ויכוח על מספר החטופים, בדגש על החיים: בכיר ישראלי אמר הבוקר (יום שני) ל-ynet כי היעד לסיום העסקה היה החודש, אך עלול להיגרר עד 20 בינואר - תאריך השבעתו של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ. במקביל, ל-ynet נודע שמשפחתו של החטוף עומר ונקרט (23) קיבלה חוות דעת רפואית חדשה על מצבו, ופנתה לחברי הקבינט המדיני-ביטחוני: "רק ישראל תקבע מי הם המקרים ההומניטריים".
לדברי הבכיר, "יש התקדמות, אבל הוויכוח המרכזי הוא על מספר החטופים שיצאו, בדגש על אלו שבחיים - וקבלת רשימת החטופים החיים שמתמהמהת. ככל שמספר החטופים יעלה, הם יעלו את הדרישה לשחרר אסירים". שר החוץ גדעון סער, מצידו, אישר כי השיח מתנהל לגבי מתווה הדרגתי בשלבים. בדיון חסוי בוועדת החוץ והביטחון הוסיף סער כי "אם ינסו עכשיו לשנות אותו ולהתחיל מו"מ חדש - הדבר עלול לעכב את התהליך הקיים".
2 צפייה בגלריה
שי ונקרט אביו של עומר החטוף בעזה מספר על הקושי בטיפול העסק לייבוא יינות
שי ונקרט אביו של עומר החטוף בעזה מספר על הקושי בטיפול העסק לייבוא יינות
עומר ונקרט ואביו שי
(צילום: קובי קואנקס)
בינתיים, משפחתו של עומר ונקרט (23), שנחטף ממסיבת הנובה, פנתה לחברי הקבינט המדיני-ביטחוני בדרישה שיוגדר כבעל מצב בריאותי הומניטרי, בעקבות חוות דעת רפואית חדשה שהגיעה לידיה. כך נודע ל-ynet. זאת ברקע השמועות על אי-הימצאותו של עומר ברשימת החטופים ההומניטריים, שצפויים להשתחרר במסגרת עסקה חלקית. "ישנן שמועות רבות", אמרו במשפחה. "אנחנו חוששים שעומר לא ברשימה, אנחנו בחרדה גדולה".
עומר אובחן בגיל 14 כחולה קוליטיס – מחלת מעי דלקתית אוטואימונית, שתוקפת בעיקר את המעי הגס. מדובר במחלה כרונית שעלולה להתלקח ללא טיפול, ולהוביל לסיבוכים מסכני חיים כמו דימומים, נקבים במעי וצורך בכריתה שלמה של המעי. חוות הדעת הרפואית שכתב פרופ' חיים שירין, מנהל מכון גסטרואנטרולוגי ומחלות כבד, הזהירה כי עומר מצוי בסכנת חיים חמורה בשל היעדר טיפול מתאים. לדבריו, "היעדר טיפול תרופתי, סטרס עצום, ומחסור במעקב ותזונה נכונה מהווים טריגרים משמעותיים להתלקחות מחלתו".
ניבה, אימו של עומר, פנתה אמש לחברי הקבינט עם חוות הדעת הרפואית. בפנייתה כתבה: "עומר הבן שלי חטוף וחולה במחלת מעי קשה שיכולה להתפרץ בכל רגע. איזה דין בינלאומי מתיר להחזיק בשבי אזרח חולה? איזו מדינה מרשה לארגון טרור לקבוע מהו הומניטרי? עומר חטוף ללא תרופות מתאימות עם רימון בבטן, והחוטפים שלו קובעים לנו מי חולה? הנפש סוערת, הראש לא מבין והעיניים דומעות. רק ישראל תקבע מי הם המקרים ההומניטריים".
2 צפייה בגלריה
עצרת לשחרור חטופים בעזה
עצרת לשחרור חטופים בעזה
התקדמות במגעים לעסקה, אך היא עלולה להיסגר רק בעוד חודש: "הוויכוח המרכזי - מספר החטופים"
(צילום: REUTERS / Clodagh Kilcoyne)
בעקבות הפנייה, השיבו מספר שרים לניבה כי יעלו את הנושא לדיון בקבינט. בין היתר, הם הבטיחו לדון בקביעת המדיניות הישראלית בנוגע להגדרת החטופים ההומניטריים על-ידי ישראל עצמה.
בתוך כך, ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) התייחס בריאיון לאולפן ynet למגעים, ואמר כי "עמדתי בנושא עסקת חטופים לא התקבלה. אין טעם לייצר משבר קואליציוני על הנושא הזה". לדבריו, "אני לא עוסק בספקולציות, זאת טעות. מה התועלת לדוש בתרחישים תיאורטיים ולהחליש את ישראל מול אויב אכזר".
רובי חן, אביו של סמ"ר איתי חן שנפל ב-7 באוקטובר ומוחזק בעזה, האזין לדבריו של רוטמן ואמר במשדר: "רוטמן חושב שאני בובה על חוט. כדאי שהוא יסתכל בראי באופן שהם לוקחים את הדבר הכי קדוש, משפחות שכול - ומשתמשים בהן כדי להתנגד לעסקה. שרוטמן יסתכל קודם כל על עצמו".
ריאיון עם שמחה רוטמן באולפן ynet
(צילום: אלכס בורטמן)

רובי חן, אביו של איתי חן מגיב לרוטמן
(צילום: אלכס בורטמן)

גם ימית אשכנזי, אחותה של החטופה דורון שטיינברכרֿ, התייחסה באולפן ynet לדיווחים האחרונים בקשר לעסקה, ואמרה כי "ראינו שיש המון דיווחים וכותרות, וזה נראה שזה מגיע למקום טוב. ביום ה-444 האופטימיות שלי נסדקה. אני לא תולה תקוות כדי לא להתאכזב. האופטימיות מתחילה להתמסמס". לדבריה, "לא מבינה מה משבש להחזיר אנשים הביתה, אני רוצה להאמין שאין שום דבר פוליטי בקבלת ההחלטות. שמישהו יהיה אמיץ כדי לחתום על עסקה. למה מחכים? שנגיע ליום ה-500? שנגיע לשנתיים בשבי? מה מעכב את ההחלטה הזאת? מה מונע מאחותי לחזור הביתה כבר?".
היא הוסיפה: "אני רוצה להאמין שכל מי שידו נוגעת בדבר מבין שזה עניין של חיי אדם. לא נשארו הרבה חטופים חיים. כל עיכוב כזה גורם לכך שבסופו של דבר אנחנו נקבל את כל החטופים שלנו בשקיות, בארונות. כולם יגיעו לקבורה. ויש חטופים שאפשר להציל אותם עדיין. אני בוחרת להיות תמימה ובוחרת להאמין שאין שום שיקול חוץ משיקול ביטחוני".

דיווח: "צה"ל ייסוג מרוב פילדלפי". בכיר אמריקני: "חמאס נראה בעניין"

המשלחת הישראלית שנמצאת בבירת קטאר דוחא, בראשות בכיר במוסד, רשמה אתמול התקדמות בכמה נושאים הנוגעים לעסקת החטופים המתגבשת - אך לפי שעה עדיין נותרו פערים בין הצדדים. בקרב שרי הקבינט קיימת אופטימיות כי העסקה מתקרבת, ובכיר אמריקני העריך אמש בשיחה עם ynet כי ייתכן שהיא תיסגר בשבוע הבא.
ריאיון עם אחותה של החטופה דורון שטיינברכרֿ
(צילום: אלכס בורטמן)

"התחושה היא שתהיה עסקה. נראה שחמאס בעניין ורוצה עסקה כדי לא להרגיז את דונלד טראמפ", אמר הבכיר האמריקני. עם זאת, גורם ישראלי צינן את ההתלהבות: "עם כל האופטימיות, אסור לשכוח שאנחנו מדברים עם מפלצות. עד שזה לא סגור, זה לא סגור".
בתוך כך, הערוץ המצרי אל-רד דיווח אתמול כי העסקה שעשויה לצאת לפועל כוללת נסיגה של צה"ל מרוב ציר פילדלפי, כמו גם הסכמה על הפעלה מחדש של מעבר רפיח בהתאם להסכם המעברים מ-2005, ללא נוכחות ישראלית. "מעבר רפיח ינוהל על-ידי פלסטינים מהצד הפלסטיני, וישראל תיסוג מציר נצרים עד רחוב סלאח א-דין", נכתב בדיווח. "ההסכם גם כולל את חזרת עקורי רצועת עזה ללא הגבלות ושחרור חטופים ישראלים - חולים, מבוגרים ונשים - בתמורה לאסירים פלסטינים".