תוכנית המתנחלים להתיישב ברצועת עזה - ותמיכת שרים וחברי כנסת: בשבועות הקרובים שואפים מתנחלים ו"לובי הימין" לקדם את ביטול חוק ההתנתקות ברצועה, כחלק מיישום תוכניתם. בתמיכה של חברי כנסת מהליכוד והציונות הדתית, בהם צבי סוכות, עמית הלוי ואריאל קלנר, פועלים בימים אלה תנועת "נחלה" וראש מועצת שומרון יוסי דגן - להתניע מהלך לביטול החוק.
מי שהצליח להשלים מהלך שכזה עוד קודם לכן, ביחס ליישוב חומש שפונה מצפון השומרון בהתנתקות, היה דגן. למעשה, ביטול החקיקה סלל את הדרך לקידום ההתיישבות בחומש, לאחר שהמשטרה פעלה נגד ראשי הישיבה במקום והוציאה נגדם צווי מעצר בעקבות החלטת בג"ץ. "הניצחון במלחמה הוא גם להחזיר שטח שהיה שלנו", אמר דגן. "ניסינו לעשות דברים אחרת והניסוי לא הצליח. ההתיישבות תתחיל בצפון הרצועה - ובהמשך לכל צפון השומרון".
עם זאת, ולמרות תמיכה של רוב חברי הקואליציה בדרך זו או אחרת, המשמעות של ביטול החוק היא דרמטית, וההצעה תשנה ככל הנראה משמעותית את היחס למהלך בקרב משרדי הממשלה. כחלק מפעילות תנועת "נחלה" לקידום המהלך, הגיע היום שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף לציר נצרים עם פעילת הימין דניאלה וייס וחברי התנועה, שפועלים להקמת התיישבות יהודית בתוך רצועת עזה. השר תועד מביט על מפה, שעליה נכתב באנגלית: "מפת גרעיני ההתיישבות בעזה".
בסיור בגבול עזה אמר גולדקנופף כי "ההתיישבות היהודית כאן היא התשובה לטבח הנורא והתשובה לבית הדין הבינלאומי בהאג, שבמקום לדאוג ל-101 החטופים, בחר להוציא צווים נגד ראש הממשלה ושר הביטחון". הוא הוסיף כי "החלוצים כאן במסירות נפש שאין לה אח ורע. כשתבוא החלטת ממשלה, משרד השיכון יתמוך ויחזק את המאמצים להקמת התיישבות יהודית כאן - שזו גם התשובה לטרור".
נזכיר כי גולדקנופף הוזמן בחודש שעבר על ידי האלוף דוד זיני לסיור בבסיסי צה"ל, להיכרות עם המאמצים שנעשים בצבא לצורך התאמת השירות הצבאי לצעירים חרדים - אך לסיור זה הוא לא הגיע. גולדקנופף היה גם זה שהצביע נגד חוק של הליכוד בוועדת השרים לענייני חקיקה לפני חודש, כחלק מהמרד של מפלגתו בעקבות אי-קידום חוק הפטור מגיוס.
במהלך הסיור בגבול הרצועה טען צבי אלימלך שרבף, יו"ר תנועת "נחלה", כי "הדרך היחידה להחזיר את תושבי הדרום לבתיהם ולהחזיר את החטופים היא על ידי שדר של עוצמה בכיבוש רצועת עזה, הפסקת הסיוע ההומניטרי והתיישבות יהודית רחבה". לדבריו, "כאשר האויב יבין שמדינת ישראל עומדת בעוצמה, גדל משמעותית הסיכוי לשחרור כל החטופים וחיזוק ההרתעה".
פעילת הימין וייס, הוסיפה: "החלום הגדול שלנו הוא לראות את עזה יהודית, ולכן הבאנו את השר לכאן. משרד השיכון הוא שותף חשוב בדרך להגשמת החזון הזה".
גולדקנופף אינו השר היחיד שמביע עניין בהתיישבות בעזה, שם עדיין מוחזקים 101 חטופים. ביום שני המשיך שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לקרוא לקדם "הגירה מרצון" של עזתים - ואף קרא לכבוש את כל הרצועה. "אפשר וצריך לקחת אחריות אזרחית בעזה, עלויות? קשקוש בלבוש, זה לא עולה כל כך הרבה כסף", אמר סמוטריץ' בכנס של מועצת יש"ע.
מנגד, שר החוץ גדעון סער הצהיר היום כי ישראל איננה מתכוונת לשלוט בחיי האזרחים בעזה. במסיבת עיתונאים משותפת עם מקבילו הצ'כי יאן ליפבסקי, הוסיף כי המלחמה בעזה תסתיים כאשר ישראל "תשיג את מטרותיה" - השבת החטופים המוחזקים בידי חמאס, והבטחת חוסר השליטה של ארגון הטרור בעזה. לדבריו, השלום הוא "בלתי נמנע", אך אינו יכול להתבסס על "אשליות".