקני, כך מדווחת CNN, חוששים מאוד כי אירופה לא תצליח למלא את מאגרי הגז שלה בצורה הנדרשת עבור חורף ללא שיבושים, גם לאחר אישור תוכנית החיסכון החדשה אתמול. ארה"ב פועלת כעת להגביר את משלוחי הגז הנוזלי ליבשת, דרך הים, אך לפי הדיווח גם אלו עלולים שלא להספיק כדי למלא את המאגרים. מחירי הגז ממשיכים בינתיים לעלות: המחיר של אחד מסוגי הגז הטבעי, הנחשב לאמת המידה עבור המחירים באירופה, זינק ב-9% ל-205 אירו עבור מגה-וואט לשעה, ובכך השלים המחיר עלייה של 412% ביחס לשנה שעברה.