בצל הסכם הפסקת האש בלבנון, הפנים מופנות כעת לאפשרות לקידום עסקה שתביא לשחרור החטופים וסיום הלחימה ברצועה - כמעט אחרי 14 חודשים. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן קרא לקדם את המהלך, חמאס טען כי הוא "מוכן לשתף פעולה" -אבל ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהדגיש כי ניתן יהיה לחזור ללחימה מול חיזבאללה אם יהיו הפרות, העריך שהמצב בעזה שונה לגמרי.
בכנס שנערך היום (רביעי) בבית הנשיא בירושלים, אמר נשיא המדינה יצחק הרצוג כי "ההסדר פותח לנו חלון הזדמנויות להשבת החטופים - אסור לנו להחמיץ עוד הזדמנויות". בדומה לאמירות שכבר נשמעו בחודשים שחלפו מאז אוקטובר אשתקד, אמר הרצוג כי "אנחנו נמצאים בעיצומם של ימים הרי גורל, בזירה המדינית והביטחונית. אלה ימים שמחייבים נחישות, אומץ, ואמונה בצדקת הדרך. בהקשר הזה, אני סבור שההחלטה על הפסקת אש בצפון היא נכונה וחשובה, ואני מברך עליה".
הוא הדגיש כי "ההסדר החשוב הזה יצטרך לעמוד במבחן העליון: הבטחת ביטחון מלא ומוחלט לתושבי הצפון, כשהשורה התחתונה פשוטה וברורה מאליה: מדינת ישראל תגן על אזרחיה בכל זמן, בכל מקום ובכל דרך". כעת, לדבריו, "אנחנו חייבים – חייבים - לפעול ביתר שאת ובכל הכוח, בנחישות, ביצירתיות, ביחד, למילוי חובתנו העליונה – השבת אחיותינו ואחינו החטופים בעזה".
הוא פנה למקבלי ההחלטות והפציר בהם: "קדושת החיים שזורמת בעורקינו כאומה וכמדינה מחייבת אותנו – ובמיוחד את הדרג המדיני – למלא בדחיפות את הצו האנושי, המוסרי, היהודי והישראלי העליון: להשיבם".
לאחר שמשרד החוץ בדוחא הודיע בתחילת החודש כי מאמצי התיווך בין ישראל לחמאס מוקפאים, היום ראש ממשלת קטאר ושר החוץ מוחמד א-ת'אני התייחס להסדרה, ואמר כי "נמשכות ההתייעצויות עם מצרים בנוגע לסוגיית הפסקת האש בעזה. אנו מקווים שההסכם בלבנון יוביל להפסקת אש בעזה. סיכמנו עם מצרים על פרויקטים משותפים של סיוע הומניטרי".
הבוקר, בזמן שתושבי לבנון תועדו חוזרים לכפרים ההרוסים ומניפים דגלי חיזבאללה, בירך חמאס על ההסדרה בין ישראל ללבנון. בכיר בלשכה המדינית של חמאס אמר לסוכנות הידיעות AFP כי גם ארגון הטרור מעזה "מוכן להסכם הפסקת אש", שיכלול גם עסקת חטופים - תוך שציין כי "ההודעה על הפסקת האש בלבנון היא הישג גדול להתנגדות. זה ניצחון".
עוד אמר הבכיר לסוכנות הידיעות כי חמאס הודיע למתווכים במצרים, קטאר וטורקיה כי ארגון הטרור מוכן להסכם הפסקת אש ול"עסקת חטופים רצינית" והאשים את ישראל בשיבוש ההתקדמויות הקודמות. בהודעה רשמית מאוחר יותר טען חמאס כי ישראל קיבלה את ההסכם בלבנון "ללא מילוי התנאים שהציבה", והוסיף כי מדובר ב"צעד חשוב בהשמדת האשליות של נתניהו לגבי שינוי מפת המזרח התיכון בכוח, ואשליותיו לגבי הבסת כוחות ההתנגדות או פירוקם מנשקם".
כמו כן, חמאס טען כי הוא מחויב לשתף פעולה עם כל מאמצי הפסקת האש בעזה, אך הבהיר כי הוא עומד על תנאיו. "אנו דואגים להפסיק את המלחמה נגד עמנו, בתנאים של עצירת המלחמה נגד עזה שהסכמנו עליה: הפסקת אש, נסיגת כוחות צה"ל, החזרת העקורים והשלמת עסקת חטופים", מסר.
בינתיים, גורם מדיני הכחיש הערב את הדיווחים על הגעה מתוכננת של משלחת מצרית לישראל, והבהיר כי על אף שחמאס מאותת שפניו למשא ומתן - בינתיים "הוא לא זז מהעמדות הבסיסיות שלו לנסיגה מלאה וסיום המלחמה". לדבריו, "נדרשת גמישות משמעותית של שני הצדדים. כל צוות המו"מ מאמין שהעברת הפוקוס לעזה בהכרח תגביר את הלחצים לקידום העסקה, וזה חשוב".
ביידן קרא לעסקה, באופוזיציה ביקרו - בממשלה עדיין מתנגדים
קצת פחות מחודשיים לפני שהוא עוזב את הבית הלבן, כבר אתמול עם ההכרזה על סיום הלחימה בצפון - קרא ביידן לסיים גם את הלחימה ברצועה - תוך שהוא מאשים את חמאס. "גם לאנשים בעזה מגיע סוף למלחמה ולעקירות. חמאס מסרב למשא ומתן ולעסקת חטופים, ועכשיו לו יש בחירה לעשות - הדרך היחידה לצאת מזה היא לשחרר את החטופים וכך לסיים את הלחימה", אמר.
ביידן רמז כי קטאר, שהודיעה על הפסקת מעורבותה במשא ומתן לעסקת חטופים, תחזור לקדמת הבמה - וכך גם טורקיה: "ארה"ב תעבוד בימים הקרובים בעזרת שותפותיה - מצרים טורקיה, קטאר - ותנסה לדחוף להסכם הפסקת אש בעזה. ארה"ב נותרה מוכנה להשלים את ההסכמים ההיסטוריים עם סעודיה לנורמליזציה מלאה עם ישראל. אני ממשיך להאמין בזה. שלום הוא אפשרי. לא אפסיק לעבוד כדי להשיג זאת".
אך בממשלה נראה כי עדיין מתעקשים שהמצב ברצועה שונה מיסודה. בהצהרתו אתמול, חזר ודיבר ראש הממשלה בשבחו של "חופש הפעולה" הישראלי בלבנון, שבמסגרתו יוכל צה"ל לפעול נגד כל הפרה של ההסכם שיזהה. כך, ניסה להסביר למתנגדי ההסכם מדוע הוצאת הכוחות מלבנון לא תפגע בביטחון ישראל.
אלא שאותו נתניהו, לפני פחות משלושה חודשים, נשמע אחרת לגמרי: אחרי רצח החטופים, הוא כינס מסיבת עיתונאים שבה הסביר בלהט מדוע אסור לצה"ל לעזוב את ציר פילדלפי - בנימוק שאם הכוחות יעזבו, הם לא יוכלו לפעול נגד התחזקות חמאס דרך הגבול עם מצרים. "אומרים לי 'תצא ל-42 יום ותחזור', אבל היינו בסרט הזה", אמר. "כשיצאנו מהרצועה אמרנו 'ברקטה הראשונה נכנסים'. 20 שנה עברו ולא נכנסנו. זה לא קל לעשות, זו לא שאלה טקטית צבאית. אם אנחנו יוצאים לא נחזור. יהיה לנו קשר להתגבר על הלחץ הבינלאומי".
בוועדה לביטחון לאומי בכנסת, שאליה הגיע הבוקר השר איתמר בן גביר הוא אמר במהלך עימות עם משפחות חטופים כי הוא מתנגד לעסקה לשחרור יקיריהן. "אתם צריכים להבין את מי אנחנו משחררים. אם בעסקת שליט, וחבל שלא שמעו בקולי, שחררו את סינוואר - בעסקה הזאת אנחנו הולכים לשחרר אלף סינווארים. אני לא מוכן שיאנסו אלפי בנות שלנו", אמר למשפחות, שהטיחו בו: "החטופות נאנסות כבר 418 ימים".
כך גם שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שבניגוד לבן גביר תמך בהסדרה בצפון, קרא שלשום לכבוש את הרצועה בשעה ש-101 חטופים נמקים בשבי, וכן לקדם "הגירה מרצון" של עזתים . "אפשר וצריך לקחת אחריות אזרחית בעזה, עלויות? קשקוש בלבוש, זה לא עולה כל כך הרבה כסף", אמר בכנס של מועצת יש"ע. "אפשר וצריך לכבוש את רצועת עזה, לא צריך לפחד מהמילה הזאת. צה"ל יצטרך להיות שם 'בוטס און דה גראונד' כדי להילחם בטרור ולשמור על הביטחון, למנוע מעזה להיות איום על מדינת ישראל, ולא בשביל לשלוט שם במאמץ האזרחי", הסביר סמוטריץ'.
ובצל הביקורת מבית שסופגת הממשלה על ההסדר בצפון, באופוזיציה תקפו את הנימוקים הסותרים שנתניהו מספק בזירות השונות. בריאיון לפודקאסט הפוליטי "120 ואחת" בהגשת מורן אזולאי תהה ח"כ גדי איזנקוט מהמחנה הממלכתי: "צריך לשאול שאלות קשות, למה לבנון לפני רצועת עזה כשיש משימת מטרת מלחמה - השבת חטופים. למה זה לא קורה בדרום, שם ההישג הוא הרבה-הרבה יותר גבוה". איזנקוט אף הדגיש כי נתניהו חזר בו מהמתווה שהציג לעסקה במאי האחרון אחרי שהופעל עליו לחץ פוליטי. "בקונסטלציה הפוליטית הנוכחית אני לא רואה את ממשלת ישראל מקבלת החלטה להשיב את החטופים. יש מטרות גלויות ומטרות סמויות".
גם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ קרא היום לקדם עסקה. "בכירי חמאס חוסלו, הזירות הופרדו, הגיע הזמן להשבת חטופינו. אנחנו חזקים מספיק", כתב בחשבונו ברשת X.
יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן תקף הבוקר בריאיון באולפן ynet את התנהלות נתניהו. "אני לא מבין את השוני בגישות כלפי הדרום והצפון, ובכלל הפסקתי להבין את ההיגיון - חוץ מההיגיון הפוליטי. כי ראש הממשלה אומר שהמילואימניקים כבר מותשים וצריך לרענן כוחות - אז איך אתה במקביל מעביר חוק ההשתמטות?". לדבריו, "ברור שנתניהו עשה איזה דיל, טרייד אוף. כלומר, הוא מפקיר את ביטחונם של תושבי הצפון בתמורה שהוא יוכל להמשיך בדרום. אבל גם בצפון, עושים פה הסכם עם המחבלים, אבל הסכם על שיקום הצפון עוד לא קיים כבר 14 חודשים".