לפחות חמישה בני אדם נהרגו ועוד כ-30 נפצעו באירוע ירי שנרשם לפני הצהריים (יום ה') בביירות במהלך הפגנה של אנשי התנועות השיעיות חיזבאללה ואמל נגד השופט טארק אל-ביטאר, המנהל את החקירה בנוגע לאסון הפיצוץ שאירע בנמל ביירות בשנה שעברה ושבו נהרגו 215 בני אדם. בין ההרוגים מהאש בצהריים גם אישה שנפגעה מכדור שחדר לבית.
אירוע הירי בא כשברקע מתיחות פוליטית-ביטחונית גדולה בלבנון סביב חקירת האסון בנמל: בחיזבאללה ואמל טוענים כי השופט מוּנע משיקולים פוליטיים, ודורשים להדיחו. דרישתם עלולה לערער את יציבות הממשלה הלבנונית שזה עתה הוקמה כדי לחלץ את המדינה מהמשבר הכלכלי הקשה שלה.
לפי שעה לא ברור מה הצית את אירוע הירי בצהריים, אבל כתב של סוכנות הידיעות AP דיווח כי ראה גבר יורה מאקדח במהלך ההפגנה, ועדי ראייה סיפרו שראו אנשים יורים לעבר המפגינים ממרפסת של בניין סמוך. רשתות לבנוניות שידרו תיעוד שבו נראו ונשמעו לכאורה צלפים יורים מבניין שכזה. זמן קצר אחרי אירוע הירי נשמעו גם שני פיצוצים באזור. בהמשך התברר כי במהלך המהומה נורתה אש מאקדחים, מרובי קלצ'ניקוב וממטולי RPG, וכי קליעים חדרו גם חלונות בתים באזור. ארבעה כדורים פגעו בסמוך לבית ספר צרפתי פרטי, ותלמידיו מיהרו להתקבץ במסדרונות כשהחלונות פתוחים, כדי לא להיפצע מפגיעתם של שברי זכוכיות.
בעקבות אירוע הירי התפרס צבא לבנון בכוחות גדולים באזור בניסיון להשליט סדר, ובהודעה שפרסם הוא מסר כי במהלך הצעדה של המפגינים לעבר בית המשפט נפתחה לעברם אש, וכי כעת הצבא מכתר וסורק את האזור בניסיון לתפוס את היורים. לפי הצבא הלבנוני, המפגינים שנפגעו בצהריים נורו בשעה שעברו, בדרכם לבית המשפט, בכיכר השוכנת באזור שחוצץ בין שכונה נוצרית לשכונה שיעית. לפי דיווחים, האש נפתחה מהשכונה הנוצרית. את החשד של השיעים כי נוצרים הם שפתחו עליהם בירי מחזקת העובדה שמפלגה נוצרית קראה אמש לתומכיה לצאת להפגנה משלהם מול ההפגנה השיעית שארגנו חיזבאללה ואמל ליד בית המשפט היום. תומכי המפלגה הנוצרית אכן נראו צועדים היום ברחובות, נושאים צלבים גדולים.
ברקע המתיחות עומדת חקירת האסון שאירע בביירות ב-4 באוגוסט 2020: מאות טונות של אמוניום חנקתי שאוחסנו במשך שנים ארוכות בנמל שם למרות הסיכון הבטיחותי שנשקף מהן התפוצצו וזרעו הרס בחצי משטח העיר. 215 בני נהרגו ועוד אלפים נפצעו. זה היה אחד הפיצוצים הלא-גרעיניים הגדולים בתולדות האנושות, והוא בא בשעה שלבנון סבלה גם כך ממשבר כלכלי אדיר – משבר שעוד הספיק להחריף מאז. מתנגדי חיזבאללה האשימו את הארגון באחריות לפיצוץ, משום שהוא נתפס כזה ששולט בנעשה בנמל. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה דחה בתוקף את ההאשמות הללו.
אל-ביטאר הוא השופט השני שמונה לנהל את החקירה הסבוכה בעניין, ומינויו בא למרות התנגדות עזה של חיזבאללה ובעלי בריתו. אלה האשימו אותו כי הוא מכוון את חקירתו בחוסר תום לב נגד פוליטיקאים מסוימים, רובם בעלי ברית של הארגון השיעי. בימים האחרונים דיווחו כמה כלי תקשורת בלבנון כי אל-ביטאר מתכוון להטיל את האחריות לאסון על חיזבאללה או על אנשים המזוהים עמו, ובארגון טענו כי גורמים מחוץ ללבנון, בעיקר ארה"ב, לוחצים על השופט להטות את החקירה נגד חיזבאללה כדי להחלישו ולעורר את דעת הקהל הלבנונית נגדו. המתיחות רק גברה השבוע, אחרי שאל-ביטאר הוציא צו מעצר נגד שר האוצר לשעבר עלי חסן חליל, איש תנועת אמל השיעית, משום שזה לא התייצב למסור עדות בחקירה.
אירוע הירי היום בצהריים עלול לערער את יציבותה של ממשלת לבנון החדשה, שהוקמה רק לפני כחודש, אחרי יותר משנה שבה התנהלה המדינה ללא ממשלה מתפקדת, מאז התפטרות הממשלה הקודמת בעקבות אסון הנמל. ישיבת ממשלה שנועדה לאתמול בוטלה אחרי שחיזבאללה דרש שהממשלה תנקוט בדחיפות צעדים נגד השופט. שר אחד בממשלה, הנמנה עם בעלי בריתו של חיזבאללה, אמר כי הוא ושרים אחרים ינטשו אם השופט לא יודח מתפקידו.
ראש הממשלה הטרי, נג'יב מיקאתי, קרא בצהריים להרגיע את הרוחות בעקבות האירועים האלימים בביירות, והפציר בצבא לעצור את האחראים להם. חיזבאללה ואמל מצדם פרסמו הודעה שבה מסרו: "מטרת הפגיעה בהפגנה מצד ארגונים חמושים היא לגרור למלחמת אחים. אנו קוראים לפעילים להירגע ולא להיגרר לכך". בהודעתם טענו חיזבאללה ואמל כי הצלפים שירו לכאורה על המפגינים מהגגות כיוונו את הירי לראשיהם.