גורמים בארה"ב ובאירופה מאמינים שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין מתכוון להכריז באופן רשמי על מלחמה נגד אוקראינה, במטרה לאפשר גיוס של כלל חיילי המילואים ולחזק את התמיכה הציבורית בפלישה. הצבא הרוסי, שהופתע מעוצמת ההתנגדות האוקראינית, מתמודד עם קשיים רבים וההערכות במערב הן שלפחות 10,000 חיילים רוסים נהרגו מתחילת הפלישה ב-24 בפברואר. פוטין הכריז על הפלישה אחרי שבחודשים האחרונים ריכז קרוב ל-200 אלף חיילים בגבולות אוקראינה.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• "ניאו-נאצים" או גיבורי מלחמה? הגדוד האוקראיני שמתבצר ב"אזובסטל"
• חודשיים בבונקר של מצודת מריופול: "חושך ופחד נוראי. עברנו טרור"
• פוטין עצר את הגז לפולין ובולגריה; קייב: "אל תיכנעו לסחיטה"
• רוסיה מבצעת "רצח עם"? כך קובעים מה זה ג'נוסייד
• פיצוצים "מסתוריים": החבל הבדלני במולדובה שמעורר דאגה
פוטין ושאר בכירי הקרמלין מקפידים להגדיר את הפלישה לאוקראינה כ"מבצע צבאי מיוחד", ולא כמלחמה. לפי הגורמים המערביים ייתכן שההכרזה הרשמית על מלחמה תהיה ב-9 במאי – היום שבו מציינת רוסיה את יום הניצחון על גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה.
ערב הפלישה לאוקראינה חששו במערב שרוסיה תצליח לכבוש את אוקראינה בתוך ימים ספורים, כולל את הבירה קייב, אך הצבא הרוסי ספג מפלות רבות בשטח ולא הצליח לכבוש את הערים הגדולות באוקראינה. הכוחות הרוסיים נסוגו ממחוז קייב ומאזורים נוספים, ובשבועות האחרונים הם מתמקדים במערכה בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה - מעוז הבדלנים הפרו-רוסים. לאחרונה דווח כי פוטין שואף להשלים את כיבוש חבל דונבאס עד "יום הניצחון" ב-9 במאי.
בשבוע שעבר העריך מזכיר ההגנה הבריטי, בן וואלאס, שבעקבות מצב הכוחות הרוסיים באוקראינה פוטין יצהיר רשמית על "מלחמה" כדי להגדיל את מספר הכוחות באוקראינה. הכרזה על מלחמה נגד אוקראינה ב"יום הניצחון" על גרמניה הנאצית כלל לא תהיה מקרית: בלילה שבו הכריז על פלישה הצהיר פוטין שמטרת המבצע היא "דה-נאציפיקציה לאוקראינה". לפי וואלאס התוכנית של פוטין היא להצהיר שגם המלחמה הנוכחית היא "מלחמה נגד נאצים" – ולכן הצבא הרוסי זקוק לעוד חיילים.
השבוע טען שר החוץ של פוטין, סרגיי לברוב, כי באוקראינה עדיין קיימים גורמים נאצים - ועורר זעם גדול בישראל כשהשווה את וולודימיר זלנסקי, הנשיא היהודי של אוקראינה, לאדולף היטלר - ואמר שגם לצורר הנאצי "היה דם יהודי". אמש הגיב זלנסקי לדברים ואמר שרוסיה "לא הפיקה את הלקחים של מלחמת העולם השנייה". הוא הזדעזע מכך שרוסיה לא הכחישה את הדברים או הסבירה אותם.
האפיפיור פרנסיסקוס סיפר היום שבפגישה שערך בסוף אפריל עם ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן, אמר לו המנהיג ההונגרי שפוטין מתכנן לסיים את המלחמה באוקראינה עד "יום הניצחון" ב-9 במאי. האפיפיור אמר לתקשורת האיטלקית שהוא ביקש להיפגש עם פוטין במוסקבה כדי לסייע במאמצים לסיים את המלחמה – אך לא קיבל תשובה מהקרמלין.
אתמול דיווח בכיר אמריקני על מהלך נוסף שמתכנן פוטין - סיפוח המחוזות דונייצק ולוהנסק, שמרכיבים את חבל דונבאס. המורדים הפרו-רוסים בדונייצק ולוהנסק, שנלחמים בצבא האוקראיני עוד מ-2014, הקימו שתי "רפובליקות עממיות" - וערב המלחמה הודיע פוטין שרוסיה מכירה בעצמאות שלהן, בניגוד לשאר העולם. רוסיה טענה שהמבצע הצבאי שלה באוקראינה נועד בין השאר לשים סוף ל"רצח העם" שמתבצע בדונייצק ולוהנסק - האשמה שאוקראינה הכחישה בתוקף.
מייקל קרפנטר, שליח ארה"ב בארגון לשיתוף פעולה וביטחון באירופה, אמר אמש לכתבים בוושינגטון: "על סמך הדיווחים העדכניים ביותר, אנחנו מאמינים שרוסיה תנסה לספח אליה את 'הרפובליקה העממית של דונייצק' ואת 'הרפובליקה העממית של לוהנסק'. לפי הדיווחים רוסיה מתכננת לערוך משאל עם על ההצטרפות באמצע חודש מאי".
קרפנטר אמר שארה"ב מאמינה שרוסיה תנסה לספח באמצעות משאל עם גם את מחוז חרסון. את העיר חרסון שבדרום אוקראינה כבש הצבא הרוסי בראשית המלחמה. "אנחנו חושבים שהדיווחים האלה אמינים מאוד", אמר קרפנטר, וציין כי מתחילת המלחמה רוב התחזיות האמריקניות היו מדויקת. הוא הדגיש כי משאלי העם שייערכו בדונייצק ולוהנסק יהיו מפוברקים. "לא נתייחס אליהם כלגיטימיים, כמו לניסיונות לספח עוד שטחים אוקראיניים", אמר. רוסיה, נזכיר, סיפחה מאוקראינה את חצי האי קרים ב-2014 - ובזמן הכיבוש ערכה משאל עם שבו "אישרו" התושבים את הסיפוח.
משרד ההגנה הרוסי עדכן הבוקר שכוחותיו תקפו בטילים שדה תעופה צבאי סמוך לעיר אודסה, בדרום-מערב אוקראינה. לטענת מוסקבה, במתקפה נהרסו מל"טים, טילים ותחמושת שקיבלה אוקראינה מארה"ב ובעלות בריתה באירופה. טילים מדויקים מסוג אוניקס פגעו במרכז לוגיסטי בשדה תעופה צבאי במחוז אודסה, שדרכו הועבר נשק זר", נמסר בהודעת משרד ההגנה.
בימים האחרונים מגבירה רוסיה את תקיפותיה באודסה: מושל המחוז, מקסים מרצ'נקו, דיווח אמש על נפגעים בהפצצה בעיר הנמל. בהודעת עיריית אודסה נמסר שטיל פגע בבניין מגורים. "בן 15 נהרג, קטין נוסף נפצע ונלקח לבית החולים", אמרה העירייה, ולא ציינה מה מצבם של שאר האזרחים. לאחר מכן הודיע גורם אוקראיני שבירי הרקטי נגרם נזק לכנסייה שהייתה בסמוך לבניין שהופצץ.
בסוף השבוע דיווחה אוקראינה שטילי שיוט שוגרו לאודסה מחצי האי קרים, ואחד מהם פגע בנמל התעופה ו"החריב את מסלול ההמראה". אתמול דיווחה אוקראינה על תקיפה נוספת, שבה נהרס גשר אסטרטגי במחוז אודסה - שכבר ספג שתי פגיעות קשות במתקפות קודמות של הצבא הרוסי.
הגשר שהופצץ בטילים רוסיים עובר מעל נהר דניסטר, ממערב לעיר אודסה, באזור שבו נשפך הנהר לים השחור. בגשר יש כביש מהיר ומסילת רכבת, והוא מחבר את מחוז אודסה לאזורים אחרים בדרום אוקראינה. לפי דיווחים, בעקבות ההפצצה נותקה אספקת הנשק לאוקראינה מרומניה השכנה.
המתקפות האחרונות באודסה היו אחרי שבכיר בצבא הרוסי הצהיר שמוסקבה שואפת להשתלט על דרום אוקראינה, וליצור רצף יבשתי שיעבור דרך אודסה ויגיע לטרנסניסטריה – החבל הבדלני הפרו-רוסי במולדובה, שם דווח לאחרונה על סדרת תקיפות ופיצוצים. התקיפה הקטלנית ביותר עד כה באודסה הייתה ב-23 באפריל, כשלפחות שמונה בני אדם נהרגו בתקיפת בניין מגורים.
אתמול טענה אוקראינה שרוסיה ממשיכה לתקוף את מפעל המתכות "אזובסטל" במריופול, שבו מתבצרים אחרוני הלוחמים האוקראינים בעיר. עשן שחור היתמר מעל המפעל שבו, לטענת גורמים אוקראינים, עדיין לכודים כ-200 אזרחים שלא מסוגלים להתפנות מהאזור. סוכנות הידיעות רויטרס פרסמה הבוקר תיעוד של שיגור רקטות גראד על-ידי המורדים הפרו-רוסים לעבר מעוז ההתנגדות האחרון של הכוחות האוקראיניים במריופול, שקיבל את הכינוי "המצודה של מריופול".
הירי של המורדים הפרו-רוסים, שנלחמים לצד הצבא הצבא הרוסי באוקראינה, היה אחרי הסכם בחסות האו"ם לפינוי מאות האזרחים שמסתתרים בבונקרים של מפעל הענק. מפקדים אוקראינים שמתבצרים במפעל ומסרבים להיכנע טענו אתמול שבשעה שיותר מ-100 אזרחים פונו מהמפעל, עוד מאות לכודים בעקבות המשך ההפצצות הרוסיות, והריסות שחוסמות את היציאות מהבונקרים. בנוסף לאותם אזרחים מתבצרים במפעל לוחמים אוקראינים, כ-2,000 לכל היותר.
בעיר הנמל מריופול חיו ערב המלחמה יותר מ-400 אלף תושבים. לפי ראש העיר ודים בויצ'נקו, כ-100 אלף תושבים נשארו במריופול – כולם באזורים שנכבשו על-ידי הצבא הרוסי. אתמול דווח שמבצע הפינוי של אותם תושבים מהעיר מתעכב.
על המצב במפעל במריופול אמר ראש העיר בויצ'נקו: "לצערנו נשארו אזרחים באזובסטל' ומחכים להתפנות. יותר מ-200 אזרחים עדיין מסתתרים באזור, והלוחמים שלנו ממשיכים להגן על מריופול". הוא דיווח שאתמול הצבא הרוסי ביצע תקיפות אוויריות במפעל ובנוסף השתמש בנשק ארטילרי.
מנגד טענה רוסיה שכוחותיה החלו לתקוף את "אזובסטל" אחרי שהלוחמים האוקראינים ניצלו את הפסקת האש שאפשרה את פינוי האזרחים, ועברו לעמדות ירי. "הפסקת אש הוכרזה כדי לפנות אזרחים משטח 'אזובסטל'. לוחמים בצבא אוקראיני ובגדוד אזוב, שמוצבים במפעל, ניצלו את זה. הם יצאו מהמקלט ועלו לעמדות הירי", טען משרד ההגנה הרוסי. "עכשיו היחידות של הצבא והרוסי ושל 'הרפובליקה העממית של דונייצק', שמשתמשות בכלי טיס ובנשק ארטילרי, התחילו להרוס את עמדות הירי האלה". שעלה קלה לאחר מכן דיווחו הכוחות האוקראיניים עצמם שהרוסים החלו "להסתער" על המתחם שבו הם מתבצרים.
מריופול נמצאת במחוז דונייצק שבחבל דונבאס. העיר נחשבת ליעד אסטרטגי מאוד עבור הרוסים: כיבושה יסייע לפוטין ליצור רצף טריטוריאלי מחצי האי קרים, שאותו סיפחה רוסיה מאוקראינה כבר ב-2014, לאזורי המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס. אוקראינה דיווחה שהעיר "נחרבה כמעט לחלוטין" בעקבות התקיפות הרוסיות, ולפי עיריית מריופול יותר מ-20 אלף נהרגו בעיר מתחילת הפלישה הרוסית ב-24 בפברואר.
היום המשיכה רוסיה את תקיפותיה בדונבאס. המושל של מחוז דונייצק, פבלו קירילנקו, הודיע בצהריים שלפחות תשעה אזרחים נהרגו בתקיפות רוסיות במחוז. לדבריו שלושה אזרחים נהרגו בתקיפה אווירית בעיירה אדיבקה, שלושה בהפגזה בעיירה וולדאר ושלושה בהפגזה בעיירה ליימאן.
סמוך לחבל דונבאס נמצא מחוז חרקוב, שבו העיר השנייה בגודלה באוקראינה. העיר חרקוב נתונה להפצצות קשות מתחילת המלחמה, והצבא האוקראיני מסר שהכוחות הרוסיים המשיכו לתקוף את העיר גם היום. בהודעת הצבא האוקראיני נאמר שכוחותיו בולמים את הגישה לעיר מהעיירה איזיום – שנמצאת על גדות נהר דונץ, במרחק 120 ק"מ דרום-מזרחית מחרקוב.
לפי צבא אוקראינה החיילים הרוסים הותירו "שובל של הרס" בלוהנסק. המושל סרחי היידאי דיווח על קרבות קשים באזור העיירה פופסנה. לדבריו, ההפגזות היו קשות כל כך שלא ניתן לפנות את הגופות מהשטח. "אני בכלל לא רוצה לדבר על מה שקורה עם התושבים בפופסנה, רוביז'נה ונובוטושקיבסקה (עיירה נוספת במחוז). הערים האלה פשוט לא קיימות יותר. הם (הרוסים) הרסו אותן לגמרי)".
בעדכון של הצבא האוקראיני נמסר שהרוסים מנסים לכבוש את העיר רוביז'נה שבמחוז לוהנסק, שנמצאת בחזית הלחימה. לשכתו של הנשיא זלנסקי דיווחה במקביל על ירי כבד בכמה אזורים בדונייצק. בהודעה נמסר שהרשויות המקומיות מנסות לפנות אזרחים מאזורים שנמצאים בחזית.