המשבר מחריף: אחרי הצעד החריג שבו נקט שר החוץ גדעון סער, שסגר את השגרירות הישראלית באירלנד, נשיאה מייקל היגינס האשים אמש (שלישי) את ישראל כמי ש"רוצה להקים התנחלויות במצרים". "אני חושב שזו טעות חמורה מאוד להדביק תוויות על אנשים רק משום שהם לא מסכימים עם ראש הממשלה נתניהו", אמר והאשים את רה"מ ב"הפרת סעיפים רבים בחוק הבינלאומי".
לדבריו, "נתניהו פגע בריבונות של שלוש משכנותיו – לבנון, סוריה, וברצונו למעשה להקים התנחלות גם במצרים". הוא ציין כי ההאשמות נגד אירלנד באנטישמיות רק כי המדינה מבקרת את מדיניות ממשלת נתניהו הן "השמצה ועלילה חמורות".
נשיא אירלנד: ישראל רוצה להקים התנחלויות במצרים
(צילום: RTE News)

2 צפייה בגלריה
מייקל היגינס
מייקל היגינס
מייקל היגינס
(צילום: AFP)
שר החוץ גדעון סער מיהר להגיב לו וכינה את דברי היגינס "מופע שקרים". "הוא מיטיב להצדיק את החלטתי לסגור את שגרירות ישראל במדינה אנטישמית זו", ציין.
הוא התייחס לדברי היגינס שייחס לישראל כוונה להקים התנחלויות במצרים - וגם לטענה כי פגעה בריבונות לבנון וסוריה: "הבנתם? ישראל הותקפה על-ידי חיזבאללה משטח לבנון החל מ-8 באוקטובר 2023 במשך למעלה משנה ללא כל עילה או התגרות. הירי על אזרחיה ויישוביה משטח לבנון נמשך למעלה משנה. אבל במציאות החלופית שמנסה לברוא היגינס - ישראל היא שהפרה את ריבונותה של לבנון".
‏סער המשיך והתייחס גם לזירה הסורית: "עקב ההפיכה בסוריה הופר הסכם הפרדת הכוחות שלנו עם סוריה מ-1974. חמושים נכנסו לאזור החיץ ואפילו תקפו עמדות של אונדו"ף. אבל בעולם של היגינס ישראל, המדינה המותקפת ביותר בעולם, תמיד אשמה כשהיא מנסה להגן על ביטחונה ועל אזרחיה. ‏ושיא השיאים: הוא ממציא סיפור דמיוני כאילו הפרנו את ריבונות מצרים, כי אנחנו 'רוצים להקים התנחלות במצרים'. זה אחרי שישראל נסוגה מכל שטח סיני ועקרה את כל יישוביה בו במסגרת הסכם השלום עם מצרים".
(צילום: אסף חן)

2 צפייה בגלריה
ראש הממשלה בנימין נתניהו ערך  חיתוך-מצב בשיא החרמון, יחד עם שר הביטחון ישראל כ״ץ, הרמטכ״ל רא״ל הרצי הלוי, מפקד פיקוד צפון אלוף אורי גורדין וראש השב״כ רונן בר
ראש הממשלה בנימין נתניהו ערך  חיתוך-מצב בשיא החרמון, יחד עם שר הביטחון ישראל כ״ץ, הרמטכ״ל רא״ל הרצי הלוי, מפקד פיקוד צפון אלוף אורי גורדין וראש השב״כ רונן בר
נתניהו בחרמון הסורי. "פגע בריבונות לבנון, סוריה - ורוצה להקים התנחלויות במצרים"
(צילום: מעיין טואף/ לע״מ)
את הציוץ הארוך שלו סער חתם ב"תזכורת היסטורית-עובדתית": "במלחמת העולם השנייה אירלנד הקפידה לשמור על 'ניטרליות'. ראש ממשלת בריטניה הדגול ווינסטון צ'רצ'יל, בנאומו ביום הניצחון באירופה, תקף אותה על הרומן שלה עם גרמניה הנאצית. ‏ישראל סיימה להשלים עם מדינות אנטישמיות שפועלות לדה-לגיטימציה שלה".
עוד קודם לכן, ראש ממשלת אירלנד, סיימון האריס, התייחס לטענות בישראל נגד ממשלתו וכינה אותן "כזבים". "נמשיך לדבר כלפי חוץ בכל מה שקשור לפשעי מלחמה, להגנה על זכויות אדם, החוק הבינלאומי והגנה על חיי אזרחים. זה הכרחי שנמשיך עם הקריאה לשלום, נמשיך לקרוא להפסקת אש במזרח התיכון ונמשיך לקרוא לכניסת סיוע הומניטרי לעזה בצורה חופשית". לדבריו, "אסור לאפשר לסיטואציה הזו להמשיך".
אירלנד נחשבת לאחת המדינות העוינות לישראל באירופה - וגם אחרי סגירת השגרירות בממשלה המקומית הודיעו כי "לא יירתעו" וזה לא יגרום להם לחזור בהם מההחלטה להצטרף לתביעה הדרום-אפריקנית נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג, המאשימה את ישראל ברצח עם.
שלשום, בריאיון לאולפן ynet, אמרה השגרירה בדבלין דנה ארליך כי האירים "באובססיה, עוינים ואנטי-ישראלים". לדברי השגרירה, שמיד לאחר הטבח ב-7 באוקטובר היו מי שקראו לגירושה, "מאז 22 במאי, מהרגע שאירלנד הכריזה על הכרה במדינה פלסטינית, יצאתי מהמדינה. הייתה הקצנה בשיח בחסות הממשלה האירית".
פורסם לראשונה: 22:57, 17.12.24