בשיאו של גל הקורונה הרביעי, שבעה בתי חולים ציבוריים ברחבי הארץ החלו היום (ד') בשביתה חלקית - ועובדים במתכונת חירום. המחלקות השונות, שעמוסות בדרך כלל, שוממות היום לחלוטין - ולא מתקבל בהן קהל למעט מקרים דחופים. השביתה החלה בעקבות המחאה שבה פתחו השבוע, לטענתם בשל "אי קיום ההסכם שנחתם בינואר עם משרדי הבריאות והאוצר, והיעדר תקציב". בתי החולים הציבוריים לא מקבלים מימון מלא מהמדינה, בניגוד לבתי החולים הממשלתיים.
שבעת המרכזים הרפואיים ששובתים הם שערי צדק והדסה בירושלים, לניאדו בנתניה, מעייני הישועה בבני ברק ושלושת בתי החולים בנצרת. הם מוחים על עיכוב תקציב של יותר מ-600 מיליון שקלים. במסגרת צמצום הפעילות, אמבולנסים של מד"א לא יתקבלו למעט במקרים של הצלת חיים, ולא יתקיימו ניתוחים שאינם דחופים, אף שנקבעו להיערך היום.
מנהלי בתי החולים הללו הודיעו אתמול על הצמצום בפעילות במסגרת השביתה. במכתב מטעמם שנשלח לשר הבריאות ניצן הורביץ, ולמגן דוד אדום, נכתב: "בעקבות אי קיום ההסכם עם בתי החולים הציבוריים, שבעת בתי החולים לא מסוגלים לתפקד באופן מלא ולתת טיפול נאות למטופלים בשל היעדר תקצוב. אנחנו לא יכולים לשלם לספקים, ודורשים לפתוח איתנו במשא ומתן ישיר לפתרון המשבר".
"בשל הגרעון המבני שכופה עלינו המדינה, ובעקבות אי קיום ההסכם עם בתי החולים הציבוריים, שבעת בתי החולים לא מסוגלים לתפקד באופן מלא ולתת טיפול נאות למטופלים", צוין עוד, "לאור זאת, הם יפעלו במתכונת שבת ויבצעו רק פעילות מצילת חיים. לא יתקבלו פינויים ממד"א שאינם מצילי חיים ויש להפנותם לבתי חולים אחרים".
מנהלי המרכזים הרפואיים החתומים על המכתב הוסיפו: "ראש הממשלה נפתלי בנט ממריא מפה ומשאיר אותנו להילחם בקורונה עם מחסניות בלי כדורים. אנחנו מצפים ממנו להתערב במשבר".
נזכיר כי לפי ההסכם שנחתם בחודש ינואר האחרון, כל בתי החולים יחד היו אמורים לקבל בכל חודש 105 מיליון שקל לצורך פעילותם ולרכישת ציוד דחוף ותרופות. ההסכם היה אמור להעניק לבתי החולים ודאות תקציבית תוך הבטחת תשלומי שכר לעובדים, וכן תשלומים לספקים בשנת 2021. ביום שני האחרון מנהלי בתי החולים - שערי צדק, הדסה, לניאדו, מעייני הישועה, ושלושת בתי החולים בנצרת - כינסו מסיבת עיתונאים סמוך למשרד הבריאות. בסופה הם נקראו לעלות לשיחה עם השר הורוביץ ומנכ"ל המשרד נחמן אש, אולם הפגישה לא מנעה את המשך המחאה.