יותר מ-70 מבצעים חשאיים בדרום לבנון, השמדת אלפי אמצעי לחימה של כוחות רדואן ויותר מ-30 טונות של חומרי נפץ - שיועדו לכיבוש חלקים מהגליל: צה"ל התיר לפרסם בצהריים (שלישי) את עיקרי עשרות המבצעים הרגישים שנוהלו מתחת לרדאר על אדמת לבנון מתחילת השנה, על-ידי יחידות מובחרות בצבא. חשיפת המבצעים התפרסמה על רקע החמרת ההגבלות על פעילויות והתקהלויות בכרמל, ואדי ערה, מנשה, שומרון, שרון, דן, ירקון, השפלה, ירושלים ושפלת יהודה. באזורים עלו ניתן להתקהל בשטח פתוח עד 30 איש, ובמבנה סגור על 300.
"כעת ניתן לספר, שבעקבות מידע מודיעיני שאספנו בשנים רבות, הוצאנו עשרות מבצעים קרקעיים בשטח לבנון שמטרתם נטרול והשמדת היכולות של חיזבאללה סמוך לגבול", אמר דובר צה"ל תת-אלוף דניאל הגרי בהצהרה מיוחדת.
חלק מאותם מבצעים הגיעו לעומקים של חמישה עד 10 ק"מ בשטח הלבנוני, ותכליתם הייתה לאתר ולהשמיד את יכולות חיזבאללה לפשוט על יישובי ומוצבי הגליל, כפי שתכנן במשך 15 שנים. המבצעים האוגדתיים הרועשים של צה"ל שהחלו הלילה עם כניסת אוגדה 98 לדרום לבנון אמורים להשלים את מלאכת ה"ניקיון" והשמדת יכולות חיזבאללה גם בכפרים השיעיים עצמם.
היחידות המובחרות נדרשו להביא עימן את אמצעי הלחימה שמצאו, כולל מטענים כבדים, לחקר בישראל, אך ממבצע למבצע התברר כי מדובר בכמות אדירה, ורוב האמל"ח של כוח רדואן פוצץ בשטח הלבנוני. בחלק מהמקרים זה התלווה לתקיפות של חיל האוויר על אותם מקומות, כדי לטשטש עקבות של הפעילות הצה"לית.
"במהלך המבצעים האלה, לוחמי צה"ל נטרלו יותר מ-700 יעדים", אמר דובר צה"ל הגרי. הוא הציג כמה דוגמאות מהפעילות של הלוחמים במסגרת המבצעים ובכללן פשיטה על הכפר מיס אל-ג'בל. "בכפר שצמוד לגבול, לא הרחק מקריית שמונה, תקפנו מתחילת המלחמה מאות מטרות", אמר הגרי. "רוב אוכלוסיית הכפר נמלטה ותשתיות הכפר ספגו נזק רב. במסגרת המבצע אספנו מודיעין על בית בכפר ששימש תשתית תת-קרקעית למחבלים".
הוא הוסיף: "המחבלים אחסנו אמל"ח, התשתית הייתה אמורה לשמש עמדת היערכות לפני חדירה. בקומת הקרקע נמצא אמל"ח רב. מצאנו במה מוגבהת שנבנתה על-מנת להסתיר את הפיר. הכוחות חשפו את המנהרה ובסיום הפעולה היא הושמדה. בכפר כילא לוחמינו איתרו בבית מתחת לחדר הילדים פיר תת-קרקעי ומנהרה באורך 100 מטרים שנחצבה בסלע. לאורך המנהרה הכוחות מצאו מצבור אמל"ח שאוחסן בחביות".
ציוד הלחימה העצום הוסתר עטוף, מוכן וחדיש לפעולה בתוך מרתפים ומנהרות שחלקן הגיעו לעומק של 25 מטרים בשטח הלבנוני המסולע, כמו גם בבונקרים וחדרי ילדים. בין אמצעי הלחימה הרבים שאותרו, רובם ככולם תקינים - ומעטים בייצור עצמי - טילי נ"ט מסוגים שונים, ובהם מתוצרת רוסית ואיראנית, כולל קורנטים לטווח של 8-5 ק"מ; נשקי צלפים מתוצרת רוסיה, גם דרגונוב; מקלעי PK; מקלעים כבדים וטילי נ"מ לטווחים קצרים.
לצד אלה, נתפסו גם מטענים גדולים וקטנים מסוגים שונים לפיצוץ החומות שצה"ל הקים בגבול; מכשירי קשר צבאיים - כולל כאלה מוצפנים; רובי קלצ'ניקוב למכביר, עשרות אלפי קליעי 7.62; תצלומי אוויר מעודכנים ומפות עם מסמכים של תוכנית הפשיטה על יישובים ובסיסים ישראליים - ועוד.
בדומה לדפוס הפעולה של כוחות הנוחבה של חמאס, גם במקרה של כוח רדואן אמצעי הלחימה חיכו לאלפי הפעילים במסתורים מול ישראל, וביום פקודה הם היו אמורים להתאסף בלבוש אזרחי בכפרי הכינוס, לצאת לשטחי ההיערכות הללו ומשם להסתער סימולטנית לעומק הגליל בחיפוי אש מסיבי של רקטות, טילים ופצמ"רים עתירי משקל שמכילים עד טונה חומר נפץ כל אחד.
כל גדוד רדואן שכזה, המכונה "פוג'", כולל מאות מחבלים בתפקידים שונים שמחולקים לפלוגות, תחת חלוקה גיאוגרפית מסודרת לכל רוחב הגזרה - ב-135 ק"מ בגבול לבנון: מגדוד נאקורה שנושק לים, ועד גדודי רדואן שבין הר דב לאצבע הגליל. צה"ל פתח את הלחימה נגד חיזבאללה בחודש אוקטובר בתקיפה מסיבית ויומית של תשתיותיו, וגרע כך משבוע לשבוע עוד יכולות.
במקביל, חוסלו כך לאורך החודשים הללו גם מאות מחבלי חיזבאללה וחלקם מרדואן. אחרים, לפי צה"ל, ברחו צפונה בגלל התקיפות הנרחבות וציד הפעילים היומי. לכן, ב-70 המבצעים החשאיים שביצע צה"ל, לא נותרה השגחה על מאגרי האמל"ח של רדואן - וגם לא התרחשו היתקלויות. חלק מהמבצעים נמשכו יממה שלמה, ואחרים כללו שהייה מבצעית של 72 שעות ויותר - בשטח הלבנוני.
כיום, מעריכים בצה"ל, נותרו מאות בודדות של מחבלי חיזבאללה ובהם פעילי רדואן בכפרים הסמוכים לגבול. אליהם מצטרפים עוד כ-1,000 מחבלים באזורים מרוחקים יותר, בגזרת החוף או במרחב הליטאני. מרבית כוח רדואן נסוג מצפונה לנהר. על מפקדת המבצעים המיוחדים הללו, שהוקמה בפיקוד הצפון לטובת המשימה, מפקד אלוף-משנה במילואים י', לשעבר מח"ט הצנחנים במילואים (551), שפיקד גם על סיירת מטכ"ל ועל יחידת אגוז.
שר הביטחון יואב גלנט קיבל לפני כמה ימים סקירה ממפקד פיקוד הצפון אלוף אורי גורדין על פעילות צה"ל לאיתור והשמדת תשתיות הטרור של חיזבאללה בדרום לבנון. אחרי שצפה באמצעי הלחימה שתפסו הלוחמים, אמר גלנט: "אנחנו מרחיבים את פעולת צה"ל בדרום לבנון. כל מה שאתם רואים כאן – אמצעי לחימה, טילים, מטענים, RPG אלה דברים שנמצאו על-ידי צה"ל, משם תכנן כוח רדואן לפשוט על אזרחי ישראל, להרוג אותם ולחטוף אותם".
גלנט בירך את הלוחמים שלדבריו "מפגינים בפעולתם תעוזה, נחישות, התמדה ומסירות גדולה", וציין: "אנחנו מחסלים את הארגון חיזבאללה בדרום לבנון וגודעים את הזרוע שלו – רדואן, לאורך כל קו המגע. מה שנעשה כאן זה ביטוי למשמעות של החזרת תושבי הצפון אל בתיהם בביטחון - אנחנו משנים את המצב הביטחוני מתחילתו ועד סופו".
"לא סיימנו את המלאכה והאיום עדיין לא הוסר. לכן פתחנו גם במבצעים אוגדתיים כדי לשלול לגמרי את היכולת של חיזבאללה לאיים על יישובי הצפון, ונאכוף זאת בעתיד אם ניסיונות אלו יחודשו", אמרו בצה"ל, על רקע המבצע הקרקעי שנפתח הלילה.
דובר צה"ל הציג בהצהרה המיוחדת שלו היום מפה שנמצאה באחד המתחמים, ועליה תכנון של מחבלי חיזבאללה לכיבוש הגליל. "יש במפה מקרא שמסמן יישובים ישראליים ויעדים להתקפה, את כולם חיזבאללה תכנן לכבוש", אמר הגרי. "הוא תכנן לפשוט לשטח מדינת ישראל כפי שחמאס עשה. הפעולות שלנו לאורך המלחמה הביאו לפגיעה קשה מאוד ביכולות שלהם לעשות את זה. מדינת ישראל הסבירה שלהתקפות של חיזבאללה יהיו השלכות חמורות, ולמרות זאת הוא מסכן פעם אחר פעם את מדינת לבנון במלחמה רחבה".
עוד אמר הגרי: "למדינת ישראל עומדת הזכות והחובה לשנות את המצב, אנחנו נחושים לעשות זאת. מהיום הראשון למלחמה אנחנו פועלים בעזה בעוצמה לפירוק הזרוע הצבאית של חמאס, ובמקביל פועלים בכל המאמצים להשבת החטופים שלנו, זהו יעד מרכזי ומשימה דחופה. לצד הלחימה בעזה, פעלנו לאורך כל החודשים האחרונים בחזית הצפון, ואנחנו פועלים גם עכשיו. חיסלנו מפקדים שתכננו ביום פקודה חדירה רחבה".
תא"ל הגרי פנה לתושבי הצפון ואמר: "צה"ל פועל כל הזמן כדי להשמיד ולנטרל את תשתיות הטרור באזור. זה חלק ממהלך כולל שנועד לאפשר את חזרתם של תושבי הצפון לבתיהם". בהתייחס להחמרת ההגבלות על העורף, אמר הגרי: "ראינו ירי של חיזבאללה למרכז הארץ, הוא מנסה לעשות הכול על-מנת לירות אש לשטחנו. אנחנו פועלים לסכל את הירי, אבל ההגנה לא הרמטית ולכן אנחנו נוקטים צעדי זהירות".
בתשובה לשאלה כמה זמן צפויה להימשך הפעולה הקרקעית בלבנון, אמר הגרי: "סמוך לגבול שלנו יש הרבה כפרים עם הרבה תשתיות טרור. עשינו עשרות מבצעים, הפעולות האלה הכינו אותנו למאמץ שיצאנו אליו אתמול. עכשיו אנחנו מרחיבים את הפעולה. אני לא אחשוף לאויב כמה זמן זה ייקח". דובר צה"ל גם ציין כי במערכת הביטחון ממשיכים לבחון את הנעשה באזור מזרח, בדגש על איראן: "אנחנו במוכנות שיא".
לשאלת ynet על כך שראשי רשויות בצפון טוענים שהתמרון הקרקעי בשטח לבנון יימשך כמה שבועות, השיב הגרי: "מהר ויסודי, זה מה שאנחנו עושים. עשינו פעולות במשך חודשים רבים, חצינו את הגבול ועכשיו אנחנו מרחיבים את ההיקף של ההשמדה באותם איומים שהכינו את התוכנית לכיבוש הגליל. אנחנו נשמיד אותם באופן יסודי, נעשה את זה הכי מהר שאנחנו יכולים".
המבצעים ל"ניקוי" חיזבאללה מהגבול
בצה"ל מעריכים כי המבצעים האוגדתיים ל"ניקוי" חיזבאללה ממרחב הגבול יסתיימו בתוך שבועות אחדים, והם משלימים לעשרות המבצעים החשאיים ואלפי התקיפות האוויריות שבוצעו בשנה האחרונה כדי להבטיח את השבת התושבים לבתיהם בצפון. בצה"ל מעריכים כי לחיזבאללה יש עוד אלפי רקטות, בעיקר קצרות טווח, ושגם בתום העימות המזוין עימו יישארו לו רקטות ופצצות מרגמה, אך האיום על התושבים ירחק.
באוקטובר בשנה שעברה הצליח חיזבאללה לפרוס 2,400 פעילי רדואן ליד הגבול, בנוסף ל-500 מחבלי הג'יהאד האיסלאמי שאומנו ברדואן, אך הפעילות הרבה נגדם מאז הרחיקה את רובם מהגבול. עובדה זו סייעה בין היתר ליחידות החשאיות של צה"ל להגיע ללא היתקלויות למצבורי הנשק של רדואן. עם זאת, בשני מקרים נפגעו חיילי צה"ל מפיצוץ מטענים, באחד מהם חולץ פצוע במבצע הרואי של חיל האוויר. בתחילת המלחמה, חיזבאללה הצליח במספר מועט של מקרים לחדור לגליל עם חוליות קטנות. המהלך נועד לבדוק את מוכנות צה"ל ששילש אז את כוחות ההגנה שלו באזור הגליל עם עוד שתי אוגדות שלמות.
בפיקוד הצפון שמים כבר כעת דגש על "היום שאחרי", ומתכננים שורת מוצבים מבוצרים (דוגמת ציפורן), חיזוק הנדסי נרחב של המכשול, הרבה יותר כוחות ביטחון שוטף באופן שצפוי להכביד על חיילי המילואים, פריצת צירים לניוד מהיר של כוחות תגבורת והקמת מפקדות חדשות בעמדה אחורית ובטוחה יותר מאשר אלו הקיימות כיום על הגבול ומסכנות לחינם את החיילים העורפיים שבתוכן, כמו בבירנית.
"לחיזבאללה יש שני כוחות עיקריים - רדואן להתקפה על הגליל, וכוח אש עם רקטות, טילים, כטב"מים ורחפנים", אומרים בצבא. "בשניהם, בעיקר ברדואן, פגענו קשות על שלילת יכולות. איתרנו ותקפנו אלפי משגרים שהוסתרו כקברים באדמה. פעלנו בחופש מבצעי גדול בדרום לבנון כי פגענו בו קשות בכפרי הזנקה".
עוד אמרו בצבא:: "חלק מהאמצעים שלו הוסתרו במנהרות שאורכן 150 מטרים והגיעו עד ל-80 מטרים מגדר הגבול. המבצעים הללו, מרשימים ככל שיהיו, לא הביאו למסה קריטית מספקת ולכן אנחנו ממשיכים בפעולות האוגדתיות כעת. רדואן נערך לפלישה מול היערכויות מהירות שלנו מנגד שתרגלנו גם אשתקד".
בצה"ל גם מנו את ההישגים הנדרשים מפיקוד הצפון שזירתו הפכה לעיקרית ביחס לעזה: הרחקת חיזבאללה "מבלי לראות יותר אויב בעין"; גריעת יכולות וצמצום האיום הרקטי; חישוף קבוע של שטחים ליד הגבול כדי למנוע הקמה של עמדות לחימה בהן וייצוב ועיצוב מחדש של תפיסת ההגנה.
אם החלשת חיזבאללה תגבר, בצה"ל יש מי שלא פוסל את השבתו המלאה והאמיתית של צבא לבנון לשטח דרום מדינתו עם מאזן כוחות חדש. "צבא לבנון אינו אויב כרגע", אמרו בצבא. "כל יום אנחנו הורגים עשרות פעילים לחיזבאללה, אבל לא נוכל לייבש את הים. נקים פרימטר בגבול ונהיה חייבים לאכוף פיזית כל הפרה של הפסקת אש".
בין אמצעי לחימה הרבים לא אותרו כלי חטיפה כאזיקונים או סמים, אך כן נמצאו ערכות רבות לעזרה ראשונה. בפיקוד הצפון לא צפויים להקים מחדש רצועת ביטחון, אך כן להבטיח כאמור "ניקוי" של חיזבאללה מאזור הגבול.
בהכנת הכתבה השתתפה קורין אלבז-אלוש