כלי תקשורת באיטליה שבו ביממה האחרונה לעסוק ביחסו של האפיפיור פרנסיסקוס למלחמה בין ישראל לחמאס, אחרי שכתבים שהגיעו לתפילה שבה השתתף בוותיקן גילו כי הפעם נעדר ממנה פריט שהופיע בתפילה קודמת שערך האפיפיור ושעורר סערה: כאפייה פלסטינית.
ראשיתה של הפרשה ביום שבת האחרון, 7 בדצמבר, כשבוותיקן נערך טקס שבו נחשפו הקישוטים המיוחדים שהוכנו לציון חג המולד הקרוב בכס הקדוש. השנה עוצבו הקישוטים על-ידי אומנים מבית לחם, ולאירוע הגיעו נציגים של השגרירות הפלסטינית בוותיקן, בהם שליחים מיוחדים מטעם נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן.
האירוע כלל את "מיצג המולד", מנהג במסורת הנוצרית שידוע גם כ"סצנת האבוס" ושבו מציגים חפצי אומנות המספקים שחזור חזותי כביכול של אירוע לידתו של ישו בבית לחם. הפעם כלל המיצג אבוס מעוטר בכאפייה פלסטינית שבתוכו הונחה דמותו של ישו התינוק, ועובדה זו גררה כותרות באיטליה ומחוצה לה.
בעוד לישראלים מוכרת הכאפייה הפלסטינית כבר עשרות שנים, באירופה היא נעשתה לסמל מפורסם בעיקר לאחרונה, כשהפכה למעין פריט חובה של מפגינים פרו-פלסטינים המשתתפים במחאות הענק נגד ישראל ומאשימים אותה ברצח עם בעזה. מסיבה זו היו גם מי שפירשו את הצבת הכאפייה בוותיקן, ועוד בתפילה שאותה מנהל האפיפיור, כהבעת תמיכה מצדו במאבקם של הפלסטינים בישראל.
מאז מתקפת הטרור של 7 באוקטובר קרא אומנם האפיפיור לחמאס כמה פעמים לשחרר את הישראלים שנחטפו לעזה, אבל הוא גם ידוע כמי שבמשך שנים גילה אהדה לסוגיה הפלסטינית. רק בחודש שעבר נקט צעד מאוד לא שגרתי מבחינתו כשקרא לחקור את הטענות שמעשי ישראל בעזה הם רצח עם. בדרך כלל מקפיד האפיפיור שלא לבחור צד בסכסוכים, ועצם הקריאה שלו לבחון את הטענות היא צעד חריג ביותר מצדו, ולכן התפרשה ככזו הנותנת לטענות רוח גבית.
במהלך האירוע עם התורמים בשבת שב ודיבר האפיפיור על "פלסטין הקדושה המעונה", כלשונו, וקרא לסיים את המלחמה בעזה: "בואו נזכור את אחינו ואחיותינו שם ובמקומות אחרים בעולם שסובלים מטרגדיית המלחמה", אמר פרנסיסקוס. "עם דמעות בעינינו, הבה נישא תפילתנו לשלום. אחים ואחיות, די למלחמה, די לאלימות!".
אתמול, כשהאפיפיור ביקר באותו אולם שבו נערך האירוע עם הכאפייה בשבת, וקיים תפילה בו תפילה נוספת, האבוס ובובת התינוק בדמותו של ישו לא נכללו במיצג. דמויות הוריו של ישו, מרים ויוסף, דווקא נותרו במקומן. אף שבוותיקן קיימת מסורת שלפיה דמותו של ישו התינוק מוצבת באבוס רק ב-24 בדצמבר, כשהקתולים מציינים את הולדתו, לעתים קרובות האבוס עצמו נותר שם ריק עד לתאריך זה, ואילו הפעם גם הוא סולק, ומכיוון שכך יש הסבורים כי מדובר בהחלטה פוליטית שמטרתה למזער נזקים. גורם פלסטיני רשמי שביקש להישאר בעילום שם אמר לסוכנות הידיעות AP כי הוותיקן הסיר את הכאפייה בלי הסבר, וכי לא ברור אם היא תוחזר ב-24 בדצמבר.
קודם לכן השבוע התגאה הצד הפלסטיני מאוד בהצגת הכאפייה בתפילה שנערכה בשבת. סוכנות הידיעות הרשמית של הרשות הפלסטינית ציינה בדיווח שלה על הטקס ההוא כי יש משמעות רבה לעובדה שדמותו של ישו נעטפה בכאפייה. היא גם דיווחה שבמהלך האירוע העניקו שני ילדים פלסטינים לאפיפיור את העיטור "כוכב בית לחם" וכי זו "תזכורת עוצמתית לסבל ולצער שחווים הילדים הפלסטינים במסגרת המלחמה הישראלית המתמשכת והמצור בעזה". עוד דיווחה כי חבר הוועד הפועל של אש"ף רמזי חורי, שהשתתף באירוע, הביע תודה גדולה לאפיפיור על "תמיכתו חסרת הפשרות בסוגיה הפלסטינית ומאמציו הבלתי פוסקים לשים קץ למלחמה בעזה ולקדם צדק".
היום נפגש האפיפיור בוותיקן עם אבו מאזן, פגישתם הראשונה פנים אל פנים זה שלוש שנים, ושוחח איתו במשך כחצי שעה. הוותיקן מסר כי לאחר מכן נועד אבו מאזן עם הצמרת הדיפלומטית של הוותיקן ודן איתה ב"מצב ההמוניטרי הקשה מאוד בעזה, שמקווים כי תושג בה הפסקת אש וכל החטופים ישוחררו בהקדם האפשרי". אבו מאזן מצדו פרסם הצהרה שבה הודה לאפיפיור על "עמדותיו התומכות בהשגת שלום צודק בפלסטין על בסיס פתרון שתי המדינות". מחר ייפגש אבו מאזן גם עם נשיא איטליה סרג'ו מטרלה ועם ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני.