נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר אחר הצהריים (יום ה') שסכנת הפלישה הרוסית לאוקראינה "גדולה מאוד", והעריך שהפלישה תהיה בימים הקרובים. "כל הסימנים שיש לנו מראים שהם נערכים להיכנס לאוקראינה, לתקוף את אוקראינה. לתחושתי זה יקרה במהלך הימים הבאים", אמר הנשיא לכתבים בבית הלבן. ביידן, ששוחח עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בסוף השבוע בניסיון להביא לרגיעה במזרח אירופה ולמנוע מלחמה, אמר היום שהוא לא מתכנן לערוך שיחה נוספת עם הנשיא הרוסי.
אחר הצהריים נאם מזכיר המדינה של ביידן, אנתוני בלינקן, בפני מועצת הביטחון של האו"ם. בלינקן אמר שאין עדות לנסיגה של כוחות רוסיים מגבול אוקראינה. מזכיר המדינה של ביידן חזר על דברי הנשיא ואמר שרוסיה נערכת למתקפה "בימים הקרובים", וציין שזהו "רגע מסוכן" לשלומם של מיליוני בני אדם. "אני לא נמצא כאן היום כדי להתחיל מלחמה, אלא כדי למנוע אותה", אמר למועצה.
במהלך דיון על המתיחות בגבול רוסיה-אוקראינה אמר בלינקן שהוא שלח מכתב לשר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, והציע להיפגש עמו בשבוע הבא באירופה. בלינקן קרא לממשלת רוסיה להצהיר בגלוי שהיא לא מתכוונת לפלוש לאוקראינה. "תאמרו את זה בבירור לעולם", אמר מזכיר המדינה של ביידן.
ביידן הדגיש היום פעם נוספת שבניגוד לטענותיה של רוסיה, אין בשטח עדויות לנסיגת כוחות רוסיים מגבול אוקראינה. הבוקר המשיכה רוסיה לדווח כי היא מסיגה כוחות מאזור הגבול שלה עם אוקראינה, מבלי להבהיר מהו היקף הנסיגה שמתבצעת לכאורה. במערב ממשיכים להדגיש כי בניגוד להצהרות מוסקבה, בשטח לא נראית שום ירידה במספר החיילים וכלי הנשק הכבדים שהציבה רוסיה באזור אוקראינה בשבועות האחרונים, וכי ההפך הוא הנכון – מספר החיילים שלה שם גדל בכ-7,000, ונרשמת התקדמות של צבא רוסיה לעבר עמדות תקיפה.
שר ההגנה של ארה"ב, לויד אוסטין, אמר בצהריים כי המודיעין האמריקני מזהה שהצבא הרוסי בחזית אוגר מנות דם, מקרב חלק מכוחותיו לגבול האוקראיני – ומטיס כלי טיס קרביים יותר לאזור. "הייתי חייל בעצמי, וזה לא היה לפני יותר מדי זמן", אמר. "אני יודע ממקור ראשון שאתה לא עושה דברים כאלה בלי סיבה, ואתה בטח לא עושה אותם אם אתה מתכונן לארוז וללכת הביתה".
גורמים מערביים מזהירים בימים האחרונים מפעולת "דגל כוזב" בשטחה של אוקראינה – כלומר מתקפה מבוימת נגד הכוחות הבדלנים הפרו-רוסיים במזרח המדינה, כדי שמוסקבה תוכל להצדיק את הפלישה לאוקראינה. ביידן אמר אחר הצהריים לכתבים בבית הלבן שלארה"ב יש "סיבה להאמין" שרוסיה "מעורבת במבצע 'דגל כוזב' – כדי שיהיה לה תירוץ להיכנס (לאוקראינה)".
בלינקן ציין במועצת הביטחון כי ההערכה היא שרוסיה תיזום מתקפה מבוימת ותטיל את האחריות על אוקראינה, כדי שיהיה לה תירוץ לפלישה. מזכיר המדינה האמריקני אינו בטוח מה יהיה ה"תירוץ" לפלישה רוסית לאוקראינה, אך אמר שהאפשרויות כוללות מתקפת טרור מבוימת בשטחה של רוסיה, גילוי של קבר אחים או מתקפה – מבוימת או אמיתית – שבה יעשה שימוש בנשק כימי.
הבית הלבן מסר שארה"ב מצפה שבימים הקרובים יפורסמו דיווחים שקריים בתקשורת הרוסית הממלכתית, במטרה להלהיט את הרוחות. במחלקת המדינה אמרו אמש שבכירים רוסים מפרסמים שקרים כדי להצדיק פעולה רוסית בשטחה של אוקראינה. דובר מחלקת המדינה, נד פרייס, ציין בין השאר את טענתו של פוטין שבחבל דונבאס - מעוז הבדלנים הפרו-רוסים - מתחולל "רצח עם".
הבוקר היו חילופי אש בין המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה לבין הצבא האוקראיני. כל אחד מהצדדים טוען שהצד השני הוא זה שיזם את הירי. הצבא האוקראיני טען שבמהלך חילופי האש המורדים ירו פגזים לעבר גן ילדים בדונבאס, אולם איש לא נפגע.
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אמר אחר הצהריים שהירי לגן הילדים במזרח אוקראינה - שלטענת הצבא האוקראיני היה ירי של המורדים - הוא "מבצע 'הדגל הכוזב' שנועד לערער את האמון באוקראינים". לפי ג'ונסון: "אנחנו חוששים מאוד שזה דבר שנראה יותר ויותר בימים הבאים".
המורדים טענו הבוקר כי צבא אוקראינה ירה לעברם פצצות מרגמה, וכן אש מתתי-מקלע וממטולי רימונים. הצבא האוקראיני מצדו האשים את המורדים בירי על כפר באזור לוהנסק, וטען כי הם אלה שפתחו באש. מעט אחרי 11:00 דווח על ירי ארטילרי שנשמע באזור נמל התעופה בעיר דונייצק, ובכפר אלנובקה, שבמחוז דונייצק – שטחים הנמצאים בשליטת המורדים הפרו-רוסים. משרד ההגנה האוקראיני דיווח שהכוחות הבדלניים הפסיקו בירי בסביבות 13:00.
המורדים, נזכיר, כבשו את אזורי לוהנסק ודונייצק שבחבל דונבאס במזרח אוקראינה בעיצומה של המלחמה שהחלה בינם לבין הממשלה בקייב ב-2014, בעקבות המהפכה שבה הודח נשיא אוקראינה הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ'. המורדים זוכים לתמיכה מדינית וצבאית ממוסקבה, והם דורשים עצמאות לאזורים שבהם הם שולטים. בשנים האחרונות העניקה רוסיה אזרחות רוסית ליותר מחצי מיליון תושבים בחבל הבדלנים, ובמערב חוששים שכפי שעשתה בעבר בגאורגיה, היא תנצל זאת כדי לטעון שעליה לפלוש לאוקראינה ולסייע למורדים כדי להגן על אזרחיה.
שר החוץ של אוקראינה, דמיטרו קולבה, אמר בעקבות חילופי האש שארצו צריכה להיות ערוכה לכל תרחיש. לפי קולבה, רוסיה תנסה בתקופה הקרובה לייצר סיטואציות שיגרמו למתיחות – ותטיל את האחריות על אוקראינה. במסיבת עיתונאים עם שרת החוץ של בריטניה, ליז טראס, דיווח קולבה על אש שנפתחה מטנק של הכוחות הבדלניים במזרח אוקראינה, באזור שנמצא בשליטתם.
בצל המתיחות הודיעה אחר הצהריים שגרירות ארה"ב במוסקבה כי רוסיה גירשה את סגן השגריר האמריקני, ברטל גורמן. וושינגטון מסרה כי לא ניתנה הצדקה לגירוש של גורמן, וכי בכוונתה להגיב על הצעד. מחלקת המדינה אמרה שמדובר בפעולת הסלמה וכי ארה"ב שוקלת את תגובתה.
במהלך המשבר הנוכחי העריכו במערב שבאמצעות האיום הממשי על אוקראינה, וסכנת הפלישה הרוסית, רוצה מוסקבה לאלץ את ארה"ב ואירופה להיענות לדרישות הביטחוניות המרכזיות שלה: הפסקת ההתרחבות של נאט"ו מזרחה, והבטחה להימנע מצירוף אוקראינה לברית הצפון-אטלנטית. בניסיון לשכך את דאגתה של מוסקבה מהתפשטות נאט"ו מזרחה הגישו ארה"ב ונאט"ו למוסקבה הצעות להסדרים ביטחוניים. אחר הצהריים העבירה רוסיה לארה"ב את תשובותיה לאותם הסדרים.
בתשובתה הציבה מוסקבה כמה תנאים לרגיעה, כולל דרישות ביטחוניות שוושינגטון ובעלות בריתה כבר דחו בעבר. רוסיה דרשה שארה"ב תפסיק להעביר נשק לאוקראינה, וכן להוציא מאוקראינה את הנשק שהועבר אליה. בנוסף דרשה שארה"ב תסיג את כל כוחותיה במזרח אירופה ובמרכז היבשת.
במסמך התשובות אמרה רוסיה שהיא מוכנה לדון בביקורים של שני הצדדים בבסיסי טילים, צעד שנועד לבסס אמון הדדי: לפי משרד החוץ הרוסי, מוסקבה מעוניינת לדון באפשרות שפקחים מערביים יבקרו בבסיסים בחלק האירופי של רוסיה, בתמורה לביקורים של גורמים רוסים בבסיסים בפולין וברומניה - שתיהן חברות בנאט"ו. הקרמלין חושש שבאותם בסיסים נמצאים טילי טומהוק שמוכנים לשיגור לרוסיה. במסמך טענה רוסיה שארה"ב ובעלות בריתה מתעלמת מהדרישות הביטחוניות שלה, והיא נאלצת להגיב וליישם "צעדים טכניים-צבאים", שעליהם לא פירטה.