מנמל התעופה הבינלאומי בקאבול, בירת אפגניסטן, הגיעו בצהריים (יום ב') תמונות דרמטיות מאין כמותן: אחרי שהטליבאן השלים את השתלטותו על המדינה ומאות ממתנגדיו ברחו אל הנמל כדי להימלט לחו"ל, עשרות מביניהם תועדו מנסים לחסום את דרכו של מטוס צבאי אמריקני ונתלים עליו. לפי רשתות BBC ו-CNN, מדובר במטוס שהיה בדרכו להמריא מהמדינה.
על פי דיווחים, תושבים בקאבול ראו כמה אנשים שנתלו על מטוס צבאי אמריקני נופלים מהשחקים אל מותם אחרי ההמראה, אבל לדיווחים האלה עדיין אין אימות. כך או כך, התמונות המגיעות בשעות האחרונות מנמל התעופה על שם חמיד קרזאי ממחישות עד כמה גדול ייאושם של מתנגדי הטליבאן, החוששים כעת ממסע נקמה של ארגון הטרור האיסלאמיסטי.
כאוס שורר בנמל התעופה של קאבול מאז שעות הלילה: בסרטונים שהועלו לרשת לפנות בוקר נראו המוני אפגנים – בהם סייענים שלחמו לאורך השנים כתף אל כתף לצד הכוחות הזרים נגד הטליבאן – פורצים אל מסלולי ההמראה ומנסים להידחס אל אחרוני המטוסים הממריאים אל מחוץ למדינה. מעת לעת נשמעו בנמל קולות ירי, ונטען כי מדובר בירי הרתעה שביצעו חיילים אמריקנים. לפי דיווחים, החיילים גם פיזרו גז מדמיע כדי להרחיק את ההמונים. הבוקר דווח כי חמישה בני אדם נהרגו בנמל התעופה, אך לא ברורות נסיבות מותם. ייתכן שנפגעו מירי, וייתכן שנרמסו למוות בהמולה.
שאפי עריפי, אפגנית בת 24 שקנתה כרטיס טיסה לאוזבקיסטן ואמורה הייתה להמריא לשם אתמול, סיפרה היום שלא הצליחה לעלות למטוס משום שהוא היה מלא באנשים מבוהלים שרצו ונכנסו אליו ללא בקרה. לדבריה שוטרים ואנשי צוות של נמל התעופה לא נראו בסביבה. "לא היה לנו מקום לעמוד", סיפרה עריפי בת ה-24. "ילדים בכו, נשים צעקו, גברים צעירים ומבוגרים היו עצבניים כל כך – אף אחד לא יכול היה לשמוע אף אחד. לא היה אוויר לנשום". אחרי שאישה אחרת התעלפה והורדה מהמטוס – עריפי ויתרה וחזרה הביתה.
היום בצהריים, אחרי שהמוני אפגנים נואשים פרצו למסלולי ההמראה וחסמו אותם, דיווחה גרמניה כי טיסות אינן יכולות עוד להמריא מנמל התעופה בקאבול, הן בשל הסתערות ההמונים והן משום שמגדל הפיקוח אינו מתפקד. דובר משרד החוץ הגרמני הודה כי לא ברור כמה זמן יוכל עוד להימשך פינוי המחולצים מקאבול בהתחשב במצב בנמל התעופה. שעה קלה אחר כך אישרו גורמים אמריקניים כי החילוץ הושעה. קודם לכן הביעה ממשלת גרמניה תקווה לפנות מקאבול אפגנים רבים ככל האפשר מבין אלה שעבדו עם הכוחות הזרים בשנות שהותם באפגניסטן.
לפני הצהריים הודיעה ארה"ב כי השלימה את פינוי השגרירות שלה בקאבול. 1,400 עובדים פעלו בשגרירות הזו, וביממה האחרונה פונו ממנה במסוקים גם האחרונים שבהם. נראה כי חלק מהעובדים עדיין נמצאים בנמל התעופה קרזאי, שנשלט כעת על-ידי הכוחות האמריקניים. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שלח בסוף השבוע, בצל הקריסה המסתמנת של כוחות הביטחון האפגניים, 6,000 חיילים לאפגניסטן כדי לאבטח את יציאתם של האמריקנים, ובשעות אלה היא הולכת ונשלמת. כתבנו לענייני תעופה דניאל סלאמה מציין כי יש דיווחים שלפיהם במטוס תובלה צבאי אחד של חיל האוויר האמריקני, הבנוי כך שיוכל לשאת משקל רב של נוסעים או של מטען, המריאו הבוקר לא פחות מ-800 נוסעים בעת ובעונה אחת.
הטליבאן, שהבטיח ביממה האחרונה שוב ושוב שלא לפגוע באיש, שלח את לוחמיו אל פאתי נמל התעופה, אך הם חונים בחוץ ואינם מתערבים בפעילותו. הבוקר מסר הארגון כי יתיר לכל אדם לחזור בשלום מנמל התעופה לביתו אם יחליט להישאר באפגניסטן. הוא מסר כי הוא שולט כעת כמעט בכל עמדות הבידוק בקאבול וכן ב-90% מבנייני הממשל. לדבריו, לוחמיו קיבלו הוראה שלא לגרום להם שום נזק.
עד כמה גדול הפחד בקרב מתנגדי הטליבאן מעידה העובדה שאתמול, במהלך מנוסתם אל נמל התעופה, נוצרו פקקי תנועה ענקיים בקאבול, וחלק מהנהגים העדיפו פשוט לנטוש את מכוניותיהם, עם המפתחות בפנים, ולצעוד אל הנמל כדי להגיע אליו בזמן לעלות לטיסה. סעדי, סטודנט בן 22 מקאבול, סיפר ל-BBC שצעד יותר מחמישה קילומטרים ברגל לנמל התעופה: "הרגל שלי כואבת, יש לי שלפוחיות, קשה לי לעמוד". מסאומה טג'יק, אנליסטית בת 22 שהייתה בין הממתינים לטיסת חילוץ הלילה בקאבול, סיפרה בקול רועד שהיא ממתינה בחרדה: "אני רואה אנשים בוכים, הם לא בטוחים אם יצליחו לטוס או לא, גם אני לא".
תושבים בקאבול מספרים כי רובע ווזיר אכבר חאן, רובע השגרירויות המבוצר-למדי בדרך כלל, היה נטוש הבוקר אחרי שכמעט כל הדיפלומטים ובני משפחותיהם פונו בטיסות מהעיר או עברו לנמל התעופה לקראת חילוצם. גם מבני הממשל היו ריקים הבוקר. האופה מוחמד חכים גול סיפר כי מאז עלות השחר לא הגיע אליו ולוּ לקוח אחד, וכי הוא נערך למציאות החדשה תחת שלטון הטליבאן: "הדבר הראשון שדאגתי לעשות הוא להתחיל לגדל זקן, ולעשות את זה מהר. גם בדקתי עם אשתי שיש מספיק בורקות (הלבוש האיסלאמי המכסה את כל גופה של האישה, כפי שדורש בדרך כלל הטליבאן) לה ולילדות שלנו".
"בגידת" המערב: "מצטערת שבטחנו בהם"
בקרב נשות אפגניסטן שוררת כעת דאגה גדולה במיוחד: אלה חוששות שכמו בתקופת שלטונו הקודמת, הטליבאן יאסור עליהן לצאת ללמוד ולעבוד, יחייב אותן להתכסות בבורקה – וימנע מהן להסתובב בחוץ בלי ליווי גבר בן משפחתן. אעישה חוראם, צעירה בת 22 שאמורה הייתה להשלים את לימודיה באוניברסיטה בעוד חודשיים, אמרה אמש: "אכזבתם את הדור הצעיר של אפגניסטן. דור שגדל באפגניסטן המודרנית ושקיווה לבנות את המדינה בידיו. הדור הזה הקדיש את דמו ואת זיעתו כדי לבנות את כל מה שהיה לנו עד עכשיו". כשהתבקשה לתאר את תחושותיה בנוגע לבריחת הדיפלומטים מהשגרירויות המערביות השיבה שזו בגידה: "אני מרגיש עכשיו נאיבית. אני ממש ממש מצטערת עבור הדור שלי ועבור עצמי שבטחנו בהם".
בימים האחרונים מקפיד הטליבאן להציג את עצמו כארגון מתון יותר מכפי שהיה כשהופל מהשלטון בשנת 2001, אז הוא נודע בהוצאות להורג וסקילה באבנים של מי שלא צייתו לצווים הדתיים שביקש לאכוף, ושהתבססו על פירוש קיצוני ביותר של השריעה, ההלכה האיסלאמית. בהודעה שפרסם מסר בין השאר כי "האמירות האיסלאמית (שמו הרשמי של הארגון) מבטיחה לכל אזרחיה שהיא תגן תמיד על חייהם, רכושם וכבושם, ותיצור אווירה של שלום וביטחון לארצה האהובה. כל מי שעבדו בעבר בשירות הכוחות המערביים ועזרו להם או משתייכים כעת לממשל המושחת בקאבול – אנו פותחים את דלתנו עבורם והכרזנו על מתן חנינה להם". הארגון הדגיש גם כי לא יפגע בנציגים של מדינות זרות וכי יכבד את זכויותיהן של הנשים: "המדיניות שלנו תהיה שנשים יכולות לקבל גישה לחינוך ולעבודה, ושהן יעטו חיג'אב". חיג'אב הוא כיסוי ראש מוסלמי, אך מחמיר פחות מהבורקה שהטליבאן חִייב לעטות בימי שלטונו הקודמים.
למרות הבטחות הטליבאן, אפגנים רבים שעוד זוכרים את ימי שלטונו האכזרי של הארגון בסוף שנות ה-90 אינם מתפתים להאמין לו, והם חרדים מהאפשרות שהאיסלאמיסטים יבטלו את כל ההישגים שרשמה אפגניסטן מאז הפלת שלטונם. בשבועות האחרונים כבר דווח כי אנשי הטליבאן שבים ומחילים את כללי השריעה המחמירים ביותר על הגברים והנשים שחיים כעת תחת מרותם באזורים אחרים של אפגניסטן. "אני לא יכולה לעמוד מול לוחמי הטליבאן", סיפרה צעירה בת 25, תושבת קאבול, שלא יצאה מביתה כבר שבועות מרוב הפחד. "אף אחד לא יכול לשנות את עמדת הטליבאן נגד נשים וילדות. הם עדיין רוצים שהנשים יישארו בבית. אני לא חושבת שאסכים לעטות בורקה. אני לא יכולה לקבל את זה. אלחם על זכויותיי, יהיה מה שיהיה".