חמאס פרסם הערב (יום שני) סרטון של שלושה חטופים, תחת הכותרת "אל תשליכני לעת זקנה", בניסיון להפעיל לחץ על ישראל. בסרטון ניתן אות חיים ראשון מחיים פרי שנחטף ב-7 באוקטובר, כשלצידו יורם מצגר ועמירם קופר. ynet בחר שלא לפרסם את הסרטון ללא אישור המשפחות.
בסרטון עצמו מזדהה רק פרי בשמו ומדבר בשם השלושה. הוא אומר כי הוא נמצא בשבי עם קבוצה של אנשים מבוגרים, וקורא לישראל לא להפקירם. הבן של מצגר אמר זמן קצר לאחר מכן בחדשות 12: "הוא מאוד רזה, גם חיים ועמירם שאיתו נראים במצב לא טוב ולא במצב הרגיל שלהם. לא רואים בדל של שמחת חיים על פניהם. הגיע הזמן להחזיר אותם מהר הביתה, אין לנו זמן. אבא שלי איבד המון ממשקלו, אני אומר את זה באחריות".
עוד אמר הבן על אביו החטוף כי: "בתחילת השנה הוא שבר את הירך, והוא מתקשה בהליכה. חוץ מזה הוא סוכרתי, וכמו שזה נראה הוא לא בטיפול. הרזון שלו מתחיל לסכן חיים, במיוחד לאור העובדה שהוא סוכרתי". לדבריו, "אין לי מה לעשות, אלא לצעוק לממשלה שלנו שאין זמן. זה לא שאפשר להעביר עוד שבוע או עוד חודש, אלו אנשים מבוגרים בני 80 ומעלה".
דובר צה"ל תת-אלוף דניאל הגרי התייחס בהצהרתו הערב לסרטון שחמאס שחרר. "חמאס פרסם סרטון טרור נפשע, ליבנו עם כל החטופים כל רגע", אמר הגרי. לאחר מכן, פנה דובר צה"ל לחטופים בשמם, ואמר: "אנחנו עושים הכול כדי להשיב אתכם בשלום. לא ננוח עד שתשובו גם".
לפי הערכות בישראל, העיתוי של הסרטון אינו מקרי - והוא קשור להתפתחויות ולנסיונות להתניע את המשא ומתן לעסקה להשבת חטופים. עצם זה שבחמאס בחרו להציב שלושה אנשים מבוגרים מצביע על הרצון שלהם לעבור לקטגוריות חדשות של חטופים שישוחררו.
גם לפני התמוטטות מתווה הפעימות הקודם, בחמאס הציעו לשחרר גברים מבוגרים, אך ישראל סירבה - ודרשה להשלים קודם את שחרור הנשים והילדים. בישראל אומרים שהמו"מ יהיה הרבה יותר ארוך וקשה מהפעם הקודמת. בנוסף, ברור שבמקרה של שחרור גברים המחירים יהיו גבוהים הרבה יותר, כולל שחרור מחבלים עם דם על הידיים. מורכבות המו"מ גם מחדדת את הדילמה הישראלית ואת הצורך למצוא פתרונות יצירתיים כיצד לא מוותרים על הנשים שנותרו בשבי.
בהקשר הזה, אמרו גורמים מדיניים כי "ישראל לא תוותר על שחרור הנשים ולא תסכים לעבור לקטגוריות הבאות בלעדיהן. עם זאת, יש נכונות לכלול קטגוריות נוספות בדגש על גברים מבוגרים". עוד ציינו הגורמים כי "ישראל עומדת על עסקה לשחרור חטופים חיים בלבד, ותהיה מוכנה לשחרר מחבלים כבדים יותר מבעסקה הקודמת".
ובינתיים, בכיר חמאס אוסאמה חמדאן אמר היום - בצל פגישת ראש המוסד עם ראש ממשלת קטאר וראש ה-CIA בוורשה שבפולין - כי ארגון הטרור עומד על כך שכל משא ומתן על שחרור חטופים יתבצע רק כשתסתיים המלחמה. "אנחנו פתוחים ליוזמות מקטאר ומצרים לגבי חילופי בני ערובה שיעצרו את המלחמה בעזה", אמר במסיבת עיתונאים בביירות.
הגורמים המדיניים התייחסו לדבריו של חמדאן, ואמרו כי " יש רצון גדול בצד האמריקני וכמובן בצד הישראלי להגיע לעוד מתווה - אבל לא בכל מחיר. אם שמים אולטימטום של נסיגת כל כוחותינו זה לא משהו שבא בחשבון. אם חמאס יתחבר לקרקע המציאות ויסכים למתווה שדומה למתווה הקודם יש על מה לדבר". עם זאת, כרגע נראה כי היעד של חמאס בעזה הוא לקנות תקופות ארוכות של הפסקת אש – וישראל לא מוכנה לתת את זה – אלא מוכנה לפעול לפי העקרון של שחרור חטופים תמורת ימי הפוגה ולא יותר.
לדברי הגורמים המדיניים, "רגע הסכם הוא יותר רחוק מקרוב, המשא ומתן רק בתחילת הדרך. זה לא יקרה מיד". דברים דומים אמר היום גם דובר המועצה האמריקנית לביטחון לאומי ג'ון קירבי, שציין כי "אי אפשר להגיד שעסקת חטופים קרובה".
משפחות חטופים שנרצחו הצטרפו למחאה מול הקריה
בתוך כך, כחלק מהגברת הלחץ של משפחות החטופים על מקבלי ההחלטות לטובת קידום עסקה להחזרת חטופים, משפחות של נרצחים שגופותיהם מוחזקות בשבי בעזה הצטרפו היום למחאה מול בסיס הקריה בתל אביב. ההפגנה התקיימה בזמן כינוס שרי הקבינט המדיני-ביטחוני, והשר גדי איזנקוט ששכל את בנו גל הגיע ושוחח עם המפגינים - בהם גם יוכבד ליפשיץ, שחזרה מהשבי בעצמה.
ממטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים נמסר כי "דרישת המשפחות מקבינט המלחמה: במקביל לפעולה צבאית, הציגו מתווה ישראלי לשחרור החטופים. המסר לחברי הקבינט הוא שאם לא יונח מתווה ישראלי ונגייס את העולם ליישומו, מספר המתים ילך ויגדל".
בין השעות 12:00 ל-16:00 נכחו במקום בני משפחתה של מיה גורן ז"ל, הגננת המיתולוגית של קיבוץ ניר עוז שבתחילת החודש נודע כי נרצחה בשבי. בעלה, אבנר גורן, נרצח בטבח ב-7 באוקטובר, וילדיהם - אסיף, בר, גל ודקל - הפכו יתומים מאב ואם.
סמדר גורן אלפסה, אחותה של מיה גורן, אמרה ל-ynet כי היא באה לשער הקריה "כדי לתמוך במשפחות של החטופים שבחיים ועדיין נמצאים בעזה". היא סיפרה כי "מיה נחטפה במצב קשה. חיכינו לה המון זמן ולפני שבועיים קיבלנו את הידיעה שהיא לא בחיים אבל הגופה שלה שם. התקווה שלנו לקבל אותה בחיים נגמרה אבל אנחנו רוצים לתמוך באלה שעוד יש להם סיכוי לפגוש את היקירים שלהם".
לדברי האחות, "מיה הייתה בן אדם שדואג קודם כל לכולם, ומתעניינת בכולם. היא הייתה במקום האחרון. היא הייתה מטפלת וגננת בקיבוץ המון שנים. מאוד חרוצה ומסורה לכל מה שהיא עושה. אני בטוחה שהיא לא רק גאה שאנחנו פה, אלא שזה מה שהיא הייתה רוצה שנעשה - היא לא הייתה רוצה שרק נשב ונספר עליה. אם היא הייתה יודעת שזה מה שאנחנו עושים כל הזמן - היא לא הייתה אוהבת את זה. היא הייתה רוצה שנדאג למי שחי. זאת הצוואה שלה מבחינתי, להמשיך לדאוג לחיים. יש פה הרבה משפחות שמחכות כבר המון זמן ליקרים שלהן, כל רגע שעובר מסכן אותם. צריך לקבל אותם חיים".
סמדר ציינה כי "להיות פה נותן כוח. קשה לי לשבת בבית באבל שלי, אני מרגישה שאני צריכה לעשות משהו. אני בקושי מצליחה להיות באבל שלי על שני אנשים קרובים אליי מאוד שכבר לא איתנו". לדבריה, "אני לא יודעת אם מה שאנחנו עושים הוא נכון. זה קשה לדעת מה הצעדים שיעזרו. העיקר שנשאיר את זה בדעת הקהל הציבורית. כל מה שאנחנו עושים מגיע מכאב ומדאגה".
בסיום העצרת שנערכה בשבת בכיכר החטופים והחטופות בתל אביב צעדו המשפחות בליווי אלפים אחרים לכניסה הראשית של הקריה, סמוך למקום כינוס הקבינט, בקריאה ברורה: "לא נוטשים חטופים בשטח - מתווה עכשיו!".
מטה המשפחות הודיע בשבת כי מעתיק לשם את כל הפעילות של "כיכר החטופים" עד אשר הקבינט יציג מתווה ישראלי לשחרור יקיריהן. הקריה עצמה הייתה מוקפת מחסומים, כשהמפגינים מילאו את האזור סביבה בדרך בגין לכיוון דרום. הם קראו בין היתר: "מתווה עכשיו" ו"רוצים אותם חיים" - הקימו אוהלים מול הכניסה הראשית לבסיס, והקרינו על חומותיו את השמות והתמונות של החטופים.
בתוך כך, מוקדם יותר פורסם כי ראש המוסד דוד (דדי) ברנע ייפגש היום בפסגה משולשת בוורשה עם ראש ממשלת קטאר, מוחמד בן עבד א-תאני, וראש ה-CIA, וויליאם ג'יי ברנס. מטרת הפסגה היא להתניע מו"מ לעסקת חטופים נוספת, וייבחנו בה מספר מתווים להשבת החטופים.