"עיריית ירושלים, מורשת מן המזרח וארגון תפארת מציגים: הפקת ענק לכל המשפחה, מחזמר חנוכה שטרם נראה כמותו!": כך נכתב על המודעה למחזמר "המכבים באים" שיתקיים בבנייני האומה ב-1 בינואר בחג החנוכה. האירוע, שיתקיים במעמד סגן וממלא מקום ראש העיר, צביקה כהן, אומנם מיועד לכל המשפחה, אך החלוקה באולם ברורה: במרכז האולם יישבו הגברים, וביציעים - הנשים. בעיריית ירושלים, שחתומה כאמור על המודעה, אמרו בתגובה: "מדובר בהפקה חיצונית. הסדרי הישיבה באולם הם וולנטריים, ומבוססים על רצונם והסכמתם של הצופות והצופים".
מורן, אם ל-3 ילדים מרעננה שתכננה להגיע לירושלים עבור המחזמר, סיפרה ל-ynet כי "לילדים יש סבתא בירושלים, וחיפשתי להם הופעות לחנוכה בעיר. דרך אתר שנותן לי הנחות ראיתי את 'המכבים באים', המחיר היה 35 שקלים לכרטיס, אבל אז ראיתי שהמופע בהפרדה - אז לא רכשתי". מורן הוסיפה כי "אחרי הנחה במקומות אחרים, מופעים בסגנון הזה עולים בסביבות ה-70 שקלים. הייתי בשוק כי זו פעם ראשונה שאני רואה מופעים בהפרדה במקומות ציבוריים. זה מעצבן אותי כי מופעים של 'חילונים' עולים 90 שקלים ומעלה. עד שאני מוצאת משהו נחמד במחיר הגיוני אין לך איך להגיע לזה בגלל ההפרדה".
בשנת 2019 פרצה סערה בעקבות הופעה לציבור החרדי של הזמר מוטי שטיינמץ בפארק ציבורי בעפולה, שהתקיימה בהפרדה מלאה בחסות העירייה. שאלת קיום האירוע הגיעה תחילה לבית המשפט המחוזי בנצרת, שקבע שאין לקיים אותו בהפרדה, אך לאחר הליך משפטי נוסף הפך את ההחלטה. האירוע הגיע עד לבית המשפט העליון, שם קבעו השופטים כי "בית המשפט המחוזי חרג מסמכותו, ופסק דינו מבוטל". לאחר אותו מקרה יצאה חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה דאז, אביחי מנדלבליט, אשר אפשרה באותה השנה לרשויות מקומיות לקיים הפרדה מגדרית באירועי פנאי ובידור, תחת תנאים שונים הכוללים שורה של קריטריונים, שעל פיהם צריך להתקיים דיון.
הקריטריונים שהתווה מנדלבליט כוללים בחינה של קהל היעד, אופי האירוע (תפילה או מופע, למשל), האם ההפרדה נעשית מרצון - האם הפרדה וולונטרית או כפויה, האם ההפרדה חיונית והאם יש ציבור שעלול להיפגע ממנה. יחד עם זאת, צריך לזכור שחוות דעתו של היועמ"ש דאז מנדלבליט אינה הנחייה רשמית, אלא סיכום פגישה בעקבות האירוע בעפולה, ובכל מקרה רשויות לא רשאיות לעשות הפרדה בלי הסמכה בחוק.
ד"ר יופי תירוש, מומחית לאיסור אפליה מהפקולטה למשפטים בתל אביב ומכון הרטמן, אומרת כי "נוצרת כאן תופעה חדשה ומטרידה של קביעת נורמות להפרדות גם בהצגות ילדים: עד היום בתי המשפט בישראל הכיר רק בשלושה חריגים שקשורים להפרדה מגדרית. בריכת שחייה, בתי כנסת ובתי ספר. העירייה פה לא רק עוברת פה על החוק, אלא מציגה את זה כמו הרבה רשויות במדינה - 'יש היענות וביקוש לאירועים מהסוג הזה לציבור החרדי, ולכן אנחנו צריכים לספק גם את הדרישות של הציבור הזה'".
ד"ר תירוש הדגישה כי "אין ספק שהציבור החרדי צריך ליהנות מתקציבי תרבות כמו כולם. הבעיה היא שיש פה מצב של יצירת ביקוש. ברגע שאתה הופך את ההליכה להצגת ילדים לאירוע בהפרדה, אתה קובע נורמה חדשה וקיצונית יותר בציבור החרדי. החרדים בעצמם אומרים את זה".
בסבסוד העירייה: אירועים לנשים בלבד ולגברים בלבד
בנוסף למחזמר "המכבים באים" שיתקיים בהפרדה בין גברים לנשים, בעיריית ירושלים אישרו בוועדה למסירת עבודות פטורות ממכרז כי במשך שלושה ימים העירייה תשכור את בנייני האומה לטובת אירוע שמכונה "ירושלים באורות החנוכה" – מעין פסטיבל חנוכה בעלות של שני מיליון שקלים, שבו יתקיימו אירועים נפרדים לנשים ולגברים, בהם "אירוע אור ותקווה" ו"הצגת המכבים", המיועדים רק לנשים. כרטיסי הפסטיבל יסובסדו ויימכרו במחיר של 20 שקלים.
לפי פרוטוקול הוועדה שהגיע לידי ynet, ראש אגף תרבות תורנית בעיריית ירושלים, פנחס ארליך, הסביר למנכ"ל העירייה, איציק לארי, על האירועים השונים. "מדובר על אירועים שיתחילו ממוצאי השבת עד יום שני כולל בבנייני האומה. זה כמו פסטיגל, יהיו שם מופעים לגברים, ערב ירושלמי עם פיוטים, ערב 'מדליקים יחד' שהוא מופע נשים. ערב לילדים, ערב לנשים בנות 18 פלוס וערב אמהות".
בשלב מסוים בדיון התברר כי העירייה תממן גם השנה אירוע לפלג הירושלמי, אותה קבוצה של חרדים קיצונים שידועים בהתנגדותם ובהפגנותיהם נגד הגיוס לצה"ל. בשלב מסוים שאל המנכ"ל לארי את ארליך: "'קניית שירות ממינהל קהילתי גינות העיר עבור פעילות חנוכה לבנים' - לזה אין שם?". ארליך השיב כי "לזה אין שם כי זה הפלג הירושלמי, לא נעים לכתוב הפלג". לארי שאל עוד אם "קודם זה לא היה הפלג?", וארליך ענה כי "מקודם זה היה משהו בתוך הפלג, זה לא בדיוק הפלג. יש בתוך הפלג גם פלגים, ברוך השם".
במקביל, חשוב לציין כי עיריית ירושלים משקיעה משאבים וכספים רבים למען הציבור הכללי בירושלים, ובדגש על משרתי המילואים, שזכאים לשלל הטבות באירועים שונים בחג החנוכה. בניגוד לאירוע עבור הפלג הירושלמי, את האירועים עבור משרתי המילואים העירייה כן דחפה לפרסם. באותה ועדה העלתה מנהלת רשות הצעירים חן דיין את הבקשה לאירועים למשרתי המילואים. המנכ"ל לארי שאל את דיין: "איפה, מה נעשה למילואימניקים?". היא פירטה: "קנינו כרטיסים, הצענו כרטיסים לפסטיגל למשפחות המילואים וגם אירוע למילואימניקים צעירים בתיאטרון". לארי הגיב בהתלהבות: "אז תציגו את זה. אני רוצה פרסום, שיהיה פרסום מאוד רחב של זה".
מנכ״ל תנועת "ישראל חופשית", אורי קידר, אמר בתגובה: "לנוכח הניסיונות הפסולים של הממשלה לקדם ולהרחיב הפרדה מגדרית, חשוב מאד שהציבור יהיה ער לנעשה ברשויות המקומיות ולא ייתן יד להפרדה ולהדרת נשים ובנות. הפרדה היא כמו חלודה, מתפשטת לכל מקום, ומה שמתחיל באירוע תרבות במימון העירייה - ייגמר בדואר, בבנקים ובכל מקום ציבורי".
מעיריית ירושלים נמסר לגבי המופע "המכבים באים" כי "המופע הוא הפקה חיצונית המיועדת לקהל דתי. הסדרי הישיבה באולם הם וולונטריים ומבוססים על רצונן והסכמתן של הצופות והצופים. לא תהיה כמובן שום מניעה או הפרעה למי שיבקש לרכוש כרטיס ולשבת בכל אזור באולם. בנוסף, גם במודל הוולונטרי קיימת האפשרות לשבת בחלקים מהאולם שבהם הישיבה מעורבת מלכתחילה".
לגבי שאר הטענות והאירועים השונים אומרים בעירייה כי המופעים הללו הם אירועים "מוגדרי תוכן" המיועדים לאוכלוסייה מגוונת, תוך הקפדה על הנחיות החוק. מדובר בשני אירועים נפרדים לאוכלוסיות שונות ולא באירוע אחד שקיימת בו הפרדה. "העירייה מקיימת עשרות רבות של אירועי חנוכה, פסטיבלים, אירועים בשכונות, אירועים במוסדות התרבות ועוד. האירועים ממומנים באמצעות תקציבים עירוניים, תוך מתן סבסוד והטבות שונות עבור תושבי העיר באמצעות 'כרטיס ירושלמי'. עיריית ירושלים חרתה על דגלה לסייע לאוכלוסייה ככל שניתן. מתחילת המלחמה, העירייה השקיעה מיליוני שקלים לטובת הקמת מערכי סיוע עבור משרתי המילואים הירושלמים, מתן הטבות שונות באירועים המתקיימים בעיר ותמיכה במשפחותיהם. כך, ניתנה על-ידי העירייה ההטבה גם עבור כרטיסים לפסטיגל שסובסדו בכ-50% ממחירם המקורי במטרה להנגיש את האירוע לכמה שיותר משפחות מילואימניקים".
בנוגע לאירוע של הפלג הירושלמי במינהל קהילתי גינות העיר אמרו בעיריית ירושלים כי "העירייה מקיימת אירועים לכלל המגזרים בעיר, ללא קשר להשתייכותם לזרם או לתפיסת עולם כזו או אחרת. עיריית ירושלים תמשיך להשקיע ולקיים מגוון רב של אירועי תרבות לכלל המגזרים בעיר, תוך התאמה למגוון האוכלוסיות הקיימות בעיר".
מבנייני האומה נמסר בתגובה: "מרכז הקונגרסים הבינלאומי עורך ומקיים מופעים ואירועים מסוגים שונים לקהלים שונים ללא שום אפלייה. באירועים המיועדים לקהל החרדי נדרשת הפרדה, שכן בלעדיה לא יגיע קהל".