מנהיגי העולם התחילו להגיע בסוף השבוע ללונדון, לקראת הלווייתה של המלכה אליזבת השנייה שתיערך ביום שני. המלך צ'רלס השלישי נפגש היום (שבת) בארמון בקינגהאם עם מנהיגי 14 המדינות שמרכיבות את חבר העמים הבריטי – שצ'רלס משמש כמונרך שלהן. בין השאר נפגש המלך עם ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, ראש ממשלת אוסטרליה אנתוני אלבניזי וראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן.
הערב המריא ללונדון גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, ביחד עם הגברת הראשונה ג'יל. ביידן אמור היה לפגוש מחרתיים בדאונינג 10 את ראש הממשלה החדשה של בריטניה, ליז טראס – שקיבלה מהמלכה מנדט להרכיב ממשלה יומיים לפני מותה של אליזבת השנייה. לבסוף הוחלט שהפגישה של מנהיגי בריטניה וארה"ב תהיה ביום רביעי, בשולי העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק.
הלווייתה של המלכה, שהלכה לעולמה ב-8 בספטמבר בגיל 96, קיבלה בימים האחרונים את הכינוי "הלוויית המאה". מדובר בהלוויה הממלכתית הראשונה בבריטניה מאז 1965 – אז הלך לעולמו ראש הממשלה לשעבר ווינסטון צ'רצ'יל.
הנשיא יצחק הרצוג ייצג את ישראל בהלווייתה של המלכה. שורת מדינות שיחסיהן עם בריטניה עכורים כלל לא קיבלו הזמנה לשלוח נציגים לטקס – בהן רוסיה, אפגניסטן, סוריה וצפון קוריאה. לפי הפרסומים איראן רשאית לשלוח להלוויה את השגריר שלה.
בהחלטה מעוררת מחלוקת הזמינה בריטניה את יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. ההזמנה עוררה זעם בקרב ארגוני זכויות אדם בעקבות הרצח של העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול. רעייתו של חשוקג'י אמרה שההזמנה היא כתם על זכרה של המלכה. לפי הפרסומים בן סלמאן יגיע מחר ללונדון כדי לחלוק למלכה כבוד אחרון, אך לא ברור אם ישתתף בהלוויה מחרתיים.
בעקבות הגעתם של מנהיגי העולם לבריטניה, וההערכה שמאות אלפים יתקהלו באזור ההלוויה, מתארת משטרת לונדון את ההלוויה כמבצע האבטחה הגדול בתולדותיה - יותר מאולימפיאדת 2012 שנערכה בלונדון ומהחגיגות שהיו בחודש יוני, כשבממלכה ציינו 70 שנים לכהונת אליזבת השנייה. יותר מ-2,000 שוטרים נשלחו מרחבי הממלכה ללונדון כדי לסייע למשטרת מטרופולין לונדון, ה"סקוטלנד יארד".
ביום שני ינהרו המונים לרחובות הסמוכים למנזר ווסטמינסטר, שבו תיערך ההלוויה לעיני 2,000 איש – בהם ראשי ממשלות, נשיאים ובני משפחות מלוכה מרחבי העולם. בראשון בערב המלך צ'רלס יקבל בארמון בקינגהאם את פניהם של ראשי המדינות ושאר האורחים שהגיעו מעבר לים כדי להשתתף בהלווייה של אמו.
צ'רלס ביקר היום במטה המשטרה, והודה לכוחות שלוקחים חלק באבטחת האירוע. היום, כדי להמחיש את האתגרים הצפויים בימים הקרובים, נעצר גבר שרץ לעבר ארונה של המלכה.
בשני בבוקר יועבר ארונה של המלכה אליזבת מארמון ווסטמינסטר, בית הפרלמנט, למנזר ווסטמינסטר הסמוך. טקס ההלוויה יתחיל ב-11:00 שעון לונדון. בסיום הטקס יציינו ברחבי בריטניה שתי דקות דומייה, והארון יועבר בכרכרה לתהלוכה נוספת, לפני שיועמס על מכונית ויגיע לטירת ווינזדור - שם תיטמן המלכה לצד בעלה הנסיך פיליפ, שמת בשנה שעברה בגיל 99.
המוני בריטים המתינו גם היום בתור הענקי לארמון ווסטמינסטר, שם כאמור נמצא ארונה של המלכה. הערב עדכנה בריטניה כי זמן ההמתנה המשוער בתור הוא 13 שעות. המלך צ'רלס ויורש העצר וויליאם הפתיעו היום את הקהל שהמתין בתור, לחצו את ידיהם של הממתינים ושוחחו עמם. המלך התקבל בקריאות "אלוהים נצור את המלך" ו"היפ, היפ, הוריי" כשוחח עם הקהל ליד גשר למבת'.
"היא לא הייתה מאמינה לכל זה, היא פשוט לא הייתה מאמינה, זה מדהים", אמר וויליאם לאנשים בקהל שסיפרו לו שהם הגיעו ללונדון במיוחד מצ'כיה. אישה בקהל אמרה לצ'רלס כי "היה שווה לחכות" בתור, בשעה שאחרים ניחמו אותו על מות אמו. חלק הריעו כשחלף על פניהם.
הערב השתתפו שמונת הנכדים של המלכה אליזבת בטקס לצד ארונה. לנסיכים וויליאם והארי, בניו של המלך צ'רלס, הצטרפו הילדים של הנסיכה אן – זארה טינדל ופיטר פיליפס, בנותיו של הנסיך אנדרו – הנסיכות ביאטריס ויוג'יני, וילדיו של הנסיך אדוארד – ליידי לואיז וינדזור וג'יימס, ויקונט סוורן.
לפני הטקס הנסיכות ביאטריס ויוג'יני פרסמו הצהרה שבה נפרדו מסבתן: "אנחנו, כמו רבים, חשבנו שאת תהיי פה לנצח. כולנו מתגעגעים אלייך נורא. היית ראש המשפחה שלנו, המדריכה שלנו, היד האוהבת על הגב שלנו שהובילה אותנו בעולם הזה. לימדת אותנו כל כך הרבה ואנחנו נוקיר את השיעורים והזיכרונות האלה לנצח". הן נפרדו ממנה במילים "להתראות סבתא יקרה" וכתבו שהן מאמינות שהמלך צ'רלס ימשיך את דרכה.