ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש הבוקר (שני) משר המשפטים יריב לוין לגבש "פתרון" לסוגיית היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, שלדבריו, "לעומתית" לממשלה. בקשת נתניהו באה לאחר ששר התקשורת שלמה קרעי קרא לפטר אותה בישיבת הממשלה.
היועמ"שית במאי: העם חזק, הדמוקרטיה שברירית.
(צילום: לשכת עורכי הדין )

2 צפייה בגלריה
גלי בהרב מיארה ובנימין נתניהו
גלי בהרב מיארה ובנימין נתניהו
(צילום: יואב דודקביץ', אלעד גרשגורן )
הדיון בעניין היועמ"שית החל כשהשרים דנו באופן מינוי נציב שירות המדינה. השרים דיברו בין השאר על עמדת היועמ"ש בנוגע לאותה החלטה בשנת 2018, שמנתה שני עמודים, אל מול עמדת היועמ"שית כיום - שמונה בין תשעה לעשרה עמודים. השיח הביא את השרים להאשים שהייעוץ המשפטי תוקע מקלות בגלגלים, כלשונם, והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר העלה את נושא המרווחים בבתי הכלא, והאשים כי היועמ"שית מתנגדת "לכל דבר טוב", כלשונו. "פתרון של הצפפה הוא זמני, עד שיאפשרו מאסר בקהילה. זה יפנה הרבה יותר מקומות. הבעיה שהיועצת המשפטית מתנגדת. לכל דבר טוב היא מתנגדת", אמר בן גביר. השר דודי אמסלם אמר כי "כל דבר נעצר אצלה. בגללה עברנו לעבוד באמצעות הצעות חוק פרטיות".
השר שלמה קרעי הציע לפטר את בהרב-מיארה, אמסלם הצביע על המשנה ליועמ"שית גיל לימון ואמר כי "הוא והיא אשמים בכל", ואז אמר נתניהו: "זה ייעוץ משפטי לעומתי. ראינו מה אישרו בממשלה הקודמת, הסכמי גז לא חוקיים, מינויים בממשלת מעבר. אי-אפשר לעבוד כך. מבקש מיריב שייתן הצעה איך אפשר לפתור. היא לעומתית לנו".
השר גדעון סער אמר בישיבת הממשלה כי "התפיסה שלי היא שלדרג מדיני צריכה להיות השפעה על מינוי משרות משמעותיות. אין אדם במדינת ישראל שהיה אומר שלא צריך רפורמות בשירות הציבורי. זה לא נכון בעיניי לעשות כל פעם קרב על משרה כזו או אחרת. צריך לראות מהן כל המשרות החשובות ולדון בהן ביחד. כאן (בהחלטה על נציב שירות המדינה - א"א), מכיוון שאין שום הבדל בין ההחלטה הנוכחית להחלטה הקודמת - אני לא רואה כל סיבה לעכב אותה".
שעות לאחר הישיבה, פרסם נתניהו הודעה שבה אמר כי הבהיר ש"מצופה מהייעוץ המשפטי לממשלה לסייע לממשלה במימוש החלטות הממשלה ובקידום הצעות החוק מטעמה - ולא להיפך, בעקבות ביקורת קשה של שרי הממשלה". בהודעה נמסר עוד כי "ראש הממשלה מקפיד על הסדר ניגוד העניינים שחל עליו". ההסדר, נזכיר, קובע כי בשל תיקיו הפליליים, הוא לא יכול לעסוק במערכת המשפט.
בניגוד לדברי נתניהו, היועמ"שית, נזכיר, קבעה בחוות דעתה לפני כשנתיים בכל הנוגע להסכם הגבול הימי עם לבנון כי אין חובה בדין להביא הסכם כזה לאישור הכנסת, אך קראה לממשלה לעשות זאת בכל זאת, לאור הקרבה אז לתאריך הבחירות. מלבד זאת, היא אישרה לשר הביטחון דאז בני גנץ למנות את הרמטכ"ל הרצי הלוי, אחרי חוות דעת שגיבש הייעוץ המשפטי למשרד הביטחון.
2 צפייה בגלריה
ח"כ דודי אמסלם מגיע לישיבת ממשלה בנושא תקציב 2025
ח"כ דודי אמסלם מגיע לישיבת ממשלה בנושא תקציב 2025
השר אמסלם. הצביע על המשנה ליועמ"שית בישיבה: "הוא והיא אשמים בכל"
(צילום: אלכס קולומויסקי)
ראש האופוזיציה יאיר לפיד אמר כי "האיומים של נתניהו על היועצת המשפטית לממשלה הם עדות לכך שהממשלה חוזרת להפיכה המשטרית בכל הכוח. אנחנו נפעל למנוע את פיטוריה משפטית, ציבורית ובכל דרך. הניסיונות להחליף אותה הם חלק מהניסיון של נתניהו וממשלתו להרוס מן היסוד את הדמוקרטיה הישראלית בזמן מלחמה".

התכתשויות חוזרות

הממשלה והיועמ"שית מתכתשות זה תקופה ארוכה, סביב שורה ארוכה של סוגיות. הבוקר שיגרה בהרב-מיארה מכתב למזכיר הממשלה יוסי פוקס, וקבעה כי הוא פעל ב"חוסר סמכות" בעניין החוק לסבסוד מעונות לחרדים, שהלכה למעשה נועד לעקוף את חובת הגיוס מכורח היעדר חוק שפוטר חרדים מגיוס. בהרב-מיארה, נזכיר, אמרה כי החוק יעודד השתמטות מצה"ל - ואינו חוקתי.
"הובא לידיעתנו כי פנית לחשב הכללי בעניין החלטת הממשלה, בבקשה כי יורה לחשב משרד העבודה לפעול באופן שמנוגד להנחיות היועמ"שית, ובניגוד לעמדה שהוצגה לבית המשפט בעתירות העוסקות בסבסוד מעונות היום", נכתב, בפנייה שנעשתה בפועל על-ידי המשנה שלה ד"ר גיל לימון. בהמשך פוקס השיב על המכתב, ותקף את בהרב-מיארה בטענה כי "התנהלותך נגד הממשלה הופכת למשבר חוקתי ואנרכיה".
בישיבת הממשלה תעלה גם סוגיית מינוי נציב שירות המדינה, שאמור להיבחר על ידי ועדת מינויים - ולא בוועדת איתור - שנחשבת להליך תחרותי. בהרב-מיארה ביקשה אתמול להסביר למה לא יינקט הליך תחרותי כלשהו שיאפשר למועמדים שלא סומנו מראש על-ידי נתניהו. בקשתה של היועמ"שית התפרסמה על רקע הודעתה של הממשלה לבג"ץ על כוונתה לשנות את החלטת הממשלה בעניין המנגנון למינוי התפקיד.
למעשה, בהרב-מיארה הביעה התנגדות למתווה החדש והזמני של בחירת הנציב, וביקשה הסברים מהממשלה על המתווה המוצע – בעיקר, כאמור, מדוע לא לפתוח את התפקיד לתחרות בין מועמדים, במקום שהוועדה תבחן רק את המועמד שיביא בפניה ראש הממשלה בנימין נתניהו.
היועמ"שית הביעה בימים האחרונים התנגדות להצעות חוק נוספות שמקדמת הקואליציה: זו שדורשת שימוש ברוגלות בחקירות משטרה מאחר שהיא לא כוללת עבירות שוחד; וגם זו שמבקשת לשנות את שיטת מדידת הרייטינג מחשש לפגיעה בזכות לפרטיות, הצעה שהגיש ח"כ שלום דנינו מהליכוד, יש האומרים שבתיאום עם שר התקשורת קרעי שקרא לפיטורי היועמ"שית היום.
התנועה לאיכות השלטון מסרה בתגובה: "התנועה לאיכות השלטון מגנה בחריפות את איומי ראש הממשלה נתניהו כלפי היועצת המשפטית לממשלה. הניסיון לפגוע בשומרת הסף המרכזית של המדינה, בעיצומה של מלחמה, מהווה המשך ישיר למגמה המסוכנת של החלשת מערכות אכיפת החוק. דווקא בעת הזו, כאשר המדינה זקוקה ליציבות שלטונית ולחיזוק מוסדות השלטון, בוחר ראש הממשלה להמשיך במסע ההכפשה נגד היועמ"שית שפועלת בנחישות למען שמירת החוק והאינטרס הציבורי. אנו קוראים לראש הממשלה לחזור בו מיידית מאיומיו המסוכנים, ודורשים משרי הממשלה להתנגד לכל ניסיון לפגוע במעמדה".
תנועת "אחים לנשק" מסרה בתגובה: "הניסיון לפטר את היועמ"שית בגלל התנגדותה לקומבינה שמעודדת השתמטות משירות צבאי הוא חציית קו אדום. הציבור הפטריוטי, ציוני ומשרת לא יקבל בשתיקה פיטורים של שומרת סף שמגנה על השוויון בנטל של כל מי שמשרת/ת ולוחם/ת. כל ניסיון לפטר אותה בגלל עמדתה העניינית ייתקל בהתנגדות ציבורית נחרצת".