ראש הממשלה החדש של בריטניה, קיר סטרמר, יקיים היום (ב') ישיבת חירום עם ראשי המשטרה בעקבות שבוע של מהומות בממלכה – בעקבות רצח שלוש הילדות בשבוע שעבר. הרצח הוביל להתפרעויות של פעילי ימין קיצוני ולהפגנות אלימות נגד מהגרים. המפגינים הציתו בניינים ומכוניות, וניסו להשחית מסגדים ולפגוע באכסניות שבהן נמצאים מבקשי מקלט.
המהומות בבריטניה החלו בעקבות מסע הדקירות המחריד בעיר סאות'פורט ביום שני שעבר: נער בן 17 מכפר סמוך הגיע למרכז קהילתי שבו נערכה באותה העת סדנת ריקודי טיילור סוויפט לילדות, ומסיבה שאינה ידועה החל לדקור את התלמידות בזו אחר זו. הוא הספיק לרצוח שלוש מהן, בנות 6, 7 ו-9, ולפצוע עוד שמונה ילדות ושני מבוגרים.
דיווחים שקריים שלפיהם הרוצח הוא מהגר מוסלמי הוציאו לרחובות מפגינים שמתנגדים להגירה. המהומות החלו בסאות'פורט, ומאז התפשטו לערים נוספות. עד כה נעצרו 420 בני אדם ועשרות שוטרים נפצעו בעימותים בין הצדדים, כשהמפגינים השליכו לעברם לבנים. המשטרה הדגישה כי הרוצח הוא יליד בריטניה, וכי בחקירת הרצח לא עלה חשד לטרור.
ראש הממשלה סטרמר האשים באלימות את "השנאה של הימין הקיצוני", הבטיח לשים סוף לכאוס ואמר שלמשטרת בריטניה יוקצו משאבים נוספים כדי לעצור את הפרת הסדר. הוא האשים כי המתפרעים מהימין הקיצוני מנצלים את האבל של בריטניה על מתקפת הדקירות כדי לזרוע שנאה, והבטיח שהדין איתם ימוצה במלואו.
"לאנשים במדינה הזאת יש את הזכות להיות בטוחים, ובכל זאת ראינו מתקפות נגד קהילות מוסלמיות, נגד מסגדים ונגד קהילות מיעוטים אחרות, הצדעות במועל יד ברחוב, מתקפות על המשטרה ואלימות מופקרת של הימין הקיצוני לצד רטוריקה גזענית. אני לא מפחד לומר שזו בריונות ימנית קיצונית", אמר ראש הממשלה מהלייבור.
שרת הפנים של בריטניה, איווט קופר, אמרה שהמתפרעים מנצלים את המצב "כדי לעורר שנאה גזעית". במהומות בזזו המתפרעים חנויות, תקפו מסגדים ובתי עסק שבעליהם הם ממוצא אסייתי. לדברי המשטרה, רבות מההתפרעויות מתארגנות בהובלת ארגוני ימין קיצוני המגייסים פעילים ברשת. סטרמר ציין כי המתפרעים בסאות'פורט כלל לא מתגוררים בעיר.
בימים האחרונים התפשטו המהומות שהחלו בסאות'פורט לערים ליברפול, בריסטול, מידלסברו וטמוורת', וגם לבלפסט בצפון אירלנד. מפגינים צעירים ורעולי פנים, שעטופים בדגלי בריטניה, מיידים אבנים וקוראים "תעצרו את הסירות" – התייחסות לסירות המהגרים שמגיעות בשנים האחרונות לחוף הדרומי של בריטניה.
בבריטניה לא נהוג לחשוף את זהותם של עצורים בני פחות מ-18, אבל בניסיון לעצור את גל השמועות ברשתות החברתיות ולמנוע את התפשטות המהומות התיר שופט לפרסם כי הנער הרוצח הוא אקסל רודנקובנה, יליד בריטניה ובן להורים מוויילס ומרואנדה, שאין לו שום קשר לאיסלאם. פרסום השם לא עצר את הפרות הסדר
התקשורת הבריטית האשימה בהפצת השמועות השקריות את סטיבן יקסלי-לנון, מנהיג ימין קיצוני שעמד בראש "הליגה להגנה אנגלית" - ארגון אנטי-מוסלמי שהוקם לפני כ-15 שנה ושפעילותו נאסרה. לארגון יש קשרים הדוקים לחוליגנים הזורעים אלימות במגרשי הכדורגל. ליקסלי-לנון, שמוכר בשם הבדוי טומי רובינסון, יש 875,000 עוקבים ב-X (לשעבר טוויטר).
"הם משקרים לכולם", טען רובינסון. "הם מנסים להסית את האומה נגדי. אני צריך אתכם, אתם הקול שלי", כתב לעוקביו. רובינסון בן ה-41 הושעה מהטוויטר ב-2018, אך ההשעיה הסתיימה אחרי שאילון מאסק רכש את הרשת החברתית.
בשבוע שעבר פרסמה בריטניה צו מעצר נגד רובינסון, אחרי שלא התייצב לשימוע בבית המשפט ועזב את הממלכה. אותו שימוע עסק בשקרים שהפיץ רובינסון על פליט סורי. התקשורת הבריטית דיווחה כי רובינסון נמצא בימים אלה בחופשה באיה נאפה שבקפריסין, ומשם ממשיך לפרסם ציוצים מסיתים ולקרוא לתומכיו להפגין ברחובות - שבוע אחרי רצח שלוש הילדות בסאות'פורט.