חוששים מהאיסלאמיסטים - ומבקשים להסתפח לישראל: דרוזים מהכפר חדר שבדרום סוריה, ליד גבול ישראל, ביקשו בכינוס שערכו שצה"ל - המקיף את הכפר משלושה כיוונים - יספח אותם לישראל. הם ובני משפחותיהם, שחלקם מתגוררים בארץ, הסבירו את הבקשה החריגה, שנחשפה בסרטון.
"מה הגורל שלנו?", קורא הדובר בכינוס בחדר, והקהל ענה: "ישראל". הוא אומר בהמשך כי "בשם כל אנשי חדר, אם יהיה עלינו לבחור נבחר בפחות רע. אנחנו רוצים להיות מסופחים לגולן הישראלי כדי לשמר את הכבוד שלנו, וזה נוגע לכל הכפרים סביב כי גורל חדר הוא הגורל של כל האזור. אנחנו מבקשים להצטרף לאנשינו בגולן ולחיות בחופש ובכבוד".
"אם ישראל תשלוט כאן או כל שלטון אחר שישמור על ביטחוננו - אנחנו לא נתנגד", אמר ל-ynet תושב חדר, על רקע החשש שהייאת תחריר א-שאם, ארגון הגג האיסלאמיסטי שבראשותו עומד אבו מוחמד אל-ג'ולאני, ינהיג משטר שיזכיר את המדינה האיסלאמית של דאעש.
חלק מקרוביו של ואיל מוגרבי, ראש מועצת עין קנייא שבגולן, נמצאים בסוריה. הוא לא מצפה שהמשטר החדש ייטיב עם הדרוזים בפרט והמיעוטים בכלל: "אנחנו רואים כרגע ניצנים של מדינה איסלאמית וזה מדאיג אותנו". לצד זאת הבהיר כי "הדרוזים לא יעזבו את אדמותיהם, אבל בתינו פתוחים להם במקרה של סכנה".
גורם המעורה בפרטים בקרב ההנהגה הדתית הדרוזית בישראל הסביר כי "החשש מהגעתם של חמושים ג'יהאדיסטים לגבול עם ישראל הוא קיים. אנחנו בהנהגה הדתית מודאגים מאוד מגורלם של אותם דרוזים סורים שנמצאים מעבר לגבול. אותם ג'יהאדיסטים כבר התחילו לבקש מדרוזים רבים, במיוחד באזור דמשק וצפון סוריה, למסור את נשקם. מדובר בסכנה קיומית ולכן אנו עובדים מול גורמי הביטחון בישראל כדי להגן על המיעוט הדרוזי בסוריה".
חדר נמצא בחלקו הסורי של החרמון, במורדות המזרחיים של ההר. על פי מפקד האוכלוסין הסורי משנת 2004 התגוררו בכפר קרוב ל-5,000 איש, אבל על פי דיווחים מאוחרים יותר מספר התושבים כבר גבוה מ-10,000. הכפר נותק למעשה במלחמת ששת הימים מארבעת הכפרים הדרוזים האחרים שעברו לשליטת ישראל - מג'דל שמס, מסעדה, בוקעאתא ועין קיניא.
אחרי פיגוע ב-2017, שבו נהרגו תשעה בני אדם בפאתי הכפר, הבהיר אז צה"ל בהודעה חריגה: "מוכנים לסייע לדרוזים ולמנוע את כיבוש היישוב הסורי חדר. נמשיך לעמוד לצד הדרוזים ברמת הגולן". כעת צה"ל מקיף את חדר משלושה כיוונים - מזרח, מערב וצפון.
הדיאלוג בין השייחים והמוכתרים בחדר ובכפרים אחרים שאליהם הגיע צה"ל בסוריה מבוצע על ידי חיילי וקציני המילואים של יחידה 507 של פיקוד הצפון, שאמונה על קשר עם אוכלוסייה בשטח אויב בזמן לחימה. תוך זמן קצר הדיאלוגים הללו הפכו ליותר מאשר תיאום טקטי: בין הצדדים הועברו מסרים חיוביים לשיתופי פעולה פוטנציאליים, בטווח הקרוב והרחוק, ובעיקר במטרה לנקוט בפעולות של שמירת הביטחון באופן הדדי - על התושבים עצמם, ועל החיילים שכבר בעומק הגולן הסורי.
בצה"ל יש מי שמפציר לקבוע עובדות מהירות בשטח כדי לעצב את העתיד בצפון: "אין סיבה שלא נציע שת"פים לסורים המתונים שם, גם כלכליים, כולל פתיחה מחודשת של מעבר קונייטרה וחיבור לדרוזים שקרוביהם חיים בארץ, למען שכנות אמת עם תושבי הגולן".
בתוך כך, כוחות הנדסה, שריון, צנחנים ויחידת אגוז פועלים בפיקוד צוות הקרב החטיבתי של "עוצבת הגולן". (474) במשימת הגנה קדמית במרחב החיץ בשטח סוריה ולאורך הגבול. לפי דובר צה"ל, הכוחות פרוסים בנקודות שולטות במרחב החיץ ומחזקים את ההגנה במרחב.
עוד נמסר כי "במהלך הסריקות, כוחות הצנחנים שפועלים בפיקוד החטיבה איתרו אמצעי לחימה ובהם טילי נ"ט, נשקים, ווסטים, תחמושת וציוד צבאי נוסף. במקביל, כוחות החטיבה המרחבית 474 מחזקים את המכשול ההנדסי בחזית הסורית וממשיכים במשימות ההגנה על מנת להבטיח את ביטחון אזרחי מדינת ישראל ותושבי הגולן בפרט".