בזמן שהאלימות המשתוללת בחברה הערבית צפויה להסתיים ב-2021 עם נתון עגום ובלתי נתפס של 128 נרצחים, נמשכת פעילות מערכת האכיפה לסיכול הפשיעה: כוחות משטרה ומשמר הגבול פשטו במהלך החודש על 13 מתחמים של גורמים עברייניים ביישוב בענה בגליל, והחרימו ציוד רב שנועד לאסוף מידע חזותי.
במסגרת הפעילות של המחוז הצפוני בפיקודו של ניצב שמעון לביא, תפסו הכוחות 152 מצלמות מעקב (חלקן ממונעות עם יכולת זום אופטית), 16 מכשירי הקלטה, שלושה רחפנים, שלוש משקפות, שני צייני לייזר וטלסקופ. כמו כן פורקו שמונה תרנים גבוהים שעליהם מוקמו מערכי מצלמות.
"חקירות של אירועי אלימות ביישוב הביאו למסקנה כי הגורמים העברייניים הפעילו את האמצעים על מנת להשיג מודיעין על גורמים שעמם הם מסוכסכים", אמרו במשטרה. "הציוד אף שימש לפיקוד ושליטה באירועי אלימות. המצלמות ושידורי הווידאו מהרחפנים היו מגיעים לחמ"לי איסוף, שבהם היו צופים העבריינים באמצעות מסכי טלוויזיה גדולים באופן דומה לקיים בחמ"לים של צה"ל, העבריינים בחמ"לים היו בקשר עם כוחות מבצעים בשטח ואף העבירו להם את שידורי הווידאו באמצעות מכשירי טלפון ניידים".
עוד ציינו במשטרה כי "הפעילות הזו, מעבר לפגיעה ביכולת המבצעית של ארגוני הפשיעה, גם נועדה לשפר את תחושת הביטחון של התושבים ביישובים שמצאו את עצמם במצב שבו הם מרגישים כי הם נתונים במעקב ופרטיותם נפגעת. אנחנו ממשיכים במאבק בגורמים העבריינים בכל הכלים העומדים לרשותנו ופועלים כל הזמן לשכלל את היכולות ודרכי הפעולה שלנו נגדם".
תושבים בבענה הביעו סיפוק מהמבצע המשטרתי. "אלו עבריינים מסוכנים מאוד ויפה שהמשטרה הפעילה נגדם אמצעים כדי לחסל את הפעילות שלהם במצלמות וברחפנים. בגלל המצלמות האלה, תושבים הרגישו כאילו העבריינים יושבים אצלם בבית. אנחנו מקווים שיפרקו להם את הכול ושהם לא יחזרו על אותו מעשה".
עוד אמרו ביישוב: "בגלל כל הרחפנים והמצלמות אנחנו לא יושבים בחצר. על המשטרה לשבור להם את הכול ולא לאפשר להם להשתולל. אנחנו מקווים שהפעילות הזאת תביא לנו ביטחון אישי לאט לאט".
עלייה משמעותית בשימוש בירי
כאמור, יממה לפני סיום השנה האזרחית עומד מספר האזרחים הערבים שנרצחו ב-2021 על 128. מנתוני סיכום השנה של עמותת "יוזמות אברהם" עולה כי מחצית מהנרצחים (62) בשנה החולפת היו צעירים עד גיל 30. 83.2% ממקרי הרצח בוצעו באמצעות כלי ירייה. מדובר בעלייה משמעותית לעומת שנת 2018, אז 74.6% ממקרי הרצח נעשו באמצעות ירי.
עוד עולה מנתוני סיכום השנה כי 21% ממקרי הרצח אירעו בערים המעורבות, שבהן מתגוררים כ-10% מאזרחי המדינה הערבים. מרבית מקרי הרצח (18) אירעו במזרח ירושלים. אחר כך ברשימה: אום אל-פחם (שמונה), רמלה (שבעה), חיפה ונצרת (שישה בכל אחת), לוד, קלנסווה ויפו (חמישה בכל אחת).
אמנון בארי-סוליציאנו וד"ר ת'אבת אבו ראס, מנכ"לי יוזמות אברהם, אמרו: "העובדה שהממשלה מציבה היום את מיגור האלימות והפשיעה בחברה הערבית בעדיפות גבוהה מעודדת מאוד וכך גם התוכנית הממשלתית למאבק בפשיעה, אשר יישום מיטבי שלה הכרחי לעצירת ההידרדרות. עם זאת, רק מחיקת הפערים העמוקים בין יהודים לערבים במדינה, כולל התמודדות עם האפליה וההזנחה השיטתית של היישובים והחברה הערבית, ימגרו את התופעה".
בעמותה אמרו עוד: "יישום מיטבי של התוכנית הממשלתית למיגור הפשיעה הכרחי לעצירת ההידרדרות אבל רק מחיקת הפערים העמוקים בין יהודים לערבים במדינה והתמודדות עם האפליה וההזנחה השיטתית של היישובים והחברה הערבית, ימגרו את התופעה. על המשטרה לפרסם את נתוני הפענוחים של מקרי רצח ופשיעה קשה".