גורמים באו"ם מסרו ל"ניו יורק טיימס" כי אונר"א, סוכנות האו"ם לפליטים פלסטינים, נערכת להפסיק את פעילותה בעזה וביהודה ושומרון. הדיווח מגיע כחודשיים לאחר החקיקה בישראל האוסרת על פעילות הארגון בשטחה, וכניסתה לתוקף החודש.
2 צפייה בגלריה
נוסייראת
נוסייראת
סמל אונר"א במחנה הפליטים נוסייראת ברצועת עזה
(צילום: Eyad BABA / AFP)
כזכור, לאחר מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר, עלתה ביקורת נגד אונר"א על מעורבותם של עובדים בארגון במתקפה. חקירת האו"ם אישרה כי אכן תשעה מעובדי הארגון לקחו חלק פעיל באירועים ושיתפו פעולה עם חמאס. על רקע הממצאים אישרה הכנסת חוקים האוסרים על אונר"א לפעול בשטחה. חוקים אלו, שייכנסו לתוקף החודש, מונעים כל שיתוף פעולה עם הארגון. בכך, תיווצר מגבלה משמעותית על יכולת הארגון להמשיך בפעילותו ביהודה ושומרון ובעזה, הזקוקה לתיאום צבאי מול צה"ל.
"להפסקת הפעולה יהיה אימפקט עצום על מצב שהוא כבר קטסטרופלי", אמר ג'יימי מקגולדריק, שהיה האחראי על פעולות הסיוע של האו"ם בעזה וביהודה ושומרון עד חודש אפריל. "אם זו הכוונה של ישראל - למנוע כל יכולת שלנו לסייע בהצלת חיים - חייבים לתהות מה ההיגיון ומה המטרה הסופית".
תומכי אונר"א טוענים כי הפסקת הפעילות תהווה מכה אנושה לאוכלוסייה הפלסטינית. "הארגון מספק שירותים כמו מזון, מים, חינוך ורפואה, ועליו מסתמכים אלפי תושבים מדי יום. העולם נטש אותנו," אמר פלסטיני לעיתון הניו יורק טיימס.
בישראל גוברת התמיכה במהלך, ומציגים צורך ברור להשבית את הארגון שעובדיו סייעו לטבח. חבר הכנסת דן אילוז מהליכוד, שהיה מיוזמי החוק נגד אונר"א, אמר: "הצלחנו! החוק ההיסטורי שיזמתי לניתוק אונר"א מישראל מוכיח את עצמו. העולם מתחיל להבין שאונר"א הוא זרוע של חמאס ולא ארגון סיוע. עובדיו היו שותפים לטבח 7 באוקטובר, מוסדותיו הסתירו נשק, והוא חינך דורות של מחבלים. כעת, עם קריסתו, אנו פוגעים בלב מנגנון הטרור.
"ישראל עשתה את הצעד הראשון – עכשיו העולם חייב להשלים אותו. אונר"א לא צריך רק להצטמצם, הוא חייב להיעלם. זהו הישג עצום לביטחון ישראל ולמלחמה בטרור!”, אמר אילוז.