כוחות הביטחון ממשיכים הערב (יום ד') במבצע הנרחב לסיכול טרור וחישוף מטענים שבו פתחו לפנות בוקר בשומרון ובבקעה. מאות לוחמים ובהם מסתערבים וכוחות מג"ב פועלים בליווי אווירי משמעותי במחנות הפליטים ג'נין ונור א-שמס שליד טול כרם, ובעיר טובאס הסמוכה. פשיטה גדולה נערכת גם במחנה הפליטים פארעה שבבקעת הירדן.
לפי צה"ל לפחות תשעה מחבלים חוסלו, כשלפי הפלסטינים המספר עומד על 11. בצה"ל ציינו כי שלושה מחבלים חוסלו בהפצצה מהאוויר בג'נין, שניים נוספים חוסלו שם על ידי מסתערבי מג"ב איו"ש ועוד ארבעה חוסלו בפארעה – גם כן בהפצצה אווירית. הזרועות הצבאיות של חמאס, הג'יהאד האיסלאמי וגם של פת"ח פרסמו היום הודעות נפרדות שבהן טענו כי פעיליהן הפעילו מטענים בניסיון לפגוע בכוחות הביטחון. אין נפגעים בקרב הכוחות בפשיטות השונות.
צה"ל משתמש בדחפורים כדי לחשוף מטענים שהוטמנו בכבישים או לצדם – פעילות שמסגרתה יש למעשה צורך להרוס את הכבישים הללו. בתיעוד מהבוקר בג'נין נראה מחבל מניח את אחד המטענים בצד כביש באזור. לא ברור מה עדיין מה עלה בגורלו. בתיעודים נוספים מג'נין נראים דחפורים שחשפו מטענים ופיצוצים שמתרחשים בקרבתם או ממש מתחתיהם בעקבות החישוף.
מושל ג'נין כאמל אבו אל-רוב טען כי כוחות צה"ל כיתרו את העיר, הרסו תשתיות וחסמו גם את דרכי הגישה לבתי החולים שם. לפי משרד הבריאות הפלסטיני, במסגרת המבצע בג'נין נחסמו הגישות לבית החולים המרכזי עם ערימות עפר – צעד שבצה"ל לא הכחישו. דובר צה"ל לתקשורת הזרה, נדב שושני, הסביר כי המטרה היא למנוע ממחבלים לברוח אל בתי החולים ולהסתתר בהם – כפי שכבר עשו לא אחת בעבר. לפי הסהר האדום הפלסטיני, כוחות צה"ל כיתרו גם את בית החולים המרכזי באזור טול כרם, ועורכים בידוק לאמבולנסים שמנסים להגיע לבתי החולים השונים.
הערב פרסם צה"ל תיעודים חדשים מהמבצע, ובין היתר פרסם סרטון שצולם מרחפן ובו נראים "חמ"ל מבצעים" ומעבדת מטענים שהוקמו בתוך מסגד במחנה הפליטים פארעה שבבקעה. מתחם הטרור במסגד אותר על ידי לוחמי דובדבן, ואחד מהם מסביר בסרטון כי הכוחות נכנסו למקום עם רחפן ואז זיהו בו "חמ"ל מצלמות עם תמונות של שהידים חמושים, תמונות של מחבלים". לדבריו החמ"ל חובר עם כבלים למצלמות ששידרו למסכים את המתחולל בחוץ.
במקום אחר במסגד אותרה מעבדת המטענים, והלוחם מציין שאותרו בה מכשירים לייצור מטענים ובהם רתכת וגם שק אשלגן. לדבריו בתוך חדר פנימי במסגד אותרו גם כמה מטענים של ממש, "שפשוט מחוברים לכבלים ומוכנים להפעלה". צה"ל פרסם גם תמונה של מדים שלבש אחד המחבלים שחוסלו בג'נין, כולל וסט, מחסניות ונשק M-16 שנבדק אם הוא נשק צה"לי גנוב.
המבצע הנרחב מקבל תשומת לב רבה בעולם, ובאו"ם הביעו הערב דאגה ממנו. דוברת נציבות האו"ם לזכויות אדם רבינה שאמדסאני טענה כי פעולות ישראל בגדה המערבית "מחמירות מצב קטסטרופלי ממילא". לדבריה, "ישראל, ככוח הכובש, חייבת לכבד את המחויבויות שלה על פי החוק הבינלאומי". גם משרד החוץ הירדני גינה הערב את פעילות צה"ל ביו"ש.
שלל כלי תקשורת זרים הקדישו למבצע את הכותרות הראשיות שלהם. בין אותם כלי תקשורת גם רשת NBC, שבכותרת דרמטית למדי תיארה את המבצע כ"גדול ביותר ביו"ש זה לפחות 20 שנה" – מאז מבצע "חומת מגן" שהביא לסיום האינתיפאדה השנייה. בדיווח עצמו הייתה הרשת האמריקנית זהירה מעט יותר, והדגישה כי "ייתכן" שזה המבצע הגדול ביותר ב-20 השנים האחרונות ביו"ש, והזכירה לקוראיה שכוחות הביטחון עורכים מבצעים כמעט יום-יומיים לסיכול טרור ביו"ש מאז תחילת מלחמת "חרבות ברזל".
דובר צה"ל לתקשורת הזרה, שושני, ניסה להמעיט במידה מסוימת מחשיבות המבצע הנרחב. בכלי התקשורת השונים שציטטו את דבריו, בהן סוכנות הידיעות הבינלאומית רויטרס, דווח כי הוא הסביר שהמבצע הוא חלק מאסטרטגיה רחבה יותר לסיכול טרור. "איום הטרור באזור הזה אינו חדש, הוא לא התחיל אתמול והוא לא הולך להסתיים מחר", אמר שושני בתדרוך לתקשורת הזרה – אך לצד זאת הדגיש כי המבצע יצא לפועל בעקבות "איום מיידי" ובעקבות זינוק בפעולות טרור באזור בחודשים האחרונים. לדבריו, בשנה האחרונה היו יותר מ-150 פיגועי ירי או מטענים באזורי טול כרם וג'נין.
הקשר לפיגוע בת"א, ו"סמל המרד" בג'נין
באתר חדשות מרכזי נוסף שדיווח בהבלטה יחסית על המבצע, "וול סטריט ג'ורנל", הזכירו כי המבצע יצא לפועל גם על רקע פיגוע ההתאבדות בתל אביב בשבוע שעבר – וכי לפי צה"ל התכנון לפיגוע, שבו מחבל משכם התפוצץ ליד בית כנסת ולמרבה המזל כנראה פוצץ עצמו לפני שהספיק להגיע ליעד, נעשה מאזור צפון השומרון – האזור שבו מתמקדת הפעילות הביטחונית הנרחבת.
גם באתר "ניו יורק טיימס", מהעיתונים הגדולים והיוקרתיים בעולם, דיווחו על המבצע בכותרת הראשית. בעיתון כללו בסיקור שלהם גם סקירה היסטורית של מוקד הטרור בג'נין. "ג'נין, מוקד הפשיטות, היא סמל למרד עבור הפלסטינים", כתבו בעיתון – והזכירו כי ההתנגדות החמושה שם החלה עוד בתקופת המנדט הבריטי, וכי ב-1938 הבריטים "פוצצו רבע מהעיירה" אחרי שאחד מקציניהם נהרג.
"התהודה כיום בנוגע לג'נין, הן עבור הפלסטינים והן עבור הישראלים, נובעת בעיקר מהאינתיפאדה השנייה, או ההתקוממות, נגד הכיבוש הישראלי בתחילת שנות ה-2000", כתבו עוד בעיתון. "הישראלים זוכרים את ג'נין, שיושבת על גבעות תלולות בצפון הגדה המערבית, כמקור לעשרות מחבלים מתאבדים שנשלחו לישראל באותה עת". ב"טיימס" הזכירו גם את הקרבות בעיר במהלך מבצע "חומת מגן", וכי יו"ר הרשות הפלסטינית דאז יאסר ערפאת כינה את ג'נין "ג'נינגרד" – בפרפרזה לקרב על סטלינגרד במלחמת העולם השנייה.
גם ב-BBC דיווחו בהרחבה על המבצע, ופרשן הרשת הבריטית פול אדמס הסביר לקוראיה כי "ישראל חוששת שהגדה יוצאת משליטה". הוא הדגיש כי ישראל נאבקה ב"דור חדש של ארגונים חמושים, במיוחד בג'נין, עוד לפני שהמלחמה בעזה פרצה באוקטובר האחרון" – אך טען כי כעת המאבק בהם מתפשט למחנות פליטים נוספים בצפון הגדה. הוא ציטט מדברים שאמר לו לאחרונה אלוף במיל' ישראל זיו: "זה כמו סרטן, זה מתפשט". זיו טען בריאיון שהעניק לכתב הבריטי כי העצימות של הלחימה בשומרון משתווה כעת, ואולי אף גוברת, לזו שמתחוללת בעזה.
אדמס הסביר עוד לקוראי BBC כי ישראל רואה בזינוק בטרור חלק ממאמץ איראני להתיש אותה באמצעות לחימה בשלל זירות, וכי גורמים איראנים מחמשים את המחבלים באזור באמצעות הברחות מסוריה ומירדן. "עד כה, ישראל שלטה פחות או יותר בסיטואציה. אבל הטקטיקות האגרסיביות של צה"ל – בכלל זאת מתקפות אוויריות, פשיטות הרסניות במיוחד על מחנות פליטים ומניין אזרחים הרוגים שהולך ומטפס – מגדיל את הסיכון שארגונים חמושים יהפכו לגיבורים מקומיים, ושיותר ויותר צעירים פלסטינים יהיו מוכנים להתגייס", כותב הפרשן הבריטי – תוך שהוא מקפיד להימנע מהכינוי "מחבלים". הוא הזכיר גם את הצעדים האחרונים של הממשלה להרחבת ההתנחלויות והפרעות שביצעו מתנחלים בכפרים פלסטיניים, וציין ש"פעולות אלו מוסיפות לאווירה שנהיית יותר ויותר נפיצה".
ב-BBC שוחחו גם עם תושבים בנור א-שמס, ליד טול כרם, ואחד מהם סיפר כי המחנה מכותר וכי חלק מהרחובות בו "נהרסו" על ידי הבולדוזרים של צה"ל. לדבריו צה"ל השתלט על כמה אזורים בעיר והקים שם מחסומים: "כל מי שרוצה לעזוב יכול, אבל הוא יצטרך לעבור ולהיבדק במחסומים של צה"ל". האיש, סולימן זוהיירי, טען כי בעבר לתושבים ניתנה אפשרות לעזוב את המחנה לפני המבצעים – אך כעת לדבריו הכוחות "הפתיעו אותנו". הוא הוסיף כי החיילים אמרו שהם מתכוונים להישאר שם "די הרבה זמן".
כ"ץ הציע לפנות אזרחים ביו"ש, בצה"ל הבהירו: אין תוכניות כאלו
בדיווחים בתקשורת הבינלאומית הוזכרו גם דבריו של שר החוץ ישראל כ"ץ, שקרא לפעול ביו"ש כמו בעזה ולפנות במידת הצורך אזרחים במסגרת הפעולות לסיכול הטרור באזור. ב-CNN כתבו בכותרת הדיווח על הפעולה, שהובטלה בעמוד הראשי של אתר החדשות: "שר ישראלי קורא לפעולה בסגנון עזה".
דובר צה"ל לתקשורת הזרה, שושני, צוטט כמי שמכחיש תוכניות לפינוי אזרחים. בהמשך פרסם צה"ל הודעה רשמית שבה הכחיש דיווחים פלסטיניים על הוראת פינוי שלכאורה כבר הוצאה לתושבים בנור א-שמס. "בניגוד לפרסומים, אין כל הוראה לתושבי האזור להתפנות", מסר דובר צה"ל. "כוחות צה"ל מאפשרים לתושבים המעוניינים להתרחק מאזורי הלחימה לצאת מהמקום בצורה בטוחה", הודגש.
היציאה מנור א-שמס, יצוין, מתבצעת באמצעות מעברים ייחודיים שנותרו פתוחים ומאובטחים בידי הכוחות. בצה"ל ציינו כי במסגרת הפעילות לחישוף מטענים שהוטמנו מתחת לצירים בנור א-שמס, נגרם שלא במכוון נזק לצינור מים. בצבא הדגישו כי יש מקורות מים נוספים שזמינים לאוכולסיה המקומית.
בעוד עדות לאופי החריג של המבצע הנוכחי, יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן הודיע כי קיצר את ביקורו בסעודיה וכי הוא עושה את דרכו חזרה לגדה – בעקבות מה שתיאר כ"תוקפנות ישראלית". דוברו, נביל אבו רודיינה, האשים שמדובר בהסלמה מצד ישראל בשטחים – כזו ש"תוביל לתוצאות מסוכנות וקשות". הוא קרא לקהילה הבינלאומית "לפעול באופן מיידי על מנת לעצור את הממשלה הקיצונית שמהווה סכנה ליציבות של האזור ושל העולם כולו".
למבצע התייחס אחר הצהריים הרמטכ"ל הרצי הלוי, במהלך ביקור שערך היום בחטיבת הבקעה והעמקים. מצה"ל נמסר כי הרמטכ"ל סייר עם מפקדים בנקודה שבה חוסל המחבל שירה לעבר היישוב בקעות לפני כשבועיים, וקיים הערכת מצב עם המפקדים בנושא הגבול המזרחי ומאמצי הביטחון בשומרון ובבקעה. בהמשך קיים שיח עם ראשי הרשויות והמועצות המקומיות בקעת הירדן, עמק הירדן, עמק המעיינות ומגילות ים המלח.
"צה״ל נלחם בשבע זירות במאפיינים מאוד שונים", אמר הלוי. "אנחנו פה כדי לחזק קודם כל את הביטחון, ואחרי זה גם את תחושת הביטחון. יש חשיבות גדולה לכיתות הכוננות, אנחנו פועלים כדי לחזק אותן ומשקיעים בכך המון. נהיה כאן ככל שנוכל עם יותר כוחות ויותר משאבים, כדי לבנות תשתית ביטחונית טובה יותר, שתייצר ביטחון טוב יותר ליישובים. זה יקרה גם בזכות השותפות ביננו לביניכם".