נציב שב"ס רב-גונדר קובי יעקובי, שנחקר אתמול (שני) במח"ש בחשד למעורבות בפרשה שנחקרת במעורבות קצינים במשטרה המקורבים לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, היה בעבר, בזמן שירותו במשטרה, מזכירו הביטחוני של בן גביר - לפני שעבר לשירות בתי הסוהר.
2 צפייה בגלריה
איתמר בן גביר בטקס הענקת דרגת רב גונדר לקובי יעקובי
איתמר בן גביר בטקס הענקת דרגת רב גונדר לקובי יעקובי
בן גביר ויעקובי
(צילום: דוברות שירות בתי הסוהר)
דבריו של יעקובי בצאתו מהחקירה
(צילום: לירן תמרי)

יעקובי, בן 51, נחקר במשך 13 שעות במח"ש בחשד לשיבוש הליכי חקירה והפרת אמונים. עם סיום החקירה הוא שוחרר בתנאים מגבילים ובכללם איסור יצירת קשר עם שאר המעורבים, ואמר עם צאתו: "אני יוצא מהחזית ולא מהיציאה הצדדית. כשמותר יהיה לדבר על זה - אני הראשון שיעמוד ויענה על כל שאלה". גורם המעורב בחקירה אמר כי על פי החשד, "יעקובי ניסה להשפיע על סבב המינויים על מנת לקדם קצין בדרגת נצ"מ". מעצרו של אותו קצין, שמשרת באחד התפקידים הבכירים במחוז ש"י, נזכיר, הוארך עד יום חמישי. הוא הגיש ערר על ההחלטה ודיון בנושא יתקיים היום בשעה 12:00.
יעקובי שירת במשטרה 26 שנים. הוא החל כלוחם יס"מ, לאחר שהשתחרר מצה"ל כלוחם בגולני. בדרך עבר בשורת תחנות - אך לדרגת ניצב קודם רק במאי 2023, שלושה חודשים אחרי שמונה לתפקיד מזכירו הביטחוני של בן גביר. למעשה, רק שנה לפני כן קודם יעקובי לדרגת תת-ניצב, כשמונה לתפקיד מפקד מרחב ציון במשטרה. אף על פי שמדובר בקצין מוערך, קידומו המהיר לדרגת ניצב גרם לפליאה במשטרה.
יעקובי שירת לאורך השנים במגוון תפקידי פיקוד וליבה, בין היתר כמפקד תחנת מוריה, שבפיקודו זכתה בתואר "תחנה מצטיינת". בהמשך מונה לתפקיד מפקד מרחב ציון - שתחת אחריותו נמצאים אזורים רגישים, ובהם מרכז העיר ירושלים וצפונה, ובכלל זה מוסדות השלטון. באזור זה היו בשנים האחרונות אירועים בעלי פרופיל גבוה, בהם ההפגנות בבלפור נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו והמחאה של יוצאי אתיופיה. בין תפקידיו ניתן למנות גם את היותו יועץ בכיר למנכ"ל המשרד לביטחון הפנים, עוזר ראש אגף התנועה ועוד.
2 צפייה בגלריה
איתמר בן גביר וקובי יעקובי
איתמר בן גביר וקובי יעקובי
(מתוך הטוויטר של איתמר בן גביר)
באוגוסט 2021 זכה ניצב יעקובי בעיטור המופת של משטרת ישראל, כאשר הוביל את פקודיו וקציני משטרה נוספים, תוך חירוף נפש, להציל חיי אדם, מפני שריפת ענק שהתפשטה בהרי ירושלים לכיוון בית חולים איתנים. מינואר 2023 עד מינויו לנציב שב"ס שימש יעקובי כמזכירו הביטחוני של השר לביטחון לאומי. תחילה הוא מונה למ"מ הנציבה, אחרי עזיבתה של קטי פרי - שלטקס הפרישה שלה לא הגיע, ולאחר מכן אישרה הממשלה את מינויו כנציב קבוע.
עם כניסתו לתפקיד הכריז יעקובי כי שם כיעד מספר 1 של שב"ס את הטיפול באסירים הביטחוניים והרעה בתנאי כליאתם.
הפרשה שמטלטלת את המשטרה
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מיהר לגבות את יעקובי עם פרסום שמו והחשדות נגדו לאחר החקירה. "הוא לוחם מסור למדינת ישראל שזכה באותות הצטיינות ומופת על פועלו כשחילץ אנשים מהאש, הוא שירת כמפקד מרחב מצטיין, וזכינו לעבוד יחד כשהיה המזכיר הביטחוני שלי. היום, כנציב שירות בתי הסוהר, הוא חולל מהפכה של ממש, והפך את הארגון ב-180 מעלות. מאז כניסתו לתפקיד, הושגו משילות וסדר בשירות בתי הסוהר. אני מודע לכך שהיועצת המשפטית לממשלה לא אהבה את השינויים והמדיניות שיישם, אך במדינה דמוקרטית אין מקום ל’תפירת תיקים’ למי שדעותיו והמדיניות שהוא מבצע אינה לרוחה. אני נותן לו גיבוי מלא, והוא ימשיך להוביל את שירות בתי הסוהר ביד רמה".
לאחר חקירתו במח"ש פרסם יעקובי הודעה לפיה "הארגון ממשיך במשימותיו ובהובלתו על פי המדיניות - בכליאה, ביטחון ואכיפה כלפי האסירים הביטחוניים וראשי ארגוני הפשיעה, כחלק מייעודו לשמור על שלום הציבור וביטחונו, בתוך ומחוץ לחומות. שגרת התפקוד והפעילות של כלל הסגל בשב"ס לכל שדרת הפקוד נמשכת כסדרה".
בלב החקירה נבדק חשד שקצין המשטרה הבכיר, שמפקד על אחת היחידות הרגישות והמשמעותיות ביותר של מחוז ש"י, הדליף לכאורה מידע מסווג לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, שבתמורה לכאורה הבטיח לו קידום - כשברקע, התנהלות לא-מקצועית לכאורה של הבכיר בכל הנוגע לטיפול בפשיעה הלאומנית ביהודה ושומרון.
במסגרת הפרשה מסרו עדות פתוחה במח"ש גורם בכיר בסביבתו של מפכ"ל המשטרה דני לוי, ולצידו גם קצינה בכירה בדרגת ניצב-משנה מהמזכירות הביטחונית של השר בן גביר.
פורסם לראשונה: 22:34, 02.12.24