באו"ם התקיים היום (רביעי) כינוס מיוחד שעסק באונר"א, בהשתתפות ראש הסוכנות פיליפ לזריני - ובצל החקיקה שהעבירה ישראל, במסגרתה ינותק הקשר בינה לבין אונר"א. לכנס הגיעה גם איילת, אימו של יונתן סמרנו, שגופתו נחטפה לעזה על-ידי עובדי אונר"א.
שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, תקף את ראש הסוכנות בכנס - וקרא לו להתפטר: "תסתכל לאיילת בעיניים. מחבל חטף את יונתן וחזר הביתה לצ'ק שאתה חתום עליו. אי-אפשר להכחיש את האמת. נחשפת. אם עוד נשארה לך טיפת הגינות, תתפטר ותבקש סליחה עכשיו מאיילת, ממשפחת סמרנו ומכל הקורבנות של העובדים שלך", אמר דנון.
"איך אתה היית מרגיש אם הבן שלך היה נחטף באכזריות על-ידי מחבל שעובד אצלך?", הוסיף דנון. "תסתכל עליה ותסביר לה איך קרה שעובד שלך חדר לישראל וחטף את הבן שלה? איך חמאס השתלט על אונר"א? כמו שאיילת אמרה פעם, 'יונתן הוא החיים. והחיים הם יונתן'. החיים האלה נגנבו, וזאת האחריות שלך".
סמרנו הטיחה בלזריני: "אתה לא אנושי. אדם אנושי יבקש סליחה מאלו שנפגעו ממנו ויעשה הכל כדי לכפר על מעשיו. איך אתה ישן בלילה כשנכשלת בתפקידך והכישלון שלך גורם רק סבל ומסייע לטרור? החיים שלי נהרסו ואתה אחראי לכך".
לזריני מצידו אמר כי "קריסת אונר"א מאיימת על חייהם ועתידם של יחידים וקהילות. בתקופת עימות אונר"א מספקת סיוע הומניטרי, אבל היום היא קורבן של המלחמה בעזה. לפחות 243 עובדים נהרגו. אחרים עוכבו ועונו, ויותר משני שלישים ממתקני אונר"א ניזוקו או הושמדו".
לדבריו, "גיניתי בחריפות את השימוש (של חמאס - א"א) במתקנים שלנו. אני קורא לאחריות על ההתקפות על אנשי צוות של האו"ם ומתקניו באמצעות חקירה עצמאית. הסוכנות נתונה לקמפיין דיס-אינפורמציה בינלאומי בלובי של ממשלת ישראל שתדרכו מדינות ותורמות. ההתקפות על אונר"א מוצדקות בהאשמות שהסוכנות משתפת פעולה עם חמאס. אונר"א לוקחת את הטענות ברצינות. יש לנו גישת אפס סובלנות לכל הפרה. הבדיקות הוכיחו שהסוכנות שומרת על ניטרליות, אין לנו סוכנות מודיעין".
לזריני אמר עוד בדיון כי "אונר"א סיפקה לישראל במשך 50 שנה את שמות העובדים ומעולם לא נטען שיש ביניהם מי שמשתפים פעולה עם חמאס. ביקשנו הוכחות מישראל ולא קיבלנו", אף שישראל העבירה לאונר"א בשורת הזדמנויות הוכחות לפיהן אנשי אונר"א אכן קשורים לחמאס. הוא תיאר בדיון כי "יותר מ-43 אלף איש נהרגו, ורבים מתחת להריסות. רעב מתפשט בצפון עזה.
"יישום החקיקה של הכנסת יגרום להשלכות קטסטרופליות", קבע עוד לזריני. "בעזה פירוק אונר"א יביא לקריסת הסיוע ההומניטרי של האו"ם שסומך על תשתית אונר"א. בלי אונר"א דור שלם של ילדים יימנע מהזכות לחינוך. זה יסכן את עתידם ויזרע זרעים להקצנה. קריסת אונר"א תגרום גם לשלילת שירותי בריאות מפליטים פלסטינים. החקיקה היא מכה קשה לצוות שלנו. 17 אלף עובדים בשטחים הפלסטיניים חוששים שיאבדו פרנסה".
בחודש שעבר העבירה הכנסת ברוב עצום חוק להפסקת הפעילות של אונר"א בישראל, שחלק מפעיליה חשודים בהשתתפות במעשי הטבח ב-7 באוקטובר. לפי החוק, שאליו התנגדו בארה"ב, אונר"א לא תפעיל כל נציגות, לא תספק כל שירות ולא תקיים כל פעילות, במישרין או בעקיפין, בשטח הריבוני של מדינת ישראל. כך למעשה הפעילות של אונר"א במזרח ירושלים תופסק וסמכויותיו של הגוף יעברו לאחריותה ולשליטתה של ישראל.