בעקבות החלטת הקבינט הלילה לאשר את השארת כוחות צה"ל בציר פילדלפי במסגרת עסקה אפשרית, משפחות חטופים הפגינו באופן חריג בערב שישי מול מעון ראש הממשלה בנימין נתניהו ברחוב בלפור בירושלים. המשפחות קראו לנתניהו כי עבר את הקו וויתר על החטופים בהחלטתו.
המוחים הניחו על הכביש ברחוב את שלטיהם את החטופים, לצד קו מפריד שמעברו תמונותיהם של ששת החטופים שגופותיהם חולצו מהרצועה. "הקבינט החליט להמשיך לשחק רולטה רוסית בחייהם של החטופים", אמרה אלה בן עמי, בתו של אוהד שמוחזק ברצועה ורז ששוחררה במסגרת הפעימות. "זהו משחק שאינו מתקבל על הדעת יותר. אני דורשת שלא תעברו את הקו האדום, אי-אפשר יותר להפקיר את חייהם. הרולטה הזו שאנו קמים אליה כל בוקר היא בלתי נסבלת. אני דורשת שתתכנסו שוב ותשקלו מחדש, כי חייהם של החטופים חשובים יותר מכל דבר אחר".
עינב צנגאוקר, אימו של החטופים מתן, קראה: "נמאס לנו לקבל עוד בשורות על חטופים שנרצחים בשבי ואתם מחלצים אותם מתים. אנחנו דורשים שתגיעו לעסקה שתבטיח את שחרור יקירינו. כל חברי הקואליציה, איפה האחריות שלכם? איפה המוסריות והערבות ההדדית? באיזו זכות אתם מצביעים בעד הישארות בציר פילדלפי ובכך נותנים גושפנקה להפקרת החטופים? אין לכם מנדט לעשות זאת. אני קוראת לכם להתעשת ומהר, ולהחזיר לי את מתן הביתה".
שי דיקמן, בת דודתה של כרמל גת, הוסיפה: "ראש הממשלה על מי עוד אתה מוכן לוותר? בהחלטה שקיבלתם החלטתם בעצם לוותר על חיי חטופים. על מי נוותר? על אבא? על בן? נשאיר עוד יתום בבית?".
בהמשך הערב התפתחה הפגנה גם מול ביתו של נתניהו בקיסריה, שם מאות מחו עם לפידים ודגלים צהובים. לפני כן, מול ביתה של שרת התחבורה מירי רגב, שוטרים הרחיקו משפחות חטופים שתכננו להפגין במקום. "למירי רגב לא נוח לראות את משפחות החטופים ליד הבית. למירי רגב לא נוח ששרון וניסן קלדרון באו להזכיר לה שבעוד היא חוגגת קבלת שבת וארוחה משפחתית הם מחכים לעופר כבר 329 יום. בעוד היא מוקפת במשפחתה, עופר נמצא במנהרות החמאס", אמר ניסן, אחיו של עופר קלדרון המוחזק בשבי.
לדבריו, בעת שישבו ברכבם מאבטח של רגב נשלח לפנות אותם משם. "משטרת ישראל אסרה להוציא מהרכב את התמונה של עופר ולהציג אותה במרחב הציבור, ברחוב". מנגד, במשטרה טוענים כי אפשרו למשפחות להפגין, ורק דאגו שיוצבו רחוק מבית השרה. מפגינים שהיו במקום אמרו שהמצב בשטח לא היה כפי במשטרה תיארו.
מהמשטרה נמסר: "לפנים משורת הדין ומתוך רגישות לנסיבות, השוטרים אישרו למפגינים להמשיך את מחאתם עד לעזיבתם - על אף שעמדו במקום האסור על פי החלטת בית המשפט. בניגוד מוחלט לנטען, המשטרה לא אסרה בשום מקרה להניף תמונות חטופים".
בישיבת הקבינט שהתקיימה הלילה, רק שר הביטחון יואב גלנט הצביע נגד השארת הכוחות בציר, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר נמנע - ושמונה שרים הצביעו בעד ההחלטה. לפי גורמים שנכחו בדיון מפות ההישארות של כוחות צה"ל בציר שורטטו על ידי הצבא, ואומצו על ידי ארצות הברית כחלק ממתווה החזרת החטופים.
שרים בקבינט טענו בדיון כי "החלטה זו מקרבת את האפשרות לעסקה", למרות שמדובר במחלוקת המרכזית מול חמאס ומצרים בדרך אליה. לטענת השרים, ההחלטה מבהירה לחמאס שהוא יצטרך להתפשר בעניין, "כפי שהוא התפשר בעניין דרישתו לסיום המלחמה".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בדיון כי אסון 7 באוקטובר התאפשר כתוצאה מכך שהציר לא היה בידי ישראל. לדבריו, דרך הציר הוזרמו אמצעי-לחימה בהיקף עצום, ששמשו את ארגוני הטרור בעזה. נתניהו אמר כי מציאות זו "לא תחזור שוב" וכי הפעם ישראל נחושה לשמור על הגבול הזה בידיה.
בעקבות ההחלטה מטה המשפחות להחזרת החטופים מסר הודעה זועמת: "אחרי כמעט שנה של הפקרה, נתניהו לא מחמיץ אף הזדמנות כדי לוודא שלא תהיה עסקה. אין יום שבו נתניהו לא פועל באופן ממשי כדי לסכן את שובם של כל החטופים הביתה. לא בער לממשלת ישראל בחודשי המלחמה הראשונים לפתוח במתקפה בפילדלפי, ברפיח ובדרום הרצועה. מה יקרה אם ניסוג מהציר לתקופה קצובה ונאפשר לסגור עסקה?".
אתמול בבוקר, בני משפחות חטופים שהגיעו לגבול רצועת עזה פרצו את הגדר ורצו לעבר שטחה, לאחר שכרזו ברמקולים ליקיריהם שבשבי חמאס וקראו לסגירת עסקה לשחרורם. בני המשפחות, שהגיעו לגבול בשיירה שיצאה מכיכר החטופים בתל אביב שלשום, שבו לשטח ישראל לאחר כ-22 דקות בשטח הרצועה. כמה מהם לבשו חולצות שעליהן סימני דם.
עומרי שתיוי אמר לאחר שחזר מתחום הרצועה כי "לי אין את הפריבילגיה להפקיר את אחי, עידן. אנחנו נלחץ על כל השרים בממשלה שמטרפדים עסקה". הוא הוסיף: "פילדלפי לא ימנע מאיתנו להחזיר את החטופים הביתה. מנהיג עם ערכים צריך לעשות עסקה מיד, לא משנה פילדלפי, לא פילדלפי, הם צריכים לחזור הביתה. עבר כבר הרבה מאוד זמן".
פורסם לראשונה: 19:42, 30.08.24