יממה אחרי פרוץ הקרבות במה שנראה כעוד ניסיון הפיכה בסודן, כלי תקשורת במדינה חושפים היום (א') את מחיר הדמים: לפחות 56 אזרחים ועוד עשרות לוחמים משני הצדדים נהרגו במהלך העימותים אתמול, ומספר הפצועים עומד על 595. הלחימה נמשכה גם לפנות בוקר, כשצבא סודן הפציץ בסמוך לבירה חרטום בסיס של המיליציה RSF ("כוחות הסיוע המהיר"), שבה הוא נלחם מאז שבת. חילופי אש נרשמו היום גם בערים אומדורמן, בחרי ופורט סודן.
העימותים בין צבא סודן ל-RSF – מיליציה שבה כ-100 אלף לוחמים – פרצו אתמול על רקע מאבקי השליטה המתמשכים בין הצדדים, כשבמוקד ניצבת המחלוקת בנוגע לאופן שבו תוטמע המיליציה בתוך הצבא הסודני. הצבא וה-RSF היו שותפים ב-2021 להפיכה שבה הופל שלטונו האזרחי של ראש הממשלה עבדאללה חמדוק – שלטון שבעצמו כונן אחרי הפיכה פנימית שבה הודח ב-2019 הרודן האכזר עומר אל-באשיר – אבל מאז חלה הידרדרות חמורה ביחסים ביניהם.
בדצמבר האחרון גיבשו המפלגות הפוליטיות בסודן טיוטת הסכם שאמורה הייתה לסלול את הדרך לכינון משטר אזרחי-דמוקרטי, אבל הטמעת ה-RSF בצבא היא חלק חשוב בהסכם הזה, והעובדה שהצבא והמיליציה לא הצליחו לסכם כיצד היא תיעשה מנעה את החתימה עליו והעמיקה את המתיחות בין הצדדים. אתמול בבוקר היא התלקחה לכדי עימות צבאי, ולדברי המיליציה היא השתלטה במהלכו על ארמון הנשיאות, על מעונו של מפקד הצבא, על בניין הטלוויזיה הממלכתית ועל נמלי תעופה בחרטום. צבא סודן מכחיש את הטענות הללו.
במהלך השבת נראו בחרטום מראות כאוטיים, שכללו חיילים היורים אש מקלעים ממשאיות ומטוסי קרב החגים בשמי הבירה ומשגרים טילים. אחד ממוקדי הלחימה בעיר היה נמל התעופה הבינלאומי של הבירה, ולפחות שני מטוסים נפגעו בו ועלו באש – אחד של חברת התעופה הלאומית של סעודיה ואחד של חברת התעופה האוקראינית SkyUp. שני אזרחים נהרגו שם. גם הלילה נשמעו קולות ירי בחרטום, ותושבי העיר וסביבותיה נקראו להישאר בבתים. יום חופש הוכרז בבירה, ובמסגרתו יהיו בתי הספר, הבנקים ומשרדי הממשלה סגורים.
בריאיון לרשת "אל-ג'זירה" הקטארית קרא אמש מפקד צבא סודן עבד אל-פתח אל-בורהאן ל-RSF לסגת: "אם הם חכמים הם יחזירו לאחור את הכוחות שלהם שהגיעו לחרטום, אבל אם הם ימשיכו – ניאלץ לשלוח אל העיר חיילים מאזורים אחרים". מנהיג ה-RSF, גנרל מוחמד חמדאן דגלו, הידוע יותר בכינויו "חמידתי", כינה מצדו את בורהאן "פושע" ו"שקרן": "אנחנו יודעים היכן אתה מסתתר, ונגיע אליך ונמסור אותך לבית המשפט – או שפשוט תמות כמו כל כלב אחר", אמר.
קואליציית ארגונים אזרחיים שחתמה בדצמבר על ההסכם שאמור היה להצעיד את סודן לדמוקרטיה קראה אמש לשני הצדדים לעצור את הלחימה ולמנוע קריסה מוחלטת של סודן: "זהו רגע מכריע בתולדות המדינה שלנו", מסרה. "זו מלחמה שאיש לא ינצח בה, ושתהרוס את ארצנו לנצח". בהודעה שפרסם אתמול בערב שלל הצבא כל אפשרות למשא ומתן עם ה-RSF, ובמקום זאת כינה אותה "מיליציה מורדת" וקרא לפרקה.
חיילים מצרים נפלו בשבי: "נחזיר אותם לקהיר"
ההתפתחויות של סוף השבוע באות כאמור בהמשך לשנים של טלטלה במדינה האפריקנית. באפריל 2019, אחרי קרוב לשלושה עשורים שבהם שלט בסודן ביד רמה, הודח הרודן האיסלאמיסט עומר אל-באשיר על-ידי הצבא בעקבות התקוממות עממית, ולשלטון עלתה "מועצה זמנית", שהורכבה מגורמים צבאיים ואזרחיים גם יחד. הגורמים האזרחיים ששולבו בשלטון במסגרת הסכם חלוקת-כוח שאבו את הלגיטימיות שלהם מתנועת המחאה המרשימה שהביאה להפלת הרודן ומתמיכת חלקים בקהילה הבינלאומית. הצבא מצדו נהנה מתמיכתם של ארגוני מורדים ושל ותיקי משטר אל-באשיר, והסתייע בכוח הפוליטי והכלכלי האדיר שממנו הוא נהנה בסודן מאז צאתה לעצמאות ב-1956. בין השאר מחזיק הצבא בנכסים חקלאיים ותעשייתיים רבים המממנים את פעילותו, ומקיים קשרים הדוקים עם מיליציות ברחבי סודן שמסייעות לו לאכוף את מדיניותו.
באוקטובר 2021, אחרי שחוסר האמון בין הגורמים הצבאיים והאזרחיים בשלטון הלך והעמיק, ביצע הצבא הפיכה פנימית, הדיח את ראש הממשלה חמדוק, והשיב לידיו את המושכות. בעקבות המהלך גבר שוב בידודו של המשטר הסודני, המצב הכלכלי במדינה החמיר – והפגנות אזרחיות החלו להתקיים נגדו מדי שבוע. צבא סודן הבטיח כי סילוק הגורמים האזרחיים מהשלטון הוא צעד זמני שנועד לייצב את המדינה, אבל תהליך המעבר לדמוקרטיה המשיך להתנהל בעצלתיים.
מוקדי המחלוקת במשא ומתן על מעבר לשלטון אזרחי היו בין השאר דרישתם של הגורמים האזרחיים לקבל סמכות על הצבא, לשלב בתוכו את ה-RSF, להעביר את נכסיו לידיים אזרחיות ולהעמיד לדין בכירים צבאיים שהיו אחראים לפשעי מלחמה במסגרת הסכסוך בחבל דרפור מאז 2003. פעילים אזרחיים דורשים גם להסגיר לבית הדין הבינלאומי בהאג את הרודן לשעבר אל-באשיר, ולהעניש את האחראים להרג מאות מפגינים בהתקוממויות הפרו-דמוקרטיות שפרצו בסודן מאז 2019.
ההתפתחויות של סוף השבוע בסודן מדאיגות את הקהילה הבינלאומית, החוששת כי עימות ממושך בין הצדדים ימוטט את הכלכלה המקומית, יצית עימותים אלימים בין השבטים השונים ויחסל את הסיכוי להתקדם לעבר בחירות דמוקרטיות של ממש. הוא עלול גם לתת עוד דריסת רגל לגורמי טרור ג'יהאדיסטיים, הנהנים כעת מתנופה בשלל מדינות באפריקה. ארה"ב, רוסיה, מצרים, סעודיה, האו"ם, האיחוד האירופי והאיחוד האפריקני קראו כולם לצדדים הלוחמים לנצור את האש, ומזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן שוחח אמש עם שרי החוץ של סעודיה ואיחוד האמירויות. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש קיים שיחות טלפון עם אל-בורהאן וחמידתי, וכן עם נשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי.
מצרים עצמה נגררה בשבת למהומה בסודן, כשבמהלך העימותים הפיצה ה-RSF סרטון שבו הציגה לראווה חיילים מצרים שלדבריה נכנעו לה בעיר הסודנית מרווה. בהמשך התברר כי מדובר בחיילים שהגיעו לסודן לרגל תרגיל צבאי משותף עם עמיתיהם הסודנים. אמש אמר ראש ה-RSF חמידתי לרשת "סקיי ניוז" בערבית כי מצבם של החיילים המצרים טוב וכי המיליציה שלו תתאם עם קהיר את החזרתם למצרים.
מהטבח בשיירת הגמלים אל מכרות הזהב
הגנרל חמידתי שעומד בראש ה-RSF הוא סוחר גמלים לשעבר, שב-20 השנים האחרונות הפך בהדרגה לאחד האנשים החזקים והעשירים בסודן. הוא עשה זאת בזכות המיליציה הצבאית שהקים בחבל דרפור, ושסייעה לרודן אל-באשיר לדכא שם באכזריות את המרידה של תושבים לא-ערבים נגד השלטון המרכזי בחרטום. הלחימה בדרפור פרצה ב-2003, ומאז נהרגו שם לפי הערכות כ-300 אלף איש ועוד כ-2.7 מיליון נעקרו מבתיהם. בית הדין בהאג מאשים את אל-באשיר ובכירים בצבאו בפשעי מלחמה שבוצעו שם.
מקורביו של חמידתי טוענים כי ללחימה בדרפור הוא הצטרף אחרי ששודדים בזזו את שיירת הגמלים שלו ורצחו כ-60 מבני משפחתו. הוא הקים מיליציה פרו-ממשלתית שהורכבה משבטי נוודים ערביים, נודעה באכזריותה וכונתה "ג'נג'וויד". בשנים הבאות שלח אותה לסייע לאל-באשיר גם באזורים אחרים בסודן. נוסף על כך רקם קשרים עם בכירים בסעודיה ובאמירויות, ואז שלח את חייליו לעזור להן להילחם במורדים החות'ים תומכי-איראן שנאבקו בהן בתימן. לימים הפכה המיליציה הזו ל-RSF.
לאורך השנים צבר חמידתי הון רב, ובין השאר קיבל לידיו מכרות זהב. ב-2019, אחרי שנים שבהן נחשב למגן החשוב ביותר של הרודן אל-באשיר, סייע להדחתו בעקבות הפגנות הענק נגדו. עם זאת בהמשך הפנה שוב את חייליו נגד המפגינים, ולטענת ארגונים אזרחיים בסודן הוא היה אחראי להרג מאות פעילי מחאה בגלי ההתקוממות שפקדו את המדינה בארבע השנים האחרונות.