הממלכה מתבשלת: בריטניה בדרך לחוות את היום החם ביותר שלה אי-פעם, כשלפי התחזיות הטמפרטורות באזור אנגליה עלולות כבר היום (שני) לשבור את השיא הנוכחי של 38.7 מעלות שנרשם שם לפני כשלוש שנים. הרשויות הכריזו על מצב חירום וקראו לאזרחים להישאר ככל האפשר בבתיהם. גל החום הקשה שפוקד את בריטניה מחולל כעת גם כאוס בפעילות הרכבות, שחלקן בוטלו, וחלק מבתי הספר כלל לא נפתחו הבוקר.
גל החום באירופה – עוד כותרות:
• גל שריפות ביבשת, כבר 1,000 מתו בגל החום: "משבר האקלים פוגע בכולם"
• בריטניה לאזרחים: "זה לא עוד יום חביב בשמש, זו סכנת חיים"
גל החום ההיסטורי הגיע לבריטניה אחרי ימים ארוכים שבהם פוקד מזג אוויר דומה את מדינות דרום-מערב אירופה. שם הוא ממשיך לתדלק שריפות ענק, ובספרד ופורטוגל דיווחו בימים האחרונים על כ-1,000 מקרי מוות שלפי החשד קשורים לחום הקיצוני. כבר אתמול נרשם היום החם ביותר בבריטניה השנה, עם טמפרטורות של 33 מעלות, ושיא כל הזמנים צפוי להישבר לפי התחזית כבר היום – ואולי פעם נוספת מחר.
מרכז החיזוי הלאומי הבריטי העריך בסבירות של 80% כי היום או מחר תירשם באנגליה הטמפרטורה הגבוהה ביותר שנמדדה בבריטניה אי פעם – יותר מהשיא של 38.7 מעלות שנמדד בקיימברידג' ב-2019. פרופ' פנלופי אנדרסבי, שעומדת בראש מרכז החיזוי, אמרה הבוקר ל-BBC כי היום ייתכן שהשיא יישבר בדרום אנגליה, אבל מחר לדבריה הטמפרטורות עלולות לטפס עוד יותר ולהגיע ל-40 מעלות ואף למעלה מכך. היא ציינה כי חלק מהתחזיות לא שוללות אפשרות שבאזורים צפוניים יותר באנגליה תגיע מחר הטמפרטורה ל-43 מעלות.
כבר בשעה 10 בבוקר הגיעו הטמפרטורות באזור סורי באנגליה ליותר מ-30 מעלות, ובספוק נרשמה ב-2 בצהריים (שעון מקומי) טמפרטורה של 36.7 מעלות. החזאי הראשי של מכון החיזוי הלאומי, פול דייביס, הזהיר כי הלילה יהיה "מעיק מאוד" וכי לבריטים רבים יהיה קשה לישון. רק ביום רביעי צפוי גל החום להישבר. כדי להדגיש את חומרת המצב בצהובון "דיילי מייל" דיווחו כי הטמפרטורות החזויות בממלכה גבוהות אף יותר מאלו שבמדבר סהרה.
הבוקר נכנסה לתוקפה "האזהרה האדומה" שפרסם מרכז החיזוי לאזורים רבים ברחבי אנגליה – לראשונה אי-פעם בתולדותיה של בריטניה כולה. פירושה של האזהרה זו, הגבוהה ביותר בסולם בן ארבע דרגות, היא שבאזורים הללו מוכרז למעשה מצב חירום של ממש, ולפי מרכז החיזוי יש בהם סכנה למקרי מוות לא רק בקרב קבוצות בסיכון גבוה – אלא גם בקרב אנשים בריאים.
ראש ארגון הפרמדיקים של בריטניה, טרייסי ניקולס, הזהירה אתמול את הבריטים כי מגל החום נשקפת סכנה אמיתית, במיוחד לאוכלוסיות פגיעות כמו קשישים: "זה לא עוד יום חביב וחם שבו אפשר למרוח קצת קרם שיזוף ולצאת ליהנות משחייה או ארוחה בחוץ", התריעה. "מדובר בחום חמור שלמעשה עלול להביא למותם של אנשים כי הוא אכזרי כל כך, ואנחנו פשוט לא ערוכים לחום כזה במדינה שלנו".
"יש בפנינו 48 שעות קשות", הזהיר קיט מולטהאוס, השר האחראי על תיאום ממשלתי בקבינט של ראש הממשלה היוצא בוריס ג'ונסון. "אנחנו צריכים להכיר בכך שאנשים מסוימים לא יצליחו להתמודד היטב עם החום והדבר שאנחנו רוצים הוא שכולם ידאגו להם", הוסיף. מולטהאוס צפוי לנהל היום ישיבת חירום שתעסוק בגל החום, ישיבה שממנה לפי הדיווחים יעדר ג'ונסון – אחרי שכבר נעדר מוקדם יותר השבוע מדיון דומה, באופן שגורר כלפיו ביקורת קשה בתקשורת הבריטית ובאופוזיציה.
גל החום מחולל שיבושים במערך הרכבות הבריטי: הרשויות חוששות שהטמפרטורות הגבוהות יגרמו נזק למסילות הבנויות ממתכת שמתרחבת ככל שהיא מתחממת יותר. המסילות הללו מתוכננות לעמוד בטמפרטורות חיצוניות של עד 30 מעלות ומעבר לכך עלולות להתעקם. בשורה של קווים, בהם גם המטרו לונדון, הוכרזו בשל כך הגבלות מהירות – והמשמעות היא שירות מצומצם יותר כיוון שכל נסיעה תימשך זמן רב יותר, לעתים אפילו כפליים מהרגיל. מחר יבוטל גם קו מרכזי שמקשר את לונדון לאזורים בצפון-מזרח אנגליה.
חלק מבתי הספר באנגליה, בנוטינגהמשייר, המפשייר ואוסקפורדשייר, נסגרו היום לחלוטין והלימודים נערכו בזום. באלו שכן נפתחו הלימודים יסייתמו מוקדם מהרגיל, והתלמידים לא נדרשו להגיע עם מדי בתי הספר. בחלק מהמוסדות אף הוצבו בריכות מתנפחות כדי להקל עליהם לעבור את היום הלוהט. גם תורים רפואיים מסוימים בוטלו על מנת להקל את העומס על שירותי הרפואה. בכמה מפעלים, שבהם יש התעסקות בטמפרטורות גבוהות כמו ריתוך, שעות העבודה הוקדמו.
עוד אלפי פינויים בצרפת, רועה כבשים נספה באש בספרד
בימים האחרונים נצפו המוני בריטים מבלים בחופים ובאגמים, וברשויות חוששים כי בניסיון להצטנן מעט יהיו כאלו שגם יסכנו את עצמם. המשטרה קראה להימנע מכניסה וקפיצה למאגרי מים ונהרות, אחרי שנער בן 16 טבע למוות בשבת כששחה עם חבריו בתעלת מים באזור מנצ'סטר. הבוקר דווח על נער נוסף, בן 13, שטבע למוות בנהר באזור נורת'מברלנד.
גל החום הכבד מכה גם מעבר לתעלה: בצרפת נערכים גם כן לאפשרות שהטמפרטורות היום ישברו שיא חדש ויגיעו ל-40 מעלות ואולי אף מעבר לכך, במיוחד באזורי החוף התיירותיים בצפון-מערב המדינה. השיא הנוכחי בצרפת, עבור ממוצע הטמפרטורות בכל שעות היממה, עומד כעת על 29.4 המעלות. הוא נרשם פעמיים, בגלי החום של 2003 וב-2019.
הרשויות בצרפת פרסמו בכמה אזורים "אזהרות אדומות" – כוננות החום הגבוהה ביותר – והתושבים באותם אזורים מתבקשים לשמור על ערנות מירבית. במקביל מגבירה הממשלה את המאמצים לשמור על בריאותם של הדיירים בבתי האבות. ב-2003 מתו יותר מ-15,000 בני אדם – בעיקר קשישים – בגל החום כבד שפקד אז את צרפת.
בצרפת ממוקדים גם במאבק בשריפות שמשתוללות כעת בדרום-מערב המדינה, והרשויות שם הודיעו אחר הצהריים על פינויים עוד כ-8,000 תושבים בעקבות שינוי בכיוון הרוח וחשש שהאש תתפשט לעבר יישובים נוספים. השריפות משתוללות במחוז ז'ירונד, שאהוב על תיירים ושבירתו היא העיר בורדו. הן כילו כבר שטח של כ-140 קמ"ר באזור היישובים טסטה-דה-בוק ולנדירה, ובסך הכול פונו מהאזור כ-20,000 בני אדם מאז פרצו השריפות ב-12 ביולי. משרד הפנים בפריז הכריז כי עוד שני מטוסי כיבוי נשלחו לסייע לשישה שפועלים באזור, ועוד 200 כבאים יתגברו את 1,500 לוחמי האש שפועלים על הקרקע.
שריפות משתוללות גם בספרד, והבוקר דיווחו הרשויות בה על מקרה מוות שני בהן: גופתו של רועה כבשים בן 69 התגלתה באזור סמורה שבצפון-מערב המדינה. באותו מקום נספה אתמול כבאי בן 62. יותר מ-30 שריפות השתוללו בספרד בימים האחרונים, ואלפים פונו מבתיהם. בינתיים, בפורטוגל מסייע כעת אוויר קריר יותר לכבאים להשתלט על השריפות שמשתוללות גם שם. יותר מ-600 לוחמי אש נאבקים בארבע שריפות גדולות בצפון פורטוגל.
גלי החום והשריפות הגיעו השנה לאירופה מוקדם מהרגיל, אחרי אביב יבש וחם באופן חריג שהותיר את הקרקע צחיחה למדי. מדענים מייחסים גם את ההתרחשות הזו לשינויי האקלים, ומזהירים כי הרע מכול עוד לפנינו: "כל גלי החום שחקרנו עד עכשיו באירופה חמים יותר מבעבר", אמר בסוף השבוע רוברט ואוטרד מאוניברסיטת סורבון. "כל עוד פליטת גזי החממה לא תוּפחת לאפס, גלי החום ימשיכו להתעצם, והם ייעשו שכיחים יותר וארוכים יותר". בשבוע האחרון נרשמו שריפות גדולות גם בקרואטיה, הונגריה, טורקיה ויוון, וגלי חום פקדו את שנגחאי שבסין ואזורים בארה"ב.