נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אהרן ברק, סבור שהאינטרס הציבורי הוא לקיים עסקת טיעון עם בנימין נתניהו - ושהאינטרס הציבורי גובר על המשך ניהול המשפט. לדעתו, עסקת הטיעון חייבת להכיל דרישה מבית המשפט להטיל על נתניהו קלון שירחיק אותו מהחיים הפוליטיים לזמן קצוב. "לא יכולתי להישאר אדיש", אמר ברק. "צריך להפסיק את הקרע בעם. נתניהו היה מגדולי המגינים על מערכת המשפט".
באשר לפרטי עסקת הטיעון, ברק אמר שאינו מעורב כלל בפרטים - אך תמך לגמרי בעמדת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדבליט, "המתבקשת מאליה", שכאשר ההסדר יגיע לאישור בית המשפט תצטרך התביעה הכללית לבקש להטיל עליו קלון. מכאן תיגזר גם הרחקתו של נתניהו מהחיים הפוליטיים.
ברק הבהיר שניתן להציג שתי עמדות ביחס לתיק נתניהו. "לגיטימי כמובן לתמוך בגישה האומרת אין לערוך עסקה, אלא להניח למשפט להתנהל כסדרו, עד שהרכב השופטים ימסור את פסק דינו", אמר. "אך ישנה גם עמדה שנייה, שאני נוקט בה. לדעתי, מדובר באישום ובמשפט מיוחד, הגורמים לקרע בעם. בניסיון לאחות את הקרע הזה, ניתן להצדיק את הגישה השנייה שאני תומך בה, להעדיף עריכת הסדר טיעון. עמדה זו היא החיובית והחיונית למדינת ישראל".
לדברי ברק, "לא אכחיש שכאשר פניתי למנדלבליט חלפה בראשי כל העת תרומתו של בנימין נתניהו למדינה – לא רק הישגיו הגדולים בכל השנים, אלא בעיקר, עד למשפטו, הוא היה מגדולי המגינים על מערכת המשפט הישראלית. תרומה זו לא אשכח לעד".
ברק הבהיר כי בחודשים האחרונים קיבל פניות רבות מבכירים בליכוד, שביקשו שייזום שיחה עם מנדלבליט. "שאלתי אותם אם נתניהו שלח אותם, והם השיבו בשלילה. עד שבאחרונה קיבלתי פנייה אישית מנתניהו והחלטתי לא להישאר אדיש. אני מקווה שתחול עתה תפנית בנושא".
בין נתניהו לברק שררו לאורך השנים יחסים טובים, ונודע כי גם נתניהו נהג להתייעץ עם נשיא בית המשפט העליון לשעבר לעתים קרובות.
המגעים לחתימה על עסקת טיעון נמשכים ברקע חלון הזמנים שהולך ונסגר, לקראת סיום כהונתו של מנדלבליט - שמעוניין להשאיר לבא אחריו "שולחן נקי". מנדלבליט יסיים את תפקידו בתחילת חודש פברואר, וכעת דוחפים הצדדים להגיע להסכם עוד לפני סיום כהונתו. גורמים המקורבים לנתניהו אומרים שהוא מעוניין בעסקה, אך עדיין קיימות מחלוקות מהותיות שלא מאפשרות חתימה - כשבין היתר דורש נתניהו שלא יהיה קלון. המאמצים נמשכים גם כעת כדי להגיע לחתימה כבר בשבוע הקרוב, משום שניסוח כתב האישום החדש עשוי לקחת זמן.
ביום שישי האחרון פרסמנו כי מנדלבליט החליט לסגור את שנפתח בעקבות עדותה של הדס קליין, שלפיה ג'יימס פאקר העניק לשרה נתניהו צמיד יקר "ועוד דברים" בהזמנה. מנדלבליט קיבל את ההחלטה על אף שבמשטרה ובפרקליטות היו מי שסברו שסיפור הצמיד יחזק לאין-שיעור את תיק המתנות. עם זאת, פרקליט המדינה עמית איסמן והתובעת הראשית ליאת בן-ארי הסכימו עם מנדלבליט. התביעה ויתרה כאן, לכאורה, על נכס משמעותי. יהיה מי שיפרש את ההחלטה כמתנת פרידה לנתניהו ורעייתו. מנדלבליט מנמק את החלטתו בטעם הפוך: הוא חשש שעצירת המשפט תשחק לידי הסנגוריה. עם כל ההליכים, הדחייה הייתה יכולה להגיע לחצי שנה ואולי יותר.
בינתיים, כ-200 פעילי ארגוני המחאה נגד נתניהו הפגינו אמש (שבת) בכיכר גורן בפתח תקווה, סמוך לביתו של מנדלבליט, במחאה על הכוונה לחתום עסקת טיעון עם נתניהו. המפגינים צעקו, בין היתר, כי "מנדלבליט מושחת", והוסיפו קריאות כמו "לא תגיע לעליון". הם גם קראו קריאות נגד נתניהו, ודרשו עונש מאסר.
עו"ד גונן בן יצחק, אחד מראשי הפגנות בלפור, אמר כי "זו עסקה מטונפת. היא מטונפת כי היא פוגעת באמון הציבור במערכות החוק. גם כך היועץ הזה הרס את אמון הציבור במערכות החוק. לא יכול להיות שראש התביעה ייתן לנתניהו כזו מתנה, אחרי שרדף את ליאת בן ארי. נלך לבג"ץ נגד עסקת הטיעון".
מהארגונים שמחו נמסר: "לאחר שנים של טיוח תיקים ושנמוך אישומים, מנסה מנדבליט, רגע לפני פרישתו, להציל את עורו של הנאשם. שום טיעון לא יכול להצדיק את קיומה של העסקה המפוקפקת הזאת שפוגעת באמון הציבור. אי-מיצוי הדין עם מי שטען שאין כלום, גרר את המדינה לארבע מערכות בחירות ועל פי מנדבלבליט 'סיכן את הדמוקרטיה' מהווה מסר ברור שהשחיתות וההסתה משתלמות. אסור לאפשר את המהלך הזה. לא לעסקת טיעון עם נתניהו".
מנדלבליט סירב להצעת נתניהו
לפי שעה, כאמור, עדיין ישנם פערים בין הצדדים לעסקת הטיעון, בעיקר בכל הנוגע לשאלת הקלון. ביום חמישי האחרון פרסמנו כי מה שעורך דין בעז בן צור, פרקליטו של נתניהו הציע, למעשה, הוא ללכת עם ולהרגיש בלי: סעיף השוחד (תיק 4000) יירד, נתניהו יודה בשני סעיפים של מרמה והפרת אמונים, ידונו אותו לעבודות שירות של פחות משלושה חודשים ויעקפו את שאלת הקלון, כמו בעסקת דרעי. נתניהו יבטיח לפרוש מהכנסת ולא לשוב בשנים הקרובות.
מנדלבליט סירב. תיק דרעי התגלגל לעבירות מס, ואילו כאן מדובר בשחיתות שלטונית. לא ניתן לעקוף את הקלון. לא ניתן לסמוך על רצונו הטוב של הנאשם. זה חייב להיגמר במאסר או עבודות שירות של שלושה חודשים ומעלה ובשבע שנות הרחקה מהכנסת והממשלה, בגלל קלון.
היציאה לתקשורת היא חלק מהמשפט שמתנהל בבית הדין של דעת הקהל, במקביל למשפט בירושלים. פרקליטיו של נתניהו מבקשים ליצור נרטיב: כל מה שרוצה התביעה הוא לסלק את נתניהו, בכל מחיר. על הדרך הם חשפו את מנדלבליט לביקורת ציבורית, החל במי שטוען שהיועץ עשה לנתניהו הנחות מופלגות וגמור במי שטוען שכתב האישום היה מפוקפק מלכתחילה.
כישלון המגעים הפעם לא אומר שהמשפט יתנהל עד סופו: אולי להפך. מנדלבליט מאמין בתהליכים. התהליך שבסופו עסקת טיעון יצא לדרך.
גלעד מורג ורענן בן צור סייעו בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 19:47, 15.01.22